15 ani de transplant hepatic în România - Simpozion aniversar la Academia Română

.
. (Epoch Times România)

Cu ocazia aniversării a 15 ani de transplant hepatic în România şi a celei de-a XI-a ediţii a Zilei Naţionale a Transplantului, în data de 17 aprilie 2015, va avea loc o festivitate aniversară în Aula Academiei Române între orele 09.00 - 11.00.

Ziua de 15 aprilie 2000 reprezintă un moment istoric pentru România, fiind data la care echipa Profesorului Irinel Popescu a realizat prima operaţie reuşită de transplant hepatic din spaţiul românesc (de la donator decedat). Odată cu salvarea de la moarte a lui Gheorghe Penea, Prof. Irinel Popescu a introdus transplantul de ficat ca metodă terapeutică în România, trecând de la etapa de pionierat, la stadiul de procedeu de rutină.

Cei 15 ani de transplant hepatic în România au însemnat un număr de 669 de operaţii la 639 de pacienţi, toate aceste realizări spectaculoase fiind celebrate printr-un simpozion aniversar în ziua de 17 aprilie 2015, între orele 09.00 - 11.00, în Aula Academiei Române, susţinut de Prof. Irinel Popescu, Acad. Victor Voicu, Prof. Domenico Forti, Prof. Christoph Broelsch, Prof. Mihai Lucan şi Prof. Dan Tulbure.

Este de meníonat prezenţa în România a celor două personalităţi de marcă ale chirurgiei mondiale de transplant hepatic, Prof. Domenico Forti, care, împreună cu echipa de medici români, a realizat primele operaţii de transplant hepatic de la donator decedat şi Prof. Christoph Broelsch care, alături de aceeaşi echipă de medici, a realizat primele operaţii de transplant hepatic de la donator în viaţă, prima pacientă a cărei viaţă a fost salvată astfel fiind Timea Balogh.

Activităţii impresionante de15 ani de transplant hepatic în România îi este dedicată şi a XI-a ediţie a Zilei Naţionale a Transplantului, care va fi sărbătorită tot în data de 17 aprilie 2015, printr-o festivitate aniversară care va avea loc la Biblioteca Academiei Române - Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu”

Ziua Naţională a Transplantului are loc în cadrul Proiectului POSDRU 186/3.2/S/155295 - DEZVOLTAREA COMPETENŢELOR ÎN TRANSPLANT, implementat de Academia de Ştiinţe Medicale din România şi care are ca principale obiective: specializarea profesională în domeniul transplantului de organe, ţesuturi şi celule şi promovarea importanţei actului de donare în rândul populaţiei.

În ultimii ani, transplantul de organe, ţesuturi şi celule a dovedit că poate dărui o a doua şansă la viaţă multor suferinzi de boli severe. Pentru a oferi această inestimabilă şansă unui număr cât mai mare de bolnavi, este nevoie de personal medical instruit în efectuarea transplantului, dar şi de mai mulţi donatori de organe. În cadrul Proiectului “Dezvoltarea competenţelor în transplant” vor fi derulate programe de formare profesională destinate atât medicilor, cât şi asistentelor medicale. Astfel, Proiectul oferă o soluţie unor probleme majore ale acestui domeniu medical: lipsa personalului specializat în transplantul de organe, ţesuturi şi celule şi lipsa informării asupra beneficiilor donării de organe la nivelul populaţiei.

Începând cu anul 2005, când România a început să aniverseze anual activităţile legate de transplant, Ziua Naţională a Transplantului evidenţiază şi reconfirmă magnitudinea medicală şi socială a actului transplantului, aducând laolaltă, în fiecare an, persoane care au beneficiat de transplant, alături de familiile lor, specialişti din domeniul transplantului, personalităţi marcante ale vieţii medicale naţionale şi internaţionale, reprezentanţi mass-media, pentru a sărbători împreună a doua şansă la viaţă.

Donarea de organe reprezintă un subiect încă sensibil, faţă de care atitudinea populaţiei este esenţială. Tocmai de aceea, a XI-a ediţie a Zilei Naţionale a Transplantului va fi sărbătorită sub sloganul “Donează pentru viaţă!” şi reprezintă o conştientizare a faptului că transplantul salvează vieţile unor oameni care altfel nu ar avea altă şansă. Evenimentul va fi marcat de un marş simbolic pentru a celebra a doua şansă la viaţă şi pentru a sublinia continuarea campaniei naţionale dedicate creşterii numărului de donatori de organe, ţesuturi şi celule, dar şi încurajării personalului medical în creşterea competenţelor de transplant.

Epoch Times România este partenerul media al evenimentului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură