Anorexia poate da dependenta

Anorexia, care afecteaza in primul rand tinerele femei, este caracterizata printr-o frica extrema de a deveni supraponderal, lucru care conduce la o dieta excesiva, sanatate slaba si uneori moarte.
Anorexia, care afecteaza in primul rand tinerele femei, este caracterizata printr-o frica extrema de a deveni supraponderal, lucru care conduce la o dieta excesiva, sanatate slaba si uneori moarte.

NEW YORK — Cercetatori din Franta au descoperit ca anorexia si ecstasy — un drog cu risc mare de dependenta — activeaza o parte din aceeasi stimuli ai creierului, o descoperire care poate explica de ce anorexia si alte disfunctionalitati de hranire creeaza dependenta si care poate duce la noi tratamente.

Intr-un ziar publicat saptamana aceasta, dr. Valerie Compan de la Centrul National de Cercetari Stiintifice din Montpellier si colegii sustin ca atat anorexia cat si ecstasy reduc pofta de mancare prin stimularea aceluiasi subset de receptori pentru serotonina neurotransmitatoare.

Acesti, asa numitii 5-HT4, receptori sunt localizati intr-o structura a creierului asociata cu senzatia de indestulare, numita “nucleus accumbens.”

Compan si colegii au stimulat acesti receptori la soareci - receptori care sunt cunoscuti pentru rolul lor in comportamentul datator de dependenta — si au descoperit ca acest lucru duce la un comportament de tip anorexic, soarecii care dispuneau de mancare, mancau mai putin, iar cei care erau lispiti de orice sursa de hrana, au aratat o pofta scazuta de mancare.

Stimuland acesti receptori la soareci, a crescut totodata producerea acelorasi enzime stimulate ca raspuns la folosirea de cocaina si amfetamina.

Blocarea receptorilor a dus la cresterea apetitului la animalele si soarecii privati de acesti receptori au fost mai putini sensibili la efectele de scadere a apetitului induse de ecstasy.

“Datele noastre pot conduce la ideea ca anorexia poate fi o problema legata de senzatia de indestulare implicand mecanismul neuronal,” a declarat dr. Compan Reuters Health.

Ea a adaugat, ca aceasta cercetare poate avea implicatii in dezvoltarea de tratamente pentru disfunctiile de hranire. “Studiile noastre desfasurate de-a lungul a peste 7 ani creeaza posibilitatea ca receptorul 5-HT4 sa reprezinte o tinta terapeutica importanta pentru tratarea pacientilor care sufera de astfel de disfunctii,” a spus Compan

SURSA: PNAS Early Edition, 1 octombrie, 2007.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură