12 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Solstiţiul de vară

Solstiţiul reprezintă cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mare sau la cea mai mică înălţime faţă de ecuator.
Soare printre ramuri de copaci
Soare printre ramuri de copaci (fundaluri.ro)

1. Solstiţiul de vară şi cel de iarnă

În emisfera nordică, acolo unde acesta este cea mai lungă zi a anului, în ceea ce priveşte durata luminii zilei, Solstiţiul din iunie este numit Solstiţiul de Vară. În emisfera sudică, pe de altă parte, este cea mai scurtă zi a anului şi este cunoscut sub numele de Solstiţiul de Iarnă.

2. Primul Solstiţiu al anului

Solstiţiile au loc de două ori pe an - în iunie şi decembrie. Solstiţiul de vară are loc în jurul datei de 21 iunie, atunci când soarele este exact deasupra capului Tropicul Racului. Solstiţiul de iarnă are loc în jurul datei de 21 decembrie În această zi, soarele este exact deasupra Tropicului Capricornului.

3. Când Soarele pare să stea pe loc

Cuvântul „solstiţiu” provine din latinescul sol(soare), iar sistere înseamnă „oprire” sau a sta nemişcat. În ziua Solstiţiului de vară, soarele ajunge în poziţia cea mai nordică, aşa cum se vede de pe Pământ. În acel moment, zenitul nu se mişcă spre nord sau sud ca şi în timpul celorlalte zile ale anului, ci stă nemişcat la Tropicul Raculului. Apoi, îşi inversează direcţia şi începe să se mişte spre sud.

Situaţia inversă are loc la Solstiţiul de iarnă. Atunci, Soarele ajunge în poziţia lui cea mai sudică de pe cer - Tropicul Capricornului - stă nemişcat, iar apoi inversează direcţia spre nord.

4. Are loc în acelaşi timp…

… în toată lumea. Din punct de vedere tehnic, solstiţiul din iunie este momentul când soarele se află exact deasupra capului Tropicul Raculului. În 2016, la noi acest lucru a avut loc pe 21 iunie, la ora 1:34 şi la 20 iunie, ora 22:34, conform Coordinated Universal Time (UTC). Din cauza diferenţelor de fus orar, evenimentul va avea loc în data de 21 iunie, în locaţii, care sunt la mai mult de 1 oră şi 30 de minute înainte de UTC, ceea ce include cea mai mare parte din Europa, toată Rusia, Asia şi Australia.

5. Este prima zi de vară…

…în funcţie de cine întrebi. Astronomii şi oamenii de ştiinţă folosesc data Solstiţiului de vară pentru a marca începutul verii în emisfera nordică şi de iarnă în emisfera sudică. Pentru meteorologi, pe de altă parte, vara a început în urmă cu aproape trei săptămâni, pe 1 iunie.

6. Pământul este cel mai departe de Soare

S-ar putea crede că din moment ce este vară în emisfera nordică, Pământul este cel mai apropiat de Soare în timpul Solstiţiului de vară. Dar este exact invers. Pământul este de fapt cel mai departe de Soare în această perioadă a anului. De fapt, Pământul va fi la Afeliu (momentul când Pământul se va afla în punctul cel mai îndepărtat de Soare, punct pe care astronomii îl numesc "afeliu") câteva săptămâni după solstiţiul iunie.

7. Distanţa Pământului de Soare are un efect minim asupra anotimpurilor pe Pământ. În schimb, înclinarea axei de rotaţie a Pământului, (înclinată la aproximativ 23,4 grade) este cea care creează anotimpurile.

Solstiţiul de vară
Solstiţiul de vară (www.timeanddate.com)

Direcţia de înclinare a Pământului nu se schimbă în funcţie de rotaţiile Pământului în jurul Soarelui - cele două emisfere sunt orientate spre aceeaşi direcţie în spaţiu, în orice moment. Ceea ce se schimbă atunci când Pământul orbitează în jurul Soarelui este poziţia emisferelor în raport cu Soarele - emisfera nordică este orientată spre Soare în timpul Solstiţiului de vară. Emisfera sudică se înclină departe de Soare şi, prin urmare, se bucură de iarnă în această perioadă.

8. Cel mai matinal răsărit al anului nu are loc în această zi

Chiar dacă Solstiţiul de vară este cea mai lungă zi a anului în emisfera nordică, cele mai multe locaţii ale lumii nu văd cel mai timpuriu răsărit al anului în această zi. Cele mai timpuriu răsărit are loc cu câteva zile înainte, iar cele mai târziu apus de soare are loc cu câteva zile după Solstiţiul din iunie.

9. Nu este cea mai fierbinte zi a anului

De fapt, cea mai fierbinte zi a anului în emisfera nordică vine, de obicei, la câteva săptămâni sau uneori luni, după solstiţiu. Acest lucru se datorează faptului că este nevoie de timp pentru oceane şi pentru întinderile de pământ să se încălzească. Acest fenomen se numeşte întârzierea anotimpurilor.

10. Cercul Arctic are 24 de ore de lumină

Solstiţiul de vară este singura zi a anului în care toate locaţiile din interiorul Cercului Arctic experimentează o perioadă neîntreruptă de lumină, timp de 24 de ore, din cauza refracţiei atmosferice. Cu toate acestea, soarele nopţii este vizibil pentru câteva zile înainte şi la Solstiţiul de vară, în zone aflate la 60 de mile (97 km), la sud de Cercul Arctic. După cum te mişti în continuare la nord de Cercul Polar, numărul de zile cu soarele nopţii creşte.

11. Este Ziua Mondială a Soarelui

La 21 iunie 2016, este aniversată Ziua mondială a Soarelui. Este o sărbătoare anuală instituită de Societatea Internaţională pentru Energie Solară şi are drept scop principal popularizarea posibilităţilor de utilizare a energiei solare. Pe lângă aspectul economic, Ziua mondială a Soarelui are semnificaţii astronomice, căci data de 21 iunie coincide cu cea mai lungă zi din an, ziua solstiţiului de vară, ce marchează începutul verii astronomice.

Energia solară stă la baza întregii vieţi de pe Pământ şi însumează aproximativ 420 trilioane kwh, potrivit www.rets-project.eu, site-ul Renewable Energies Transfer System, o comunitate europeană ce încurajează utilizarea energiilor regenerabile.

Conform sursei citate, această cantitate de energie generată de Soare este de câteva mii de ori mai mare decât cantitatea totală de energie utilizată de toţi oamenii. Radiaţia solară, împreună cu celelalte surse secundare de energie, cum ar fi energia vântului şi energia valurilor, electricitatea hidro şi biomasa, reprezintă cea mai mare parte din energia provenită din sursele regenerabile disponibile pe Pământ. Producerea de energie electrică din energie solară se bazează pe instalaţii termice şi pe panourile fotovoltaice. O listă parţială a aplicaţiilor energiei solare cuprinde încălzirea şi răcirea spaţiului cu ajutorul arhitecturii solare, furnizarea de apă potabilă prin distilare şi dezinfecţie, iluminatul, producerea de apă caldă, gătitul cu ajutorul energiei solare şi căldura de proces de înaltă temperatură utilizată în scopuri industriale. Pentru a utiliza energia solară, se folosesc de obicei panourile solare.

Ziua Mondială a Soarelui a fost marcată pentru prima dată în România în 1997.

12. Este sărbătorită peste tot în lume

Turişti la Stonehenge
Turişti la Stonehenge (Tim Ireland (Getty Images)

Solstiţiul din iunie deţine un loc special de celebrare, în multe culturi. Oamenii din întreaga lume întâmpină ziua cu sărbători, picnicuri, dans şi muzică.