Agentiile de ajutorare din Zimbabwe intensifica eforturile de combatere a holerei

Femei si copii stau la coada la apa la o uzina din capitala Zimbabwe, Harare, 1 decembrie, 2008. Toata capitala a fost fara apa timp de doua zile expunand locuitorii imbolnavirii. Cel putin 400 de persoane au murit de holera in toata tara de la prima izbucnire de aproximativ doua luni. Situatia s-a inrautatit datorita inchiderii majoritatii spitalelor din lipsa de personal si medicamente.
Femei si copii stau la coada la apa la o uzina din capitala Zimbabwe, Harare, 1 decembrie, 2008. Toata capitala a fost fara apa timp de doua zile expunand locuitorii imbolnavirii. Cel putin 400 de persoane au murit de holera in toata tara de la prima izbucnire de aproximativ doua luni. Situatia s-a inrautatit datorita inchiderii majoritatii spitalelor din lipsa de personal si medicamente. (DESMOND KWANDE / AFP / Getty Images)

Agentiile de ajutorare din Zimbabwe sustin ca se implementeaza programe de urgenta pentru a combate epidemia de holera care a infestat mai mult de 11 000 de oameni si a omorat aproape 500. Urgenta vine odata cu intrarea soldatilor in capitala, Harare, din cauza degradarii conditilor de trai. Raporteaza Scott Bobb din biroul VOA situat in Johannesburg, Africa de Sud.

Un copil trece descult prin apa de ploaie si cea menajera in apropiere de Harare, Zimbabwe, 25 noiembrie 2008

Fundatia pentru copii a Natiunilor Unite, UNICEF, relateaza ca se va lansa intr-o operatiune de 4 luni ca raspuns la apelul de urgenta facut de Zimbabwe din cauza " inchiderii " mai multor spitale, prabusirii serviciilor sociale si a sistemului educational.

Purtatoarea de cuvant Shantha Bloemen spune ca anii de declin ai serviciilor de apa, sanitare, si de sanatate au cauzat o epidemie de holera care s-a raspandit in 9 din cele 10 provincii din Zimbabwe, si in tarile vecine.

"Intaia ingrijorare este aceea ca noi trebuie sa ne asiguram ca o sa dam raspunsuri salvatoare care vor continua sa aprovizioneze cu apa curata in caz de urgenta, sa ofere educatie a sanatatii pentru comunitati si sa mentina functionale centrele de tratament a holerei", a spus Bloemen.

UNICEF a transportat cu camioane apa curata in zonele rezidentiale cu densitate ridicata, a impartit tablete de purificare a apei si a sapat puturi in cartiere pentru a preveni raspandirea bolii.

Grupurile umanitare spun ca epidemia este rezultatul deteriorarii serviciilor publice din cauza mai multor ani de declin economic si hiper inflatie.

Comportamentul violent al soldatilor amplifica stresul cetatenilor

Aproximativ 100 de soldati s-au ciocnit luni cu politia in Harare dupa ce au luat bani de la dealer-ii de valuta si au jefuit cateva magazine. Reportajele presei sustin ca soldatii s-au comportat astfel pentru ca nu si-au putut ridica salariile de la bancile care duc lipsa de lichiditati.

Guvernul din Zimababwe a declarat marti ca vinovate de ciocniri au fost trupele indisciplinate si ca politia militara patruleaza zona pentru a preveni alte incidente.

Frustrarea se intensifica in Zimbabwe din cauza unei dispute privind impartirea puterii intre partidul ZANU-PF al presedintelui Robert Mugabe si partidul Miscarea pentru Schimbare Democratica al primului-ministru desemnat Morgan Tsvangirai.

Cei mai afectati de criza sunt copiii si femeile

Bloemen de la UNICEF spune ca criza din Zimbabwe ii afecteaza cel mai mult pe copii si pe femei.

"Pentru familia medie din Zimabwe, viata a devenit incredibil de dura si se indreapta spre un punct critic. Si cred ca trebuie sa ne amintim ca avem responsabilitatea sa raspundem si ca oamenii nu pot fi tinuti ostatici de politica deci trebuie sa ne asiguram ca vom continua sa oferim ajutorul umanitar de care este nevoie", noteaza Bloemen.

Dar agentiile de donatii spun ca fondurile incep sa se termine, partial din cauza crizei economice globale.

Programul Global de Alimentatie spune ca luna viitoare nu va mai avea fondurile necesare pentru a hrani 5 milioane de oameni, jumatate din populatia statului Zimbabwe, care are nevoie de ajutor alimentar. UNICEF a facut apel pentru strangerea sumei necesare finantarii ultimelor sale eforturi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe