10 moduri prin care te poţi schimba, indiferent de vârstă

Un ingredient important atunci când vrei să mergi pe drumul schimbării este dorinţa, gândul, de a vrea să o iei în acea direcţie. Indiferent de vârstă, dacă nu-ţi doreşti să te schimbi, nici nu o să reuşeşti, vreodată.
Lan de grâu
Lan de grâu

Sunt dimineţi în care ne trezim mai mult extenuaţi decât odihniţi, iar altele în care nu vrem sub nicio formă să ne ridicăm din pat. Însă sunt şi altele când abia aşteptăm să ne trezim, gata să începem ziua. De obicei asta se întâmplă când suntem în concediu. Dar nu putem nega că a existat la un moment dat o perioadă, chiar dacă s-ar putea ca aceasta să fi fost una scurtă, când eram implicaţi într-un proiect sau lucram la ceva care ne entuziasma.

Poate că a trebuit să treci printr-o mulţime de dificultăţi până să ajungi acolo, ai trecut prin frici şi neplăceri pentru a reuşi să faci acel lucru ce-ţi oferea un sentiment de fericire. Însă ai muncit din greu şi ai persistat, reuşind să menţii linia pe care ţi-ai propus-o.

Cum ai reuşit să faci asta? Cum ai reuşit să te schimbi, astfel încât să nu laşi ca toate lucrurile negative să te influenţeze şi să te facă să deviezi de la lucrurile pe care ţi le-ai propus? Fiecare are răspunsurile sale, însă eu mai jos îţi voi prezenta câteva modalităţi prin care am reuşit să mă schimb şi prin care sunt convinsă că şi tu vei putea, indiferent de vârstă:

1. Elimină lucrurile care te trag în jos

Când planurile nu ies aşa cum te aşteptai, a sosit momentul să renunţi la bagajul inutil. Câteodată trebuie să renunţăm la lucruri pentru a ajunge să ne dezvoltăm. Este dificil să descoperi lucruri noi atunci când nu ai curajul să abandonezi lucrurile învechite cu care te-ai obişnuit. Construieşte-ţi curajul necesar. Urmează-ţi valorile. Fă schimbările pe care doreşti să le faci.

Indiferent unde ajungi, aminteşte-ţi un singur lucru: nicio călătorie nu este o pierdere de timp. Deciziile care nu te duc unde doreşti să ajungi, se transformă în lecţii ce te pregătesc pentru deciziile care te vor duce în acea direcţie.

2. Crede în tine

Unul dintre cele mai mari obstacole care-i împiedică pe oameni să acţioneze este gândul că nu sunt destul de buni pentru a face lucrul pe care şi-l doresc. Nu-ţi fie teamă când observi distanţa dintre punctul în care eşti şi unde doreşti să ajungi. Orice călătorie începe cu primii paşi. Distanţa poate părea copleşitoare, însă nu lăsa asta să te descurajeze. Cu suficientă determinare şi dorinţă, poţi construi ceva în timp. Toată lumea care a ajuns undeva în viaţă, a trebuit să înceapă dintr-un punct. Exact ca tine.

3. Munceşte din greu pentru ceea ce-ţi doreşti cel mai mult

Un vis nu se transformă în realitate peste noapte. Este nevoie de determinare, efort şi multă muncă. Aminteşte-ţi mereu că circumstanţele dure nu durează la nesfârşit. Însă oamenii duri reuşesc să treacă prin ele. Multe obstacole devin mai mici atunci când luăm decizia de a trece prin ele sau peste ele. Munca este şi va fi mereu cheia pentru a reuşi să transformi o ideea în realitate.

4. Susţine-ţi punctul de vedere

Nu-i poţi forţa pe cei din jur să te respecte, însă le poţi câştiga respectul. Dacă în mijlocul unui conflict începi să strângi în tine resentimente, vei fi mereu nervos şi dispreţuitor, ducând un război cu tine însuţi. În schimb, dacă faci câţiva paşi în spate, spui ceea ce ai de spus gândindu-te mai întâi la celălalt, spunând-o pentru el şi nu ca să-ţi satisfaci ego-ul, gândindu-te dacă celălalt poate să suporte ceea ce urmează să spui, atunci vei observa că inima celeilalte persoane va simţi gestul tău de bunătate, altruism şi asertivitate. Iar acest lucru în sine este unul din cele mai bune moduri de a-ţi susţine punctul de vedere.

5. Lasă trecutul în urmă

Cel mai bun lucru despre trecut este faptul că s-a terminat. Nu mai lăsa evenimentele din trecut să te împiedice să faci ceea ce ai de făcut în prezent. Nu te lăsa ghidat de umbrele trecutului. Lasă-le în spate şi mergi mai departe. Dă-ţi voie să visezi şi gândeşte-te la o versiune a ta în care îţi doreşti să te transformi, ştiind că este doar o chestiune de timp până când ajungi în acel punct.

6. Pune capăt relaţiei toxice

Doar pentru că ai trecut prin anumite evenimente împreună cu cineva, asta nu înseamnă că sunteţi legaţi unul de celălalt pe vecie. Doar pentru că îţi este dor de cineva, asta nu înseamnă că doreşti ca acea persoană să facă din nou parte din viaţa ta. Câteodată faptul că îţi este dor de cineva este doar o etapă din procesul de a merge mai departe.

7. Apreciază ce ai

Nu oamenii fericiţi sunt recunoscători, dar cei recunoscători sunt fericiţi. Chiar şi atunci când lucrurile merg prost, creează-ţi obiceiul de a te gândi la toate lucrurile frumoase care încă se află în jurul tău. Da, poţi să zâmbeşti. Viaţa este prea scurtă pentru a avea o gândire de victimă. Ia-ţi angajamentul faţă de tine însuţi să eviţi să te amărăşti singur şi să devii în mod constant o versiune mai bună a ta.

8. Dedică-ţi puţin timp în fiecare zi

Doar atunci când vei putea sta cu tine însuţi, în linişte, uitându-te în interior cu sinceritate şi observa atât punctele forte cât şi slăbiciunile pe care le ai, eşecurile cât şi victoriile, lucrurile de care eşti ataşat, cât şi valorile pe care le ai, şi ajungi să te accepţi aşa cum eşti în acel moment, vei începe să înţelegi ce înseamnă să te accepţi necondiţionat. Fiind în acest punct, ai făcut primul pas către schimbare.

9. Învaţă continuu şi fii deschis când ai de-a face cu schimbarea

În lecţiile pe care le-ai învăţat din trecut în urma unor eşecuri, se poate afla sămânţa pentru un viitor succes. Cele mai frumoase poveşti de succes vor veni în urma depăşirii celor mai dificile obstacole. Ridică-te atunci când cazi şi mergi mai departe. În cele din urmă, chiar şi după cele mai friguroase ierni, îşi face apariţia primăvara. Anotimpurile mereu se schimbă.

10. Bucură-te de momentul prezent

Câteodată suntem atât de prinşi în a planifica momentul următor, încât pierdem din vedere experienţa prin care trecem în acest moment, fără să ne bucurăm de ea. Învaţă să zâmbeşti în faţa situaţiilor complicate, trăieşte conştient evenimentele prin care treci şi bucură-te de viaţă în timp ce treci prin fiecare capitol al acesteia. S-ar putea să nu fii unde ţi-ai dorit. Însă, de fapt, eşti exact unde ar trebui să fii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură