Mugabe se foloseste de o "tentativa de asasinat" pentru a-si spori puterea in Zimbabwe

Presedintele statului Zimbabwe, Robert Mugabe.
Presedintele statului Zimbabwe, Robert Mugabe. (DESMOND KWANDE / AFP / Getty Images)

Oponentii presedintelui Robert Mugabe au afirmat ca acesta va incerca sa-si impuna autoritatea, dupa ce Guvernul din Zimbabwe a invinuit Miscarea pentru Schimbare Democratica de o "tentativa de asasinat" esuata impotriva sefului fortelor aeriene, relateaza cotidianul The Guardian.

Ministrul de Interne, Kembo Mohadi, a declarat ca atacul asupra lui Perence Shiri, impuscat in brat la acest sfarsit de saptamana, a facut parte dintr-un complot mai mare de a-l inlatura de la putere pe Mugabe.

"Atacul pare sa faca parte dintr-un grup de atacuri teroriste, ale carui tinte sunt persoanele publice, oficiali guvernamentali, agentii guvernamentale si sisteme publice de transport", a spus Mofadi.

Miscarea pentru Schimbare Democratica (MDC) a negat ca ar fi fost responsabila de impuscarea lui Shiri, sustinand ca acesta ar avea dusmani din timpul cand era comandantul unitatii militare raspunzatoare pentru masacrarea a peste 20.000 de oameni in Matabeleland in anii '80.

Opozitia a afirmat ca acuzatiile sunt ultimul pretext de justificare a unor represalii destinate sa forteze MDC sa recunoasca rolul lui Mugabe, prin acceptarea unei pozitii secundare in Guvernul de coalitie.

MDC a acuzat regimul de rapirea recenta a 17 activisti si toturarea unora dintre acestia pentru a obtine marturii false, conform carora ei ar pregati un grup armat.

Luni, ministrul Justitiei, Patrick Chinamasa, a spus ca existau "dovezi de necombatut", potrivit carora Botswana, unde liderul MDC, Morgan Tsvangirai, s-a aflat recent, ar pregati "banditi" pentru MDC, pentru a-l inlatura de la putere pe Mugabe; aceasta tara ar fi sprijinit opozitia din Zimbabwe in instruirea militara de tineri pentru "destabilizare (...), in vederea efectuarii unei schimbari de regim ilegale".

Presedintele Botswanei, Seretse Ian Khama, a pastrat o atitudine critica fata de Mugabe, administratia sa declarand ca este pregatita sa primeasca un Guvern MDC in exil, cu toate ca a exclus o rezistenta armata.