22 de candidaţi în competiţia pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău

Primăria municipiului Chişinău
Primăria municipiului Chişinău (Epoch Times)


Depunerea actelor pentru înregistrarea candidaţilor la funcţia de primar sau consilier local al municipiului Chişinău s-a încheiat joi, 19 septembrie. Cei mai mulţi candidaţi, mai exact 12 dintre ei, şi-au depus dosarele în ultima zi, relatează Radio Chişinău.

Candidatul Partidului Democrat, Vladimir Cebotari, fost ministru al Justiţie în Guvernul Filip, a declarat că oamenii ar trebui să aleagă primarul pentru fapte şi nu din considerente politice.

Candidatul formaţiunii Partidului Nostru, Ivan Diacov, fost procuror-şef al municipiului Chişinău, a subliniat că dacă va ajunge primar îi va concedia pe funcţionarii Primăriei care sunt implicaţi în scheme de corupţie.

După trei mandate de primar - ultimul incomplet, fiind scos din Primărie de către mascaţi pentru implicare în dosarul parcărilor cu plată -preşedinţele Partidului Liberal Dorin Chirtoacă îşi doreşte un al patrulea mandat pentru a putea să continue proiectele europene începute şi să le asigure un nivel înalt de viaţă cetăţenilor, susţine acesta.

În ultima zi şi-a depus actele pentru a candida la funcţia de primar şi fostul ministru al Apărării Vitalie Marinuţa, secretarul Partidului Verde Ecologist din Moldova.

Deputatul Blocului ACUM, Octavian Ţîcu, care a anunţat cu o zi înainte ca părăseşte fracţiunea Platformei DA, a depus actele pentru Primăria Chişinău din partea Partidului Unităţii Naţionale. Acesta a mai adăugat că nu se va afilia politic şi că îşi doreşte să transforme Chişinăul într-un un oraş european.

Preşedintele Partidului Popular Românesc, Vlad Ţurcanu, fost consilier prezidenţial, a depus actele pentru a se înregistra în cursa electorală pentru funcţia de primar de Chişinău. El a declarat că îşi doreşte un oraş modern şi precizează că viziunea sa asupra capitalei este una românească.

Şi fostul primar interimar Ruslan Codreanu a depus actele ca independent, afirmând că doreşte să conducă din nou Chişinăul şi că municipiul are nevoie de un bun manager.

Candidatul Blocului ACUM, ministrul de Interne, Andrei Năstase, preşedinte al Platformei DA, se numără, de asemenea, printre cei care şi-au depus în ultima zi actele pentru a se înregistra în cursa electorală pentru Primărie. Năstase consideră că oamenii vor vota la acest scrutin mai masiv decât anul trecut, când a fost ales primar, dar rezultatele alegerilor pentru primărie au fost anulate.

S-au mai înscris în cursa pentru Primăria Chişinău socialistul Ion Ceban, Andrei Donică, de la Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa - Надежда”, Teodor Cârnaţ, din partea Partidului „Voinţa Poporului”, Valerii Klimenco de la Partidul „Şor” şi Valeriu Munteanu de la „Uniunea Salvaţi Basarabia”.

Pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 vor concura în total 22 de candidaţi. „Dacă să-şi ia fiecare câte un cartier (cât de mic) şi până la 20 octombrie să ne arate (convingă) cum îşi doreşte şi cum poate să arate întreg oraşul după 4 ani - poate ar fi mai uşor de ales. Până atunci - diferenţa e mare între ce au candidaţii în cap - ce scot pe gură - şi ce fac mâinile lor în realitate”, a scris în acest context expertul economic la Transparency International Moldova, Veaceslav Negruţă, pe contul său de Facebook.