35 de persoane aruncate intr-un oras mexican

Scena locului unde au fost aruncate 35 de cadavre in Veracruz, 20 septembrie 2011
Scena locului unde au fost aruncate 35 de cadavre in Veracruz, 20 septembrie 2011 (STR / AFP / Getty Images)

Cadavrele a 35 de persoane cu legaturi cu crima organizata au fost aruncate marti pe un drum din estul Mexicului, intr-o escaladare majora a violentei din orasul-port odata linistit, Veracruz, afirma un raport Reuters.

Cadavrele au fost ingramadite in doua camioane abandonate sub un pod de pe autostrada Boca del Rio, la aproximativ 3 km de centrul orasului, ingrozind trecatorii de pe o artera aglomerata.

Fotografiile au circulat pe retelele sociale, infatisand cadavre ingramadite in partea din spate a camioanelor si pe strada. "Stati deoparte ... barbati cu gluga au descarcat cadavre din camioane, traficul e lent, zona de pericol ", a avertizat un utilizator Twitter.

Presa locala a raportat ca unele dintre cadavre, barbati si femei, aveau mainile legate si prezentau semne de tortura, iar autoritatile au declarat ca se crede ca ar fi membri ai unei bande criminale.

"Acestia au fost implicati in crima organizata," a declarat procurorul de stat Reynaldo Escobar pe postul de televiziune Milenio, citat de Reuters. Toti cei sapte oameni a caror cadavre au fost identificate in orele imediat urmatoare dupa ce au fost aruncate, aveau dosare penale, a adaugat el.

Violenta intre cartelurile rivale s-a intensificat in statul cultivator de cafea si zahar, Veracruz, iar ziarul Milenio a spus ca cei morti erau membri ai bandei criminale temute Las Zetas, tinta mai multor arestari oficiale recente in regiune.

Aproximativ 42,000 de oameni au fost ucisi de cand presedintele Felipe Calderon a lansat o campanie impotriva cartelurilor de droguri, la sfarsitul anului 2006. Cele mai multe dintre actele de violenta au avut loc la granita nordica cu Statele Unite, dar au inceput sa afecteze si alte parti ale tarii, pe masura ce unele bande se divizeaza si unele aliante vechi se dizolva.

Mexicul in anarhie

Incidentele violente din orasul Veracruz au fost rare pana de curand, cand un grup de barbati inarmati a aruncat o grenada intr-o zona populara a orasului in luna august, ucigand o persoana. In aceasta saptamana, 32 de detinuti au evadat din inchisorile statului Veracruz, dar Escobar a declarat ca nu este nici un semn ca vreun evadat s-ar afla printre cei morti.

"Noi nu ne-am mai intalnit cu o astfel de situatie inainte", a spus el.

In timp ce cartelurile Zetas si Cartelul Golfului au avut o pozitie puternica in Veracruz, alte bande cum ar fi cartelurile Beltran Leyva si Sinaloa incearca sa castige o bucata din profit.

Zetas sunt un grup fondat de traficanti, initial proveniti din fortele armate paramilitare mexicane, care s-au desprins de angajatorul lor anterior, Cartelul Golfului.

Las Zetas a fost invinuit pentru un atac recent asupra unui cazino din Monterrey, care a ucis mai mult de 50 de oameni, multi dintre ei fiind femei, si pentru masacrul a 72 de migranti, anul trecut, ucisi la o ferma din Tamaulipas. Brutalitatea masacrului a generat un val de proteste chiar din partea unor tari latino americane producatoare de droguri, cum ar fi Columbia si Ecuador.

Zetas si fostii lor sefi se lupta acum pentru rutele cele mai lucrative pentru contrabanda cu droguri din Statele Unite, intr-o rivalitate care a inghitit orasul prosper Monterrey si statul Tamaulipas din nordul Mexicului.