100 de ani de la „Povestea Soldatului” lui Igor Stravinski. Explicată pentru copii, la „Clasic e fantastic”

Spectacolul „Clasic e fantastic”, la Ateneu
Spectacolul „Clasic e fantastic”, la Ateneu (Clasic e fantastic (facebook)

Ediţia "Clasic e fantastic, cum să înţelegem muzica", de duminică, 19 martie, îşi propune să spună, la Sala mare a Ateneului, "Povestea soldatului" de Igor Stravinski.

Aşa cum ne-a obişnuit deja, muzicologul Cristina Sârbu, amfitrioana spectacolului, va exemplifica copiilor, narativ dar şi muzical, cu ajutorul orchestrei, cum şi-au construit Stravinski dar şi libretistul C.F. Ramuz, povestea, care are la bază dintr-un basm rusesc.

"Povestea soldatului" va fi interpretată de Trio Mozaic, din care fac parte Oana Spânu-Vişenescu (vioară), Emil Vişenescu (clarinet), Diana Spânu-Dănilă (pian). Anca Sigartău este Povestitorul, Soldatul este interpretat de Mihai Bisericanu, Dracul este întruchipat de Sandu Mihai Gruia. Concertul este realizat în colaborare cu Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română, potrivit unui comunicat al Filarmonicii "George Enescu".

Scrisă în 1017, „Povestea soldatului” de Igor Strawinsky a avut premiera un an mai târziu, în septembrie 1918. O interesantă şi originală lucrare de teatru muzical, Povestea are la baza un libret scris de elveţianul Charles Ferdinand Ramuz inspirat din culegerea de basme ruseşti a lui Alexander Afanasiev.

Se vorbeşte despre un soldat care s-a întâlnit cu diavolul: în schimbul viorii sale, acesta îi oferă o carte care îi poate aduce bogăţii fără de număr. Soldatul se lasă ispitit, renunţă la instrument, se îmbogăţeşte, se căsătoreşte cu femeia iubită dar, pentru că nu se poate opri din a dori mai mult şi mai mult, la final, pierde totul. O parabolă spumoasă plină de miez, cu aparenţă de comedie dar cu înţelesuri profunde şi etern valabile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Cultură