Farurile din Crimeea, un nou argument în disputa ruso-ucraineană privind livrările de gaz

Farurile din Crimeea, un nou argument în disputa ruso-ucraineană
Farurile din Crimeea, un nou argument în disputa ruso-ucraineană (ANATOLIY MEDZYK/AFP/Getty Images)

Noi acţiuni de protest au avut loc în Crimeea, menite să readucă în proprietatea structurilor ucrainene farurile arendate de Flota Rusă de la Marea Neagră. Potrivit cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta, în seara zilei de duminică a fost 'zădărnicită tentativa de a cuceri farul 'Sarîci', întreprinsă de 'Frăţia studenţească''. În opinia analistului ucrainean Viktor Nebojenko, acţiunea a fost iniţiată de tineri ucraineni cu acordul puterii de la Kiev şi este gândită ca un argument de presiune la adresa Gazprom în cadrul negocierilor privind preţul la gazul livrat Ucrainei.

După cum precizează serviciul de presă al Flotei Ruse de la Marea Neagră, un grup de opt tineri au încercat să pătrundă pe teritoriul farului 'Sarîci', care potrivit acordului dintre cele două ţări este 'obiectiv militar păzit al Federaţiei Ruse'. Tinerii ucraineni au refuzat să se legitimeze, declarându-le marinarilor ruşi că vor discuta doar cu reprezentanţi ai Ministerului de Interne al Ucrainei. Ulterior s-a dovedit că tinerii sunt membri ai organizaţiei 'Frăţia studenţească'.

Potrivit purtătorului de cuvânt al organizaţiei, Sviatoslav Serîi, tovarăşii săi 'au început dezmembrarea sârmei ghimpate cu care militarii ruşi au înconjurat ilegal farul'. De asemenea, Serîi a declarat că activiştii intenţionează să ridice în zonă corturi, pentru a continua astfel acţiunea de 'eliberare a farurilor ucrainene înainte de Ziua Independenţei'.

În 2006, 'Frăţia studenţească' a mai întreprins o tentativă de a pătrunde pe teritoriul farului 'Sarîci' şi cel al staţiei de radio-navigaţie a serviciului hidrografic 'Mars-75' al Flotei Ruse, aminteşte Nezavisimaia Gazeta. La acea dată, Rusia a replicat prin întărirea pazei la aceste obiective, instalând transportatoare blindate şi puşcaşi marini. Conflictul a escaladat în aşa măsură încât ministrul rus al apărării Serghei Ivanov a decis ca, în cazul încercărilor de preluare a obiectivelor aflate în arenda Flotei Ruse, militarii ruşi vor putea face uz de arme. Situaţia a fost reglementată prin semnarea de către preşedinţii celor două ţări a 'Acordurilor de la Harkov' privind statutul Flotei Ruse de la Marea Neagră.

La începutul lui august anul acesta, farurile din Crimeea au devenit din nou un subiect la zi: Curtea Administrativă a Crimeii a decis că acestea trebuie să revină în subordinea Ucrainei. De asemenea, ministrul ucrainean al apărării Mihail Ejel şi-a exprimat speranţa că problema restituirii către întreprinderea de stat ucraineană 'Goshidrografia' a farurilor exploatate în prezent de Flota Rusă va fi soluţionată favorabil. Potrivit Nezavisimaia Gazeta, această afirmaţie a fost interpretată de tineretul ucrainean drept un apel la acţiune.

'Autorităţile ucrainene erau, fără îndoilaă, la curent cu intenţiile 'Frăţiei studenţeşti', dar au preferat să păstreze tăcerea, iar această tăcere spune multe. Inclusiv faptul că toată agitaţia din jurul farurilor constituie o încercare de a face presiuni asupra Rusiei în cadrul negocierilor privind preţul la gaz', subliniază directorul 'Barometrului ucrainean', Viktor Nebojenko. Potrivit acestuia, problema putea fi soluţionată la nivel de ministere (ale apărării), însă a fost scoasă la nivel de preşedinţi, ceea ce confirmă că se doreşte trecerea ei într-o zonă politică.

Nebojenko prognozează că lucrurile nu se vor limita la faruri. 'În curând, Kievul îşi va aminti de depozitele de gaz din Ucraina de Vest pe care le închiriază Gazprom sau de tarifele scăzute pentru tranzitul de gaz pe teritoriul Ucrainei. Pe scurt, se creează un sistem de argumente pentru Viktor Ianukovici, înainte de întrevederea sa cu Medvedev', conchide analistul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe