Protestatarii din Atena arunca bombe cu benzina si dau foc masinilor

ATENA - Demonstrantii greci au aruncat cu bombe cu benzina in birourile Ministerului de Finante si au incendiat doua masini in centrul Atenei, sambata, cand protestele anti-guvernamentale au intrat in cea de-a treia saptamana de cand politia a impuscat mortal un adolescent.

Zeci de demonstranti au aruncat cu oua si gunoi in politie in fata parlamentului si au incercat sa dea foc bradului de Craciun al municipalitatii din piata centrala Syntagma. Politia a aruncat cu gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii.

Un mic grup de anarhisti care s-au desprins din multime au aruncat cu bombe cu benzina in apropierea birourilor Ministerului de Finante, provocand daune minore, neinregistrandu-se vatamari, au declarat oficialii politiei.

In piata din cartierul Kolonaki, tinerii au dat foc la doua vehicule, cauzand pagube serioase.

Violenta a fost la scara mai mica decat cea din zilele de revolta ce au erupt in mai multe orase, ca urmare a impuscarii in data de 6 decembrie a tanarului de 15 ani, Alexandros Grigoropoulos, de catre un politist, in cartierul Exarchia din Atena.

Cele mai rele reactii din Grecia ultimelor deceniiau fost acum determinate de furia tineretului somer, de reformele guvernului si de criza economica mondiala.

In cea mai mare parte a zilei de sambata, Atena a fost calma si strazile erau pline oameni care isi faceau cumparaturile pentru Craciun. Sindicatele si studentii au anuntat mai multe manifestatii in noul an.

Protestele au cauzat daune in valoare de sute de milioane de euro, zguduind un guvern conservator care are o majoritate de un loc si a invins opozitia in sondaje. Unii analisti spun ca luni de proteste de strada ar putea duce la alegeri anticipate.