Jurnalistii protesteaza impotriva arestarilor de reporteri facute de guvernul sudanez

O jurnalista sudaneza si-a acoperit gura cu o hartie pe care este scris "NU", in timpul unei greve a foamei tinuta in masa de catre jurnalistii sudanezi, in capitala Khartoum, 4 noiembrie 2008, ca protest fata de cenzura draconica aplicata presei de catre guvernul sudanez.
O jurnalista sudaneza si-a acoperit gura cu o hartie pe care este scris "NU", in timpul unei greve a foamei tinuta in masa de catre jurnalistii sudanezi, in capitala Khartoum, 4 noiembrie 2008, ca protest fata de cenzura draconica aplicata presei de catre guvernul sudanez. (ASHRAF SHAZLY / AFP / Getty Images)

Barbatii sudanezi citesc stiri sportive in absenta a 10 ziare politice din data de 18 noiembrie 2008, in Khartoum.

Intre presa sudaneza si guvern continua neintelegerile, dupa ce guvernul a arestat luni, mai mult de 60 de jurnalisti, iar multi editori de ziare au raspuns cu o decizie de a nu publica nimic marti.

Cotidianele de top, inclusiv influentul al Ray al Ahm, s-au aflat la chioscuri miercuri, desi o jurnalista, care a refuzat sa-si dea numele, a insistat ca jurnalistii "luau in calcul care va fi pasul urmator" in lupta continua si prelungita cu guvernul, pentru libertatea presei.

Un purtator de cuvant al Miscarii sudaneze de Eliberare a oamenilor, din Cairo, Nasr El-Din Musa Koshi, a descris situatia curenta.

El spune ca nu exista libertatea presei in Sudan, iar ziarele sunt inchise de catre guvern o data sau de doua ori pe luna, desi sunt sever cenzurate inainte sa fie tiparite. Ziarele, adauga el, au o libertate de 10-20%, dar atunci cand incep sa critice guvernul sunt inchise.

Mai multi lideri politici sudanezi de top, au fost contactati de catre Vocea Americii, dar au refuzat sa comenteze situatia.

In Cairo, seful sindicatului presei egiptene, Makram Mohammed, care se ocupa de multe ori de jurnalistii sudanezi, descrie starea presei din Sudan.

El spune ca guvernul sudanez chiar ar trebui sa fie mai tolerant privind libertatea presei, in loc sa bata si sa aresteze jurnalisti, ceea ce dauneaza imaginii Sudanului in lume si traseaza o diferenta majora intre nord si sud. El spune ca doar o atmosfera democratica poate ajuta la rezolvarea problemelor reale din Sudan. De asemenea, el il roaga insistent pe presedintele sudanez Bashir sa elibereze urgent jurnalistii care inca se afla in arest.

Raporturi ale presei spun ca multi jurnalisti arestati luni au fost deja eliberati, desi exista raporturi contradictorii care spun ca unii sunt inca in arest.

Makram Mohammed motiveaza spunand ca libertatea presei nu este ceva obisnuit in majoritatea tarilor arabe, iar guvernele arabe gasesc presa, de cele mai multe ori, ca fiind "incomoda".

El spune ca multe partide aflate la conducere in statele arabe gasesc libertatea presei ca fiind neplacuta si incomoda, dar aceasta este singura cale pentru ca societatea araba sa inainteze si sa progreseze. Inchiderea jurnalistilor,insista el, nu este deloc o cale de progres in lumea de astazi.

Miscarea de Eliberare a Cetatenilor Sudanezi (SPLM), fosti rebeli care acum guverneaza in tandem cu nordul condus de arabi, a protestat impotriva arestarilor de luni si a amenintat ca, drept razbunare, nu vor aproba bugetul pe 2009.

Guvernul American a protestat si el impotriva arestarilor si a cerut sfarsitul cenzurii presei.

Guvernul sudanez nu a stabilit inca o data, dar urmatoarea repriza din lupta cu presa ar trebui sa fie la curtea de judecata, conform mai multor jurnalisti care au fost arestati si apoi eliberati.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe