Zborul - pasiunea unui vis antic al omului

In zbor cu deltaplanul.
In zbor cu deltaplanul. (Marius Iacob/Epoch Times)

Zborul este un vis antic al omului. Cei care doresc, şi-l pot împlini practicând un sport ce a devenit foarte apreciat de către cei mai curajoşi: zborul cu parapanta sau cu deltaplanul.

Potrivit sportivilor care îl practică, acolo sus poluarea sonoră dispare, purtând cu ea departe orice posibilă sursă de stres. Este un sentiment fantastic de eliberare pe care îl poţi cunoaşte doar dacă vei avea curajul să încerci să zbori.

Iniţiatorii zborului cu parapanta sunt sportivii francezi care la sfârşitul anilor '70 au experimentat prima decolare pe distanţe scurte. De-a lungul anilor, zborul cu o aripă a cucerit din ce în ce mai multe ţări în lume, Italia fiind una dintre ele.

Parapanta este cea mai uşoară cale de a zbura, este nevoie de o mică relief muntos şi echipamentul necesar pentru zbor. Pregătirea pânzei înainte de plecare necesită o verificare foarte precisă de către un însoţitor de zbor, în cazul începătorilor.

Zborul cu "pânza" este un sport condiţionat aproape întotdeauna de fenomenele meteorologice, iar secretul constă în exploatarea coloanelor mari de aer cald care se formează. Cu o tehnică bună de conducere, în funcţie de curenţii ascendenţi, un zbor poate dura între 10 minute şi o jumătate de oră, la nivel profesionist putându-se călători preţ de câţiva kilometri.

Fiind un sport aerodinamic, fiecare mică greşeală ar putea fi plătită scump, deci pregătirea este necesară sub îndrumarea unui specialist.

Un alt mijloc de a zbura, foarte aproape de simplitatea parapantei dar oarecum mai greoi, este deltaplanul.

În fotoslide-ul de astăzi va oferim câteva imagini de la sesiuni de zbor cu parapanta şi deltaplanul, ale sportivilor italieni. Material realizat de Marius Iacob, Epoch Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale