Expozitia de arta Adevar-Compasiune-Toleranta la Straseni

Expozitia de arta Adevar-Compasiune-Toleranta la Straseni
Expozitia de arta Adevar-Compasiune-Toleranta la Straseni (Epoch Times)

La 28 octombrie 2011, in incinta Bibliotecii publice raionale “Mihail Sadoveanu din orasul Straseni”, Asociatia Obsteasca Falun Dafa din Republica Moldova a organizat vernisajul Expozitiei Internationale de Arta ”Adevar - Compasiune – Toleranta”.

Publicul va putea viziona expozitia din incinta Bibliotecii publice raionale ”Mihail Sadoveanu”, str. M. Eminescu nr.37, in perioada 29 octombrie – 13 noiembrie 2011, de luni pina vineri intre orele 10.00-17.00, iar sambata si duminica intre orele 10.00 – 14.00.

Expozitia de Arta ”Adevar, Compasiune, Toleranta”, care face inconjurul lumii din anul 2004, a fost gazduita si prezentata in diverse sali de expozitie din peste 45 de tari si 210 orase, ajungind si in Republica Moldova.

Publicului i-au fost prezentate 28 picturi din creatia grupului international de artisti consacrati: Kathleen Gillis, Kunlun Zhang, Xiaoping Chen, Xiqiang Dong si altii.

Prin intermediul practicii Falun Dafa (Falun Gong) – o disciplina straveche chineza de meditatie si autoimbunatatire – ei si-au adancit intelegerile spirituale, afland raspunsuri la cautari de o viata cu privire la sensurile inalte ale existentei.

Fiecare tablou al expozitiei reprezinta o poveste adevarata, picturile fiind realizate din dorinta de a face cunoscute oamenilor lumii crimele persecutiei si torturile la care sunt supusi practicantii Falun Dafa in China zilelor noastre, precum si frumusetea unei vieti traite dupa standarde morale inalte.

Trei dintre artisti au fost ei insisi victimele persecutiei, fiind torturati si batuti de catre autoritatile chineze in lagare de munca fortata si centre de detentie din China. Unul dintre ei este inca detinut in China.

Expozitia prezinta contrastul dintre serenitatea practicii Falun Gong si persecutia si tortura indurate de multi practicanti Falun Gong in China, aflati la mana regimului comunist.

O expozitie extraordinara, cu mesaj de forta a culturii gandului si… a supravietuirii in lupta cu o forta opusa, ostila traditiilor bunatatii. Cred ca aceasta expozitie foarte clar vorbeste despre forta binelui si a virtutii, ca este de nedistrus soarele din sufletul omului.

Artistii spera ca, prin expunerea acestor imagini in fata comunitatii internationale, vor putea opri persecutia si salva vieti nevinovate.

Expozitia a fost initiata de renumitul sculptor chinez, Profesorul Kunlun Zhang, care a fost eliberat in 2001 dintr-un lagar de munca fortata al Partidului Comunist Chinez, dupa trei luni de tortura psihica si fizica. Principala sa forma artistica de exprimare este pictura realista in ulei, aleasa pentru potentialul sau narativ, accesibilitate si puritate, dupa cum se mentioneaza pe website-ul expozitiei.

Ca si pretutindeni, la Straseni, vernisajul Expozitiei s-a bucurat de un succes deosebit. Sefa sectiei raionale de cultura, Nestor Claudia si directorul bibliotecii rationale “Mihail Sadoveanu”, Nadejda Padure, au multumit din suflet pentru initiativa si curajul organizatorilor si au dorit mult succes prezentatorilor in a organiza cit mai multe asemenea expozitii in toata tara, asigurand ca la o astfel de expozitie vor fi multi vizitatori. Iar cei care deja au ascultat cu sufletele la gura explicatiile ghizilor voluntari si-au pus multe semne de intrebare: ”De ce asemenea informatii nu sunt mai mediatizate?” ”Ce se intampla cu noi oamenii... si incotro mergem, daca acceptam linistit ca aproapele nostru sa fie umilit, torturat, incarcerat si chiar ucis pentru ca doreste sa duca o viata dupa un standard moral mai ridicat?...

Amintim ca anterior, expozitia “Adevar, Compasiune, Toleranta” a fost prezentata in Chisinau si in orasul Calarasi unde deasemenea s-a bucurat de un mare succes....

In Cartea opiniilor vizitatorilor Expozitiei cineva chiar a remarcat: ”O expozitie extraordinara, cu mesaj de forta a culturii gandului si... a supravietuirii in lupta cu o forta opusa, ostila traditiilor bunatatii. Cred ca aceasta expozitie foarte clar vorbeste despre forta binelui si a virtutii, ca este de nedistrus soarele din sufletul omului. ”