Frumuseţile Franţei: Avignon

Avignon, Franţa.
Avignon, Franţa. (Shuqiang / Epoch Times Romania)

Avignon este un oraş din sudul Franţei, situat la confluenţa râurilor Rhone şi Durance. Numele lui datează din secolul al VI-lea î.Hr., când se afla în teritoriile lui Galli Cavari (Aouenion). Există două interpretări ale numelui: "oraşul vântului violent" sau "domnul râului".

Avignon este cunoscut ca oraşul papal antic, după ce Papa Ioan al XXII-lea a decis, în 1316, să îşi stabilească sediul aici. Această perioadă este cunoscută mai bine sub numele de "captivitatea Avignon". În total, opt papi au domnit în oraş, dintre care doi au locuit în castelul numit "Palatul papilor", care a fost în mod progresiv extins de diferiţi pontifi.

Supranumit „Oraşul Papilor” datorită prezenţei papilor în perioada 1309-1423, Avignon este actualmente unul dintre puţinele oraşe franceze ce şi-au păstrat meterezele şi centrul istoric - în cazul Avignonului acesta fiind format din Palatul Papal, Ansamblul Episcopal, Rocher des Doms şi Podul Avignon. Oraşul a fost declarat patrimoniu mondial UNESCO.

Avignon a avut un nou zid fortificat, începând cu anul 1356, păstrat prin restaurări de către Eugene Viollet-le-Duc în secolul al XIX-lea.

Palatul Monnaies din oraş, construit în 1619, este un exemplu remarcabil de arhitectură barocă. Astăzi găzduieşte conservatorul de muzică.

Clădirea Villeneuve-Martignan, construită între 1741 şi 1753 de către arhitectul Jean-Baptiste Franque, găzduieşte în prezent Muzeul Calvet, cu colecţii de picturi şi sculpturi din secolul al XV-lea până în secolul al XX-lea.

După plecarea papilor, oraşul a continuat să facă parte din Statul Bisericii, fiind guvernat de un legat papal şi apoi de vice-legaţi. Ca exclavă străină (porţiune a unui stat complet înconjurată de teritoriul altor state - n.r.) în Franţa, a beneficiat de un rol considerabil în domeniul comercial şi financiar.

La 12 septembrie 1791, în timpul revoluţiei franceze, oraşul a fost ocupat militar şi a votat într-un referendum anexarea la Franţa, oficializată în 1797 de Tratatul de la Tolentino.

La sfârşitul secolului XIX a existat o renaştere culturală provensală care a culminat cu acordarea Premiului Nobel pentru literatură lui Frederic Mistral, în 1904.

Vocaţia turistică a oraşului s-a dezvoltat în principal după inaugurarea festivalului de teatru, în 1948.

În fiecare an, în luna iulie, oraşul găzduieşte Festivalul de la Avignon, în cadrul căruia mulţi actori de teatru, dansatori şi cântăreţi vin pentru a organiza spectacole. Festivalul a fost iniţiat de Jean Vilar în 1948 şi este astăzi cel mai important eveniment teatral din Franţa, comparabil în Europa numai cu Festivalul de la Edinburgh ca număr de companii prezente şi de spectatori.

De la sfârşitul anilor şaizeci au fost adăugate festivalului oficial, zeci şi apoi sute de alte reprezentaţii şi spectacole (Festival Off).

Festivalul are loc în ultimele trei săptămâni ale lunii iulie şi, în această perioadă, oraşul cunoaşte o adevărată transformare. Faima festivalului său a depăşit cu mult frontierele franceze.

Oraşul a fost Capitală Europeană a Culturii în anul 2000.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale