Romanii din Elvetia, revoltati de afisul cu corbi al campaniei UDC

Afisele cu corbii din cadrul campaniei impotriva extinderii liberei circulatii in Elvetia, desfasurata de Uniunea Democrata de Centru (UDC), i-au dezamagit pe unii cetateni romani si au creat Elvetiei o imagine de tara a rasismului si xenofobiei, relateaza Tribune de Geneve in editia electronica.

"Aici, afisul care ii infatiseaza pe romani drept corbi care vin sa jefuiasca Elvetia a fost primit foarte prost. Autoritatile inteleg ca este vorba despre o dezbatere democratica, dar apreciaza ca aceasta dezbatere merge prea departe! Elvetia incepe sa aiba o reputatie de tara rasista. Aceste campanii ale UDC fac sa se uite faptul sa suntem o tara primitoare", a declarat ambasadorul Elvetiei la Bucuresti, Livio Hurzeler.

"Este foarte dur pentru mine! Sunt socata de aceasta xenofobie. Nu suntem corbi. Nu asta este Elvetia! As vrea sa mi se prezinte scuze!", a declarat Ina Tosca, artista si jurnalista de nationalitate romana care locuieste de sase ani in Evetia.

"Este foarte trist si revoltator, dar elvetienii au si ei corbii lor si stiu ca acest afis nu reprezinta decat o mica parte din opinia lor publica", conchide o trecatoare la vederea afisului.

In opinia romanilor, cei asimilati corbilor sunt romii. "Este de inteles, cu publicitatea negativa pe care ne-o fac romii din strainatate!", sustine un sofer de taxi, iar multi vad in aceasta un atac direct impotriva acestei comunitati.

"Este normal ca un partid extremist sa foloseasca asemenea metode pentru a manipula oamenii si a instiga la violenta, dar aceasta ma surpinde din partea tarii dumneavoastra", a declarat Margareta Matache, directoarea asociatiei Romani Criss, care lupta impotriva discriminarii.

Claude-Alain Voiblet, coordonatorul campaniei UDC, raspunde insa ca afisul nu este deloc xenofob, argumentand ca acesta nu vizeaza nici un popor, ci simbolizeaza pericolele liberei circulatii a persoanelor. "Nu trebuie sa ne lasam inselati asupra publicului tinta. Ne adresam alegatorilor elvetieni, nu romanilor (...) Chiar si fara text, acest afis este intru totul descifrabil. Ii determina pe oameni sa se intereseze de campanie. Acesta este obiectivul nostru".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe