"100.000 de oameni au fost gazaţi!" - Carmen Dan şi mâna dreaptă a lui Firea, somate să-şi dea demisia

10 august 2018 va rămâne în istorie o zi neagră pentru democraţia românească, după ce 100.000 de oameni au fost gazaţi în Piaţa Victoriei la mitingul diasporei, a transmis USR, care cere autorităţilor responsabile de ordinele criminale, precum şi de executarea lor, să fie trase la răspundere.
Protest
Protest (Mihuţ Savu)

Prefectul Capitalei, Speranţa Clişeru, care a dat ordinul de intervenţie, şeful Jandarmeriei şi a ministrul de Interne Carmen Dan trebuie să-şi dea demisia după actele de barbarism ale jandarmilor care şi-au pătat uniforma la ordinele unor politicieni corupţi, gazându-i pe cetăţenii pe care ar fi trebuit să-i protejeze, a solicitat sâmbătă, în cadrul unui comunicat de presă, Uniunea Salvaţi România.

"Este revoltător ce s-a întâmplat în Piaţa Victoriei. Ieri au fost două proteste, protestul unor huligani care nu au fost reţinuţi de jandarmerie şi protestul celor 100.000 de români care au protestat paşnic până la final, când au fost alungaţi de intervenţia agresivă a jandarmilor. Prin acţiunile agresive, jandarmeria a dat dovadă fie de incompetenţă, fie instituţia a respectat nişte ordine ilegale. Jandarmeria a depăşit cu mult proporţionalitatea intervenţiei, a fost o agresivitate gratuită pe care jandarmii au aplicat-o cetăţenilor paşnici. Condamnăm gestul Jandarmeriei de a nu interveni în primele rânduri, asupra derbedeilor violenţi şi acţiunea inacceptabilă de a aplica gaze lacrimogene asupra a 100.000 de români", a declarat preşedintele USR Dan Barna.

USR condamnă ordinul de intervenţie al prefectului Capitalei Speranţa Clişeru şi cere să se facă publice toate ordinele date la protest şi precizarea clară a armelor folosite.

"Ordinul de intervenţie a fost unul iresponsabil având în vedere că în Piaţa Victoriei erau sute de copii, femei şi bătrâni care au inhalat gazul toxic. Speranţa Clişeru, fostul consilier al Gabrielei Firea şi fost prefect al judeţului Ilfov, trebuie să-şi dea demisia având în vedere că peste 400 de oameni au fost răniţi din cauza ordinului său. Partidul USR va cere comisie parlamentară de anchetă pentru a stabili dacă legea a fost respectată, deoarece printre protestatari au fost femei şi copii, iar legea 550/2004, privind organizarea şi funcţionarea jandarmeriei, interzice folosirea gazelor lacrimogene împotriva acestora. Toţi cei din piaţa Victoriei au fost prezenţi acolo pentru că voiau să fie solidari cu diasporenii care veniseră acasă să ceară o Românie solidară cu Uniunea Europeană. Cetăţenii au venit la un protest paşnic, nu la un război", se arată în comunicatul citat.

Potrivit USR, printre victimele protestului se numără şi membri ai acestui partid - consilierul parlamentar Vlad Gheorghe a fost bătut de jandarmi, fiica senatorului Vlad Alexandrescu a leşinat din cauza gazelor inhalate, iar un alt membru a fost împuşcat în picior.

"Membrii USR au ieşit la protest în calitate de simpli cetăţeni, pentru a strânge semnături pentru Fără Penali în funcţii publice şi au terminat prin a fi gazaţi şi bătuţi. USR îndeamnă toţi cetăţenii care au fost victime ale abuzurilor jandarmilor să depună plângeri penale şi va oferi asistenţă juridică tuturor celor care au nevoie. Este suficient să trimită mail la juridic@usr.ro. În egală măsură, huliganii care au agresat o femeie jandarm trebuie să fie identificaţi şi să suporte consecinţele legii. Este foarte grav ce s-a întâmplat, iar Jandarmeria trebuie să explice de ce a lăsat doi oameni în urmă şi au permis ca o colegă de-a lor să fie încolţită de huligani. USR face un apel la calm şi la non-violenţă pentru viitoarele proteste. Membrii USR vor fi din nou, sâmbătă, în Piaţa Victoriei să strângă semnături pentru Fără Penali în funcţii publice", se precizează în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne