Putin exclude al doilea tur de scrutin în strategia sa electorală (revista presei ruse)

Premierul rus, Vladimir Putin.
Premierul rus, Vladimir Putin. (YANA LAPIKOVA/AFP/Getty Images)

Strategia electorală a lui Vladimir Putin, favorit la alegerile prezidenţiale din martie, pare să excludă al doilea tur de scrutin, notează cotidianele moscovite de luni, comentând rezultatul ultimelor sondaje de opinie publicate de institutul VŢIOM.

Candidatul la preşedinţie Vladimir Putin a crescut semnificativ în sondaje în luna ianuarie, de la 45% la sfârşitul lui decembrie la 48%, semnalează Nezavisimaia Gazeta. Rezultă că amplele acţiuni de protest faţă de partidul de guvernământ, acuzat de fraude la parlamentare, au condus, în mod paradoxal la creşterea popularităţii lui Putin, deşi oratorii mitingurilor din Piaţa Bolotnaia şi de pe Bulevardul Saharov, din 10, respectiv 24 decembrie, au îndemnat societatea să nu voteze în niciun caz pentru actualul premier. Este vorba de pregătirea opiniei publice de victoria lui Putin încă din primul tur, consideră experţii citaţi de publicaţia rusă.

Dacă graficele VŢIOM vor continua să crească treptat, popularitatea lui Putin va depăşi în câteva săptămâni pragul psihologic de 50%, estimează cotidianul. Directorul adjunct al Institutului de economie mondială şi relaţii internaţionale, Evgheni Gontmaher, recunoaşte că Putin se bucură de cea mai mare popularitate în Rusia, dar spune că procentele sale din sondaje sunt 'rezultatul propagandei televizate'.

Putin invită societatea la dialog într-un vast articol publicat luni în oficiosul Izvestia, intitulat 'Rusia se concentrează - provocările cărora trebuie să le răspundem'. 'Este necesar un larg dialog - despre viitor, despre priorităţi, despre o opţiune pe termen lung, despre dezvoltarea naţională şi despre perspectivele naţionale. Acest articol este o invitaţie la un asemenea dialog', scrie Vladimir Putin. El se pronunţă pentru ameliorarea calităţii vieţii ruşilor, dar atenţionează că autorităţile nu trebuie să ia măsuri hazardate, 'ca să nu fie nevoite ulterior, aşa cum se întâmplă în unele state occidentale, să le ia oamenilor cu mult mai mult decât le-au împărţit cu atâta nechibzuinţă'.

'Lumea se confruntă astăzi, în mare, cu o serioasă criză sistemică, cu un proces tectonic al unei transformări globale. Este o vizibilă manifestare a trecerii într-o nouă etapă culturală, economică, tehnologică, geopolitică. Lumea intră într-o zonă de turbulenţe. Şi, fără îndoială, această perioadă va fi îndelungată şi dureroasă. În această privinţă nu trebuie să ne facem iluzii', avertizează premierul rus.

Kremlinul a elaborat deja proiectul de lege privind revenirea la alegerea guvernatorilor regiunilor, acum numiţi de preşedinte, relatează Kommersant. Dmitri Medvedev continuă să reformeze sistemul politic al ţării. Rusia s-ar putea întoarce la practica alegerilor directe ale guvernatorilor chiar în prima jumătate a anului, un proiect de lege în acest sens urmând să fie trimis în curând spre examinarea legislativului, informează publicaţia.

Portalul Gazeta anunţă că liderul partidului de opoziţie Iabloko, Grigori Iavlinski, a reuşit să strângă cele două milioane de semnături care îi sunt necesare pentru a-şi înregistra candidatura la alegerile prezidenţiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe