Castel Sant'Angelo, Roma

Castel Sant'Angelo, Roma.
Castel Sant'Angelo, Roma. (Courtesy of D'Alessio Nicola)

Castelul Sant'Angelo (sau Mole Adrianorum sau "Castellum Crescentii" în sec X - XII), cunoscut şi sub denumirea de Mausoleul lui Hadrian, este un monument al Romei, situat pe malul drept al Tibrului, în faţa actualului pod Sant'Angelo, nu departe de Vatican.

Castelul Sant’Angelo a fost reşedinţă papală timp de 1000 de ani. Castelul este legat de statul Vatican printr-un coridor fortificat numit "Pasajul Borgo" ("Passetto di Borgo" - în italiană). Este vorba despre un coridor îngust, aflat deasupra unui zid înalt de piatră lung de cca 800 m şi care permitea pontifilor să se retragă aici în situaţii de criză. A fost modificat radical de mai multe ori în vremurile medievale şi renascentiste.

Început de împăratul Hadrian în anul 125 ca mausoleu funerar, inspirat de mausoleul complet al lui Augustus, a fost finalizat de Antonino Pio în 139.

Mausoleul are formă circulară cu o înălţime de 20 m şi cu un diametru de 64 m. Este construit din peperin, o rocă vulcanică, şi opus caementitium (beton roman) acoperit cu travertin şi are un soclu dreptunghiular acoperit cu marmură.

Castelul Sant'Angelo şi-a primit denumirea pe care o are azi, în anul 590, când Roma a fost bântuită de o epidemie de ciumă. Se spune că papei Grigore cel Mare i-ar fi apărut aici arhanghelul Mihail care ar fi ordonat prin introducerea sabiei în teacă, sfârşitul epidemiei, sabie simbolizând mânia Atotputernicului.

Astfel, în partea de sus a fortăreţei se găseşte o statuie a unui înger, ridicată de un sculptor flamand din secolul al 18-lea – Pieter Verschaffelt. Statuia din bronz a luat locul uneia mai vechi, care era însă din marmură, şi a fost sculptată de "Guglielmo della Porta”.

Între 1870 şi 1901, Castelul Sant’Angelo a servit drept cazarmă şi închisoare, ulterior fiind renovat şi mobilat ca un muzeu. De pe platforma superioară vă puteţi bucura de privelişti deosebite asupra Basilicii San Pietro şi a Tibrului.

Castelul este de altfel şi unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Romei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale