25.000 de euro amendă pentru tăierea unui tei

Fapt fără precedent în România: un fost director din Primăria Timişoara este la un pas să fie obligat, printr-o decizie definitivă luată în justiţie, să plătească o amendă record – echivalentul a circa 25.000 de euro - pentru că, în urmă cu câţiva ani, a dat dispoziţie să se taie un tei de pe bulevardul Revoluţiei din oraş.

Potrivit „avocatura.ro”, în anul 2006, când firmele Drufec şi Drumuri Municipale, angajate de Primăria Timişoara, executau lucrări pe bulevardul Revoluţiei, a fost începută şi o amplă acţiune de defrişare a celor 35 de tei plantaţi pe bulevard.

După primul tei tăiat, Garda de Mediu a intervenit şi a aplicat o amendă de 50.000 de lei, iar după alte câteva zile, verificările comisarilor de la Garda de Mediu au scos la iveală că şantierul a fost deschis fără autorizaţie şi s-a mai aplicat o amendă de 60.000 de lei, cei 110.000 de lei (aproximativ 25.000 de euro) urmând a fi imputaţi Primăriei.

Sancţiunea a fost contestată de Primărie în instanţă, dar judecătorii au considerat că amenda a fost legală şi instituţia publică a trebuit să o plătească din bugetul local. În urma unui control al Curţii de Conturi, însă, s-a stabilit că prin plata amenzii a fost prejudiciat bugetul public, aşa că Primăria Timişoara a fost obligată să impute amenda persoanelor responsabile.

În urma verificărilor, s-au găsit şi vinovaţii: responsabili pentru primirea amenzii sunt directorul Direcţiei Edilitare de la vremea respectivă şi firmele care au executat lucrarea. La vremea aplicării amenzii, director al Direcţiei Edilitare era Dumitru Andor, în prezent pensionar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne