1000 de magistraţi cer apărarea indepedenţei Justiţiei. Membru CSM: "Aceste petiţii pot să aducă mai mult rău decât bine"

Protest magistraţi
Protest magistraţi (Ionel Stoica, Facebook)

Oficial reprezentant al societăţii civile în CSM, Victor Alistar a declarat joi că nu este sigur dacă ar fi de interes pentru sistemul judiciar ca membrii CSM să facă "un scut pentru câteva cazuri izolate". Declaraţiile controversatului ONG-ist ajuns membru în Consiliul Superior al Magistraturii vin în contextul în care peste 1.000 de magistraţi au semnat o cerere de apărare a independenţei sistemului judiciar.

"Dreptul societăţii de a critica orice componentă a statului atunci când societatea consideră că acea componentă a greşit este un drept esenţial. Nu ştiu sigur dacă este de interes pentru sistemul judiciar să facem un scut pentru câteva cazuri izolate, sau să intrăm într-o polemică cu dreptul societăţii de a-şi spune părerea cu privire la administraţie, la Guvern, la Justiţie sau la altceva. Am risca să intrăm într-o dezbatere politizată şi nu ştiu dacă este chiar sănătos şi util pentru toţi colegii dumneavoastră judecători şi procurori care îşi fac zilnic datoria cu respectarea legii. Aceste petiţii in corpore, dacă ne ducem să vedem care e subiectul discuţiei, pot să aducă mai mult rău decât bine", a susţinut Alistar, citat de Agerpres, în cadrul şedinţei de plen a CSM.

Alistar a mai susţinut că în orice sistem juridic există erori judiciare, iar societatea are dreptul să critice dacă statul greşeşte, sau comite un abuz, indiferent că este vorba de administraţia publică, legislativ sau puterea judecătorească.

"Dacă mesajele sunt de solidarizare cu excepţiile care se întâmplă în orice sistem de drept, în care există erori judiciare, riscăm să se înţeleagă că toată lumea, tot corpul profesional se raliază pe acele lucruri - or tocmai asta înseamnă apărarea credibilităţii profesiei - să facem diferenţa între majoritate şi elementele minoritare", a susţinut Alistar.

Membrii CSM au luat în discuţie joi suplimentarea ordinii de zi cu solicitarea mai multor magistraţi referitoare la apărarea independenţei sistemului judiciar, precum şi cu mai multe declaraţii din spaţiul public cu privire la sistemul judiciar. Consiliul a decis amânarea dezbaterii celor două teme.

Reamintim că Alistar este unul dintre cei opt membri ai CSM care au votat în favoarea propunerilor lui Tudorel Toader de modificare a Legilor Justiţiei, în condiţiile în care aceste modificări erau contestate vehement de societatea civilă, pe care chipurile Alistar o reprezintă, precum şi de numeroşi magistraţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne