16 ani de închisoare, cumulat, pentru foştii conducători ai Primăriei Hunedoara

.
. (Epoch Times România)

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa în Dosarul instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în care fostul primar al municipiului Hunedoara, Ovidiu Hada, alături de viceprimarul Robert Nicolae Dan şi de alţi doi funcţionari din primărie, au fost judecaţi pentru fapte de corupţie. Astfel, Ovidiu Hada a primit 5 ani de închisoare cu executare, fostul viceprimar Robert Nicolae Dan, 3 ani de închisoare cu executare, la fel ca şi Daniela Căpâlnă, fostă şefă a Serviciului buget-finanţe al Primăriei Hunedoara. De asemenea, cel de al patrulea inculpat în acest dosar, Ioan Ţiplea, fost inspector de specialitate la compartimentul achiziţii publice al primăriei, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, scrie publicaţia locală „Mesagerul hunedorean”.

Totodată – a precizat purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean – cei patru au fost obligaţi de instanţa de judecată să plătească în solidar suma de 171.212 lei, cu titlu de despăgubiri materiale către Consiliul Local Hunedoara, care s-a constituit parte civilă. Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile.

Ovidiu Hada, care a condus Primăria Hunedoara în perioada 2008-2012,a fost trimis în judecată la începutul anului trecut. În februarie 2011, procurorii l-au trimis în judecată pe Hada pentru comiterea a 10 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice şi a 16 infracţiuni de complicitate la conflict de interese, într-un dosar în care prejudiciul se ridică la aproximativ 700.000 de lei. În acelaşi proces, a fost învinuit şi viceprimarul Nicolae Robert Dan, cu 63 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice şi complicitate la conflict de interese, şi alte trei persoane – doi angajaţi ai primăriei şi tatăl edilului, Gligor Hada, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Misionar Umanitare Maranatha Hunedoara. Patru luni mai târziu, Ovidiu Hada, viceprimarul Nicolae Robert Dan, şi doi funcţionari publici au fost trimişi în judecată într-un nou dosar, fiind acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice şi de complicitate la infracţiunile de conflict de interese. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupţie, şi în acest dosar, este vorba tot despre încheierea nelegală a unor contracte de achiziţii publice, de data aceasta, în valoare totală de 171.212 de lei.

Recent, fostul primar şi ajutoarele sale au mai primit o lovitură, scrie „Mesagerul hunedorean”. Reprezentanţii Curţii de Conturi Hunedoara s-au aflat în control la Primăria Hunedoara şi au constatat alte nereguli înregistrate aici sub mandatul fostei conduceri a primăriei. În nota de constatare întocmită de cei de la Curtea de Conturi pentru Primăria Hunedoara, sunt evidenţiate două probleme grave. Prima se referă la modul în care s-au acordat locuinţele sociale, iar a doua, la achiziţia de aparatură medicală pentru spitalul municipal. În ce priveşte locuinţele sociale, din documentul amintit, rezultă că mai mulţi salariaţi din primărie au primit cadou asemenea apartamente, deşi n-aveau dreptul, acestea având, se înţelege, o cu totul altă destinaţie. În ceea ce priveşte aparatura medicală, lucrurile sunt mai grave, actuala conducere a Primăriei municipiului Hunedoara fiind pusă într-o situaţie extrem de dificilă, situaţie lăsată, de fapt, moştenire, de fosta conducere a municipiului.

Achiziţionarea aparaturii medicale s-a făcut în mandatul primarului Ovidiu Hada, în anul 2011. Atunci, s-au cumpărat aparatele, în valoare de un milion de euro, cu plata în leasing pe o perioadă de 10 ani. La prima vedere, afacerea ar părea foarte bună, numai că, susţin cei de la Curtea de Conturi, ea se dovedeşte a fi extrem de păguboasă pentru bugetul local al Primăriei Hunedoara. Asta, deoarece, în 10 ani, perioada cât trebuie plătit leasingul, suma la care ajung aparatele respective se va ridica la şapte milioane de euro. Potrivit unor surse din primărie, cumpărarea aparatelor medicale s-a făcut la suprapreţ, mai exact, acestea au fost de cinci ori mai scumpe faţă de preţul pieţei. Fostul primar, Ovidiu Hada, însă, a semnat pentru această tranzacţie, care acum apasă extrem de greu pe bugetul hunedorenilor.