Bigăr, cascada de basm

Cascada Bigăr este unul dintre cele mai frumoase locuri din ţara noastră.
Cascada Bigăr este unul dintre cele mai frumoase locuri din ţara noastră. (Marius Iacob / Epoch Times)

Cascada Bigăr este unul dintre cele mai frumoase locuri din ţara noastră! Cei de la The World Geography au fost atât de impresionaţi de micuţa cascadă românească, încât au plasat-o în fruntea topului cascadelor unice în lume!

Una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din lume, Cascada Bigăr este un monument al naturii ce impresionează prin forma sa: un izvor de apă subterană care se scurge pe un perete calcaros de forma unui con, având o înălţime de aproximativ 7-8 metri, şi fiind acoperit integral de muşchi.

Aflată în Parcul Naţional Cheile Nerei — Beuşniţa, din judeţul Caraş-Severin, în Valea Minişului, la jumătatea distanţei dintre localităţile Anina şi Bozovici, pe DN 57B, Cascada Bigăr este practic locul în care izbucul Bigăr se varsă în râul Miniş. În Banat, localnicii numesc izbuc un izvor din care apa iese la lumină de sub stâncă. Izbucul Bigăr, a cărui apă este de o puritate rară, este alimentat de un curs de apă subteran ce iese de sub o stâncă înaltă de peste 50 metri. Acesta străbate peştera cu acelaşi nume din Munţii Aninei şi după o distanţă de circa 200 metri, se varsă în râul Miniş formând Cascada Bigăr.

Cascada Bigăr a fost declarată drept cea mai frumoasă cascadă din lume, de către site-ul american "The World Geography" în anul 2013. Astfel a ajuns pe primul loc într-un top al celor mai impresionante cascade din lume.

Rezervaţia naturală Parcul Naţional Cheile Nerei — Beuşniţa din care face parte Cascada Bigăr, a fost înfiinţată în 1982 şi este locul de trecere al Paralelei 45 prin România.

Cascada are şi o legendă, al cărei farmec îi este pe măsură.

Se spune că pe meleagurile Văii Almăjului, trăia o familie de ţărani, a cărei mare durere era aceea că nu aveau copii. Într-o noapte, femeii i s-a arătat în vis o vrăjitoare care i-a spus că, doar dacă va bea apă de la izvorul de sub stânca aşezată la graniţa dintre lumi va rămâne însărcinată. Exista însă şi o condiţie, anume că dacă urmaşul va fi fată, acesteia nu-i va fi îngăduit să se îndrăgostească, căci altfel va muri. Femeia a băut apă, iar după o vreme a născut o fată deosebit de frumoasă, care s-a îndrăgostit de un băiat chipeş pe nume Bigăr.

Fata a fost închisă de tatăl ei în grota de deasupra izvorului dintre lumi. Strigătele de disperare ale acesteia au fost auzite de vrăjitoarea care trăia în cealaltă lume, în Tărâmul Regăsirii Dorului. Până la urmă, înduplecată de suferinţa fetei, vrăjitoarea i-a transformat părul într-o cascadă pe care au început să alunece lacrimile tinerei. Legenda mai spune că flăcăul a venit şi s-a aruncat în apele cascadei, iar fata s-a stins odată cu el, dar s-au reîntâlnit în cealaltă lume, singurul loc în care iubirea lor se putea împlini.

De atunci, Cascada a devenit locul unde îndrăgostiţii vin să îşi pecetluiască dragostea. Pentru a se bucura de iubirea veşnică, tinerii vin să bea apă din cascada ce poartă numele flăcăului Bigăr.

(Foto credit: Marius Iacob - Epoch Times)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale