…3,2,1: B-Day: A început referendumul privind Brexit-ul

Astăzi este o zi istorică pentru Marea Britanie şi restul Europei, în condiţiile în care britanicii se vor prezenta la cabinele de votare pentru a decide dacă ţara lor va rămâne sau va ieşi din Uniunea Europeană.
(Captură Foto)

Secţiile de votare s-au deschis pe cuprinsul Marii Britanii la ora locală 7:00 şi vor rămâne deschise până la ora 22:00, fiind înregistraţi ca eligibili pentru votare un număr record de 46,5 milioane de britanici.

Patru luni de campanii intense din partea taberei “Remain” (care este împotriva ieşirii Marii Britanii din UE, sau anti-Brexit, şi dispune de suportul unor politicieni precum premierul David Cameron şi liderul laburiştilor Jeremy Corbyn) şi a taberei “Leave” (care este pro-Brexit şi dispune de sprijinul fostului primar al Londrei Boris Johnson şi liderului partidului UKIP Nigel Farage) au dus la cel de-al treilea referendum naţional din istoria britanică.

Alegătorii vor fi întrebaţi: “Ar trebui ca Marea Britanie să rămână o membră a Uniunii Europene sau ar trebui să părăsească Uniunea Europeană?”

Tabăra care va obţine mai mult de jumătate dintre voturi va câştiga, şi acel rezultat este aşteptat să fie anunţat vineri dimineaţă.

Totuşi, rezultatul ar putea deveni tot mai clar pe măsura desfăşurării referendumului pe parcurusl zilei de astăzi.

Rezultatul naţional final va fi anunţat în mod oficial de Chief Counting Officer (ofiţerul şef pentru numărarea voturilor), care îşi are sediul în Primăria din Manchester.

Sondajele de opinie au fost la limită, oferind ambelor tabere avantaje minime în zilele recente.

Un sondaj al ComRes efectuat pentru Daily Mail şi ITV News a oferit campaniei Remain (anti-Brexit) un avantaj de 8 procente în cursul nopţii, arătând că 48% dintre britanici au declarat că se opun ieşirii ţării lor din UE în timp ce 42% au declarat că votează pentru Brexit.

Un sondaj yougov a prezentat un rezultat mult mai strâns, campania Remain având un avans de doar două procente sau 51%, în timp ce un sondaj Opinium arată că tabăra Leave (pro-Brexit) are un suport de 45%, tabăra Remain 44%, in timp ce 9% nu erau decişi.