2015, plin de evenimente astronomice. Trei comete, două eclipse de lună, o Super Lună şi o eclipsă de Soare

(photos.com)

Trei comete, probabil vizibile cu ochiul liber, o Super Lună roşie, o eclipsă parţială de Soare şi ploi de stele căzătoare care îţi taie răsuflarea: cerul anului 2015 promite a fi spectaculos.

Anul acesta două eclipse de lună se petrec de paştele evreiesc şi de Sukkot (ca în 2014 de alfel), marcând sfârşitul unui bizar şir de patru eclipse consecutive care au căzut pe mari sărbători evreieşti.

Noul an se deschide cu apariţia unei comete, C / 2014 Q2 Lovejoy, vizibilă chiar şi cu ochiul liber, spune astrofizicianul Gianluca Masi, şeful telescopului virtual şi curator ştiinţific al Planetariului din Roma. Lovejoy va fi "stăpâna" cerului în luna ianuarie: de fapt, la jumătatea lunii se aşteaptă o maximă vizibilitate deoarece va fi situată între constelaţiile Orion şi Taur.

Pe parcursul anului 2015, alte două comete ar putea deveni vizibile cu ochiul liber: este vorba despre C / 2014 PanSTARRS Q1 şi C / 2013 US10 Catalina. În roluri principale, cerul va avea, de asemenea, planete şi stele căzătoare.

Cometa C / 2014 PanSTARRS Q1, descoperită pe 02 iulie 2014, este o cometă luminoasă, potenţial vizibilă în vara anului 2015. Potrivit calculelor curente va ajunge la periheliu la 7 iulie 2015, trecând la 0,3 unităţi astronomice (46 de milioane de kilometri) de Soare, aproximativ la aceeaşi distanţă de periheliul planetei Mercur (mai multe informaţii aici: http://theskylive.com/c2014q1-info).

C / 2013 US10 (Catalina) este o cometă de tip Oort Cloud (Norul lui Oort) descoperită la 31 octombrie 2013, de către astronomul olandez Jan Oort şi astronomul eston Ernst Opik, prin intermediul proiectului Catalina Sky Survey (CSS) cu ajutorul telescopului Schmidt-Cassegrain. (https://en.wikipedia.org/wiki/C/2013_US10).

La 24 ianuarie va avea loc o triplă eclipsă pe Jupiter cauzată de sateliţii săi Io, Callisto şi Europa.

În data de 23 mai, Saturn va fi în opoziţie cu Soarele, la vizibilitate maximă, iar în data de 5 iunie Venus va fi, de asemenea, la vizibilitate maximă seara.

Dar şi Soarele şi Luna vor face spectacol pe cer: o eclipsă totală de Soare, vizibilă din zona Atlanticului de Nord, va avea loc pe 20 martie, iar pe 28 septembrie este prevăzută o spectaculoasă eclipsă totală de Lună, vizibilă în întregime şi din România; evenimentul va coincide cu ''Super Luna'', când Luna Plină ajunge în punctul cel mai apropiat de Pământ.

Anul 2015 este, în sfârşit, anul stelelor căzătoare: spectacolele cele mai frumoase ale anului sunt Perseidele în luna august (Perseidele-meteoriţi care par a veni din constelaţia Perseus. Fenomenul este vizibil din locurile cu cer curat, lipsit de lumini artificiale) şi Geminidele în luna decembrie (ploaie de meteoriţi, cunoscută sub numele de Geminide de la constelaţia Gemenilor) şi vor avea loc fără a fi "deranjate" de Lună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură