26 iunie - Ziua Internationala in sprijinul victimelor torturii

Marti, 26 iunie, incepand cu ora 10:00, la Hotel Capitol din Bucuresti, se va desfasura seminarul cu tema: <b>26 iunie – Ziua Internationala in sprijinul Victimelor Torturii</b>. Intrarea este libera.
Marti, 26 iunie, incepand cu ora 10:00, la Hotel Capitol din Bucuresti, se va desfasura seminarul cu tema: 26 iunie – Ziua Internationala in sprijinul Victimelor Torturii. Intrarea este libera.

Marti, 26 iunie, incepand cu ora 10:00, la Hotel Capitol din Bucuresti, se va desfasura seminarul cu tema: 26 iunie — Ziua Internationala in sprijinul Victimelor Torturii. Intrarea este libera.

Cei trei organizatori ai evenimentului de maine sunt: Ziarul Epoch Times International - Romania, alaturi de SIRDO - Organizatie neguvernamentala cu Statut SPECIAL ECOSOC (Consiliul Economic si Social al Natiunilor Unite) si cu Statut de Asociat DPI (Departamentul de Informatii Publice al Natiunilor Unite) si S.C.A.R.L Dumitrescu&Dinu - societate civila de avocati, partenera a ONG-urilor care asigura consultanta juridica persoanelor aflate in detentie (www.coe.ro)

La seminar publicul va avea sansa sa asculte marturia personala a unei victime a torturii — dna Liu We,i practicanta Falun Gong care a fost inchisa intr-un lagar de munca fortata in China. De-a lungul detentiei ilegale, dna Liu Wei a fost supusa in unor torturi greu de imaginat. A reusit totusi sa supravietuiasca regimului criminal impus de autoritatile chineze. Isi face acum o datorie din a vorbi semenilor sai despre felul in care guvernul comunist chinez incalca drepturile omului.

O alta victima a torturii invitata sa ia cuvantul la evenimentul de maine, este dl.Traian Popescu — fost detinut politic in Romania, in vremea regimului comunist. Dl .Traian Popescu este supravietuitor al unei detentii petrecute in cele mai rau-famate inchisori din tara, precum penitenciarul de la Jilava, Pitesti, Gherla, Aiud, etc.

Va prezentam lista celor care vor lua cuvantul in cadrul seminarului:

- Problematica torturii in sistemul Natiunilor Unite - Reprezentant PNUD - Misiunea Natiunilor Unite in Romania

- Marturia unei victime a torturii dintr-un lagar de munca fortata din China - Dna Liu Wei.

- Consiliul Europei si prevenirea torturii, tratmentelor inumane ori degradant - D-na Mariana Nitelea - Director al Biroului de Informare al Consiliului Europei in Romania

- Marturiile unui fost detinut politic, victima a regimului comunist din Romania - Dl. Traian Popescu

— Metode abuzive, tortura si macrotortura in represiunea administrativa si penala din Romania dl.Avocat Voicu Zdrenghea

- Problematica torturii in legislatia din Romania - Dl. Alberto Telcinschi -Director Executiv SIRDO

- Demersuri ale Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania pentru condamnarea tortionarilor din perioada comunismului - Dl.Cosmin Budeanca

- Mijloace si tehnici de influentare psihologica - instrumente de tortura - D-na Claudia Luca - psiholog

- Studii de caz - Dl. Avocat Andrei Grigoriu

- Practicantii Falun Gong — victime ale torturii - d-na Avocat Mihaela Ilie, studiu de caz

Evenimentul va fi completat de o mica expozitie cu lucrari a caror tematica este inspirata din suferintele indurate de victime ale torturilor. Expozitia este organizata de Epoch Times International.

Au confirmat participarea si reprezentanti ai jandarmeriei, politiei, Ministerului Justitiei, etc.

Reamintim ca in decembrie 1997, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a proclamat Ziua Internationala in Sprijinul Victimelor Torturii, cu scopul de a contribui la eliminarea totala a torturii ca practica in conditii de conflict armat sau de pace si de a asigura aplicarea Conventiei Natiunilor Unite impotriva torturii si a altor tratamente sau pedepse crude inumane ori degradante, care a fost adoptata la data de 26 iunie 1987.

Fenomenul atroce al practicarii torturii, cu urmari devastatoare asupra victimelor, a determinat comunitatea internationala sa adopte masuri care au statuat dreptul de a nu fi supus torturii ca parte a dreptului imperativ alaturi de dreptul la viata, acestea fiind categorii de drepturi nederogabile nici in conditii de razboi.

Statele care au ratificat Conventia Natiunilor Unite impotriva torturii si a altor tratamente sau pedepse crude, inumane ori degradante, printre care se afla si Romania, au inclus prevederi clare in sistemele legislative nationale (constitutia, codul penal, legi si regulamente), privind interzicerea torturii si pedepsirea tortionarilor.

In fiecare an, la data de 26 iunie, guvernele, societatea civila, opinia publica si mass-media sunt chemate sa intreprinda actiuni menite sa condamne actele de tortura si pe tortionari ca facand parte dintr-o pagina intunecata a istoriei trecute si prezente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne