153 de parlamentari cer Franţei să recunoască statul Palestina

Peste 150 de legiuitori din Parlamentul francez au semnat o scrisoare adresată preşedintelui Francois Hollande în care i-au cerut să recunoască în mod oficial Palestina ca stat.
Colonie ilegală israeliană construită în Cisiordania.
Colonie ilegală israeliană construită în Cisiordania. (Uriel Sinai/Getty Images)

Conform textului scrisorii publicate duminică în mass media franceză, 153 de parlamentari i-au cerut preşedintelui Hollande să finalizeze cazul statalităţii Palestinei înainte de expirarea mandatului său prezidenţial în luna mai.

“Franţa trebuie să-şi demonstreze determinarea pentru depăşirea impasului în acest conflict”, se menţionează în scrisoare, făcând referire la actele de agresiune continue ale israelienilor împotriva palestinienilor din teritoriile ocupate, adăugând că Franţa ar trebui să reconfirme faptul că “poporul palestinian are dreptul de a i acorda statutul de stat”.

În scrisoarea concepută de senatorul socialist Gilbert Roger se afirmă că decizia recunoaşterii Palestinei ca stat, împotriva căreia Israelul continuă să se opună cu tărie, va fi o “chestiune de respectare a legii internaţionale” şi respectarea drepturilor palestinienilor pentru autodeterminare.

“Acţiunile trebuie acum să respecte declaraţiile noastre. Domnule preşedinte, faceţi faţă provocării şi nu rataţi această întâlnire cu istoria, recunoscând statul Palestina”, potrivit mesajului scrisorii, care reprezintă opinia legiuitorilor din majoritatea grupurilor politice ale ambelor camere din Parlamentul francez.

Franţa a găzduit luna trecută o întâlnire pe tema conflictului israeliano-palestinian, cu scopul de a revitaliza eforturile de soluţionare a acestei probleme. Iniţiativa a fost în general apreciată de palestinieni, dar regimul din Tel Aviv a criticat-o ca fiind inutilă. Peste 70 de naţiuni au fost reprezentate la evenimentul respectiv.

Israelul înfruntă un val tot mai mare de critici internaţionale pentru continua expansiune a coloniilor sale în teritoriile palestiniene pe care le-a ocupat după războiul din 1967. Consiliul de Securitate al ONU a votat anul trecut în favoarea unei rezoluţii de condamnare a coloniilor – o mişcare rară în această direcţie. Acţiunea, care a avut loc după ce fosta administraţie a preşedintelui Barack Obama s-a abţinut de la vot, a declanşat mari nemulţumiri în Israel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe