Rebelii din Congo ameninta cu ocuparea unui oras din est

Un soldat gcongolez pe linga un grup de refugiati in orasul Goma
Un soldat gcongolez pe linga un grup de refugiati in orasul Goma (Walter Astrada / AFP / Getty Images)

Liderul rebel congolez, Laurent Nkunda, a amenintat joi ca va ocupa un oras din estul Republicii Congo, daca fortele de mentinere a pacii ONU nu vor controla conflictul. Amenintarea lui Nkunda vine pe fundalul eforturilor diplomatice occidentale care incearca sa mentina pacea de-a lungul frontierei dintre Congo si Rwanda.

Avertismentul vine dupa o ofensiva de patru zile a rebelilor tutsi, condusi de Nkunda, care au cauzat refugierea unor zeci de mii de civili in provincia Kivu, aflata in nordul Republicii Democratice Congo.

Nkunda, care a declarat incetarea focului miercurea trecuta dupa ce fortele sale au avansat ajungind aproape de periferia capitalei provinciale Goma, a afirmat ca soldatii ONU nu au putut opri macelarirea si jefuirea civililor de catre trupele guvernamentale aflate in retragere.

"Daca nu inceteaza focul, nu se avanseaza cu procesul de pace si nu se instaureaza calmul am sa intru in Goma" a declarat el catre Reuters cu ajutorul unui telefon prin satelit. Nkunda a dat interviul in timp ce se afla in cartierul sau general in estul Republicii Congo, in orasul Kirolirwe.

Nkunda a mai afirmat ca lupta pentru a proteja populatia tutsi din estul Republicii Congo, si a rejectat orice intoarcere la acordul de pace semnat in ianurie, afirmind ca il favorizeaza prea mult pe actualul presedinte Joseph Kabila.

ONU, Uniunea Europeana si Statele Unite au incercat sa preseze Rwanda si Congo sa inceteze violentele. Franta, care detine presedentia Uniunii Europene sprijina ideea trimiterii unei forte UE.

Mai multe persoane au fost ucise miercuri seara in timpul schimbului de focuri, care a inclus tiruri de artilerie.

Kevin Kennedy, putatorul de cuvint al fortei ONU pentru mentinerea pacii (MONUC) a declarat ca in timp ce acordul de incetare a focului era respectat in Kivu, in Goma fortele guvernamentale "faceau prapad".

MONUC a trimis in Goma 850 de soldati din cei 17 mii pe care ii are in prezent in Congo.

"Vorbim despre o misiune care este la limita maxima" a declarat Kennedy.

Rwanda si Congo se acuza reciproc pentru incalcarea frontierei comune, insa fiecare dintre ele neaga acest lucru.

Presiune diplomatica

Javier Solana a luat legatura cu presedintele Rwandei, Paul Kagame, in timp de Louis Michel, parte din delegatia UE, s-a intilnit cu presedintele Kabila, incercind sa medieze convorbiri de pace intre cei doi lideri.

"Acest lucru va ajuta fara indoiala procesul de pace care este absolut necesar" a declarat solana reporterilor la Paris.

"Avem nevoie urgenta de un acord de incetare a focului, pentru a opri haosul si suferinta oamenilor obisnuiti" a declarat el.

Generalul rebel Nkunda impreuna cu cei 4000 de soldati ai sai lupta din 2004 impotriva armatei congoleze, pe care o acuza ca a luat partea populatiei hutu din Rwanda in genocidul din 1994.

Nkunda, a carui campanie de protectie a populatiei tutsi a degenerat intr-o revolta, a cerut negocieri directe cu presedintnele Kabila. Acesta insa a insistat ca negocierile sa fie purtate in cadrul ONU, pe baza acordului de pace din ianuarie.

Ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, care a propus miercuri trimiterea unei forte de 1500 de soldati ai UE, a mai cerut o intilnire a liderilor europeni peste weekend, pentru a discuta trimiterea fortei umanitare.

Un diplomat occidental a afirmat miercuri sa Germania se opune propunerii franceze de trimitere de trupe in Congo.

Secretarul general al ONU, Bai Ki Moon, care afirmase ca violentele creeaza un dezastru umanitar de proportii, va trimite emisari in capitalele Rwandei si Congo,

Razboiul civil din Congo din 1998-2003 si criza umanitara care a determinat moartea unui numar estimat la 5,4 milioane de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe