Nu o obţinem doar prin expunerea la soare - Vitamina D, esenţială pentru sănătate. Ce spun specialiştii despre administrarea de suplimente?

Suplimente precum vitaminele D şi E sunt esenţiale pentru sănătatea pielii, mai ales dacă peştele sau alte alimente nu sunt uşor accesibile. (Foto: freepik.com)
Sheramy Tsai
07.05.2024

Vitamina D este un nutrient pe care îl obţinem din alimente şi din expunerea la soare, precum şi un hormon produs de corpul nostru. Esenţială pentru sănătatea noastră, este esenţial să ştim cum să o luăm.

Unul din cinci americani apelează în mod regulat la suplimente de vitamina D, însă majoritatea nu ştiu că nu iau doar o vitamină - ci şi un hormon.

Deşi este renumită pentru rolul său în creşterea rezistenţei oaselor şi a imunitatii, povestea vitaminei D nu este simplă. Vitamina D este înconjurată de un amestec de mituri şi ştiinţă consacrată la care este necesar să ne uităm cu mai multă atenţie.

Vitamina D: Înţelegerea dublului său rol

Vitamina D se distinge în lumea nutrienţilor. Este o substanţă pe care o obţinem prin expunerea la soare şi acţionează atât ca nutrient, cât şi ca hormon.

Acest dublu rol este important, deoarece hormonii, de care depind multe funcţii ale organismului, nu sunt administraţi de obicei sub formă de suplimente precum vitaminele.

Dr. Michael Holick, endocrinolog şi expert cunoscut în materie de vitamina D, declară pentru The Epoch Times: „Organismul utilizează mai eficient vitamina D atunci când aceasta este sintetizată în mod natural din lumina soarelui, în comparaţie cu administrarea unor doze standard de suplimente”.

Această diferenţă este esenţială pentru a înţelege rolul vitaminei D în sănătate şi complexitatea suplimentării unui hormon.

Spre deosebire de majoritatea nutrienţilor, natura hormonală a vitaminei D se traduce prin faptul că aceasta are un impact sistemic mai larg, influenţând nu doar sănătatea oaselor, ci şi funcţia imunitară, creşterea celulară şi controlul inflamaţiei.

Această înţelegere este crucială pentru a ghida abordările medicale privind utilizarea sa, inclusiv potenţiale riscuri şi beneficii ale suplimentării.

Mai mult decât de sănătatea oaselor

Vitamina D este mai mult decât un simplu stimulent al sănătăţii oaselor şi al sistemului imunitar. Ea are un rol complex în organism, având impact asupra unei multitudini de aspecte, de la reglarea stării de spirit până la sănătatea cardiovasculară.

La bază, vitamina D este vitală pentru absorbţia calciului în intestin şi esenţială pentru rezistenţa şi sănătatea oaselor.

„Fără o cantitate suficientă de vitamina D, organismul poate absorbi doar 10-15 la sută din calciu”, a declarat pentru The Epoch Times Dr. Alex Foxman, un important internist şi specialist în îngrijire preventivă.

Insuficienţa de calciu poate duce la fragilitate mai mare a oaselor şi la riscuri sporite de fracturi. În plus, vitamina D este esenţială pentru sănătatea sistemului imunitar.

Dr. Holick observă: „Receptorii de vitamina D se află în aproape fiecare celulă, inclusiv în celulele imunitare”. Nivelurile adecvate de vitamina D sunt vitale pentru un răspuns imunitar echilibrat şi pentru prevenirea tulburărilor autoimune.

Dr. Nathan Goodyear, medic oncolog şi director al Brio Medical, centru de tratament holistic al cancerului din Scottsdale, Arizona, subliniază rolul esenţial al vitaminei D pentru sistemul imunitar şi influenţa sa asupra bolilor cronice, precum cancerul. El explică: „Sistemul imunitar nu funcţionează bine dacă nivelul de vitamina D nu este cel optim”, subliniind rolul acesteia în cazul cancerului, unde imunitatea este crucială.

Cercetări recente, inclusiv studii privind melanomul, indică faptul că suplimentarea aportului de vitamina D poate îmbunătăţi răspunsurile la tratament şi prelungi supravieţuirea la pacienţii cu cancer.

Vitamina D joacă, de asemenea, un rol semnificativ în sănătatea inimii. Studiile au făcut legătura între nivelurile scăzute de vitamina D şi un risc ridicat de boli de inimă. Cei care au un deficit de vitamina D sunt mai predispuşi la hipertensiune, insuficienţă cardiacă şi accidente vasculare cerebrale.

Sănătatea mintală este un alt domeniu în care vitamina D joacă un rol semnificativ. Psihoterapeutul Kimberly Parker a declarat pentru The Epoch Times că: „Există o legătură clară între nivelurile scăzute de vitamina D şi incidenţa mai mare a depresiei şi a tulburărilor de dispoziţie”.

Aceasta influenţează, de asemenea, tulburarea afectivă sezonieră, o variantă de depresie legată de schimbările sezoniere.

„Am văzut că pacienţii mei au experimentat o reducere a simptomelor odată ce au început să ia în mod regulat suplimente de vitamina D”, relatează ea.

Călătoria vitaminei D de la lumina soarelui către celulele noastre

Vitamina D este vitală pentru sănătate, ea existând sub diferite forme, fiecare parcugând un traseu unic în corpul nostru. Înţelegerea acestor forme este esenţială pentru a înţelege cum funcţionează vitamina D în sistemul nostru.

Odată ce vitamina D intră în corpul nostru prin soare, dietă sau suplimente, se transformă pentru a deveni activă. Mai întâi, se transformă în calcidiol în ficat, apoi în calcitriol, forma sa activă, în rinichi. „Calcitriolul este forma pe care corpul nostru o poate folosi pentru a îndeplini diverse funcţii”, explică Dr. Holick.

Este interesant faptul că fiecare formă de vitamina D suferă un proces de conversie similar în organism. Sursa de vitamina D poate fi diferită, dar calea pe care o parcurge în corpul nostru este convergentă.

Eficienţa modului în care convertim vitamina D în organism poate fi diferită. Capacitatea pielii de a produce vitamina D3 scade odată cu vârsta şi este influenţată de pigmentarea pielii, de localizarea geografică şi de stilul de viaţă.

Controverse în testarea vitaminei D

În mod curent, nivelul de vitamina D în organism este măsurat prin intermediul unui test de sânge numit 25-hidroxivitamina D. Această măsurătoare indică nivelul de vitamina D provenit din lumina soarelui, alimente şi suplimente.

Testul 1,25-dihidroxivitamina D - mai puţin recomandat - nu reuşeşte să măsoare rezervele de vitamina D, ceea ce îl face ineficient pentru monitorizarea pacienţilor.

Importanţa tesării sângelui pentru nivelul de vitamina D a crescut vertiginos, acesta fiind al optulea cel mai frecvent test de laborator al Medicare. Rapoartele de piaţă au evaluat piaţa de testare din 2023 la 677,5 milioane USD, etimându-se că ea va ajunge la 1,06 miliarde USD până în 2031.

Condusă cândva de giganţi precum Abbott, Siemens şi Quest Diagnostics, piaţa de testare a vitaminei D înregistrează acum o expansiune a vânzărilor de kituri de testare la domiciliu de la companii mai mici. Dr. Holick îşi aminteşte: „Cu ani în urmă, am spus celor de la Quest că acesta va fi vânzătorul lor numărul unu”.

„În Statele Unite sunt efectuate anual mai mult de 10 milioane de teste de sânge pentru vitamina D, chiar dacă aceste teste nu sunt recomandate de principalele organizaţii medicale”, a declarat pentru The Epoch Times Dr. Morton Tavel, cardiolog şi specialist în medicină internă şi boli cardiovasculare.

El face referire la un studiu efectuat în 2020 de sistemul de sănătate din Virginia din 2020, unde 10% dintre pacienţi au fost supuşi unor teste de vitamina D, adesea fără indicaţie medicală.

Testarea vitaminei D la copii a crescut şi ea vertiginos, respectiv de 30 de ori în 15 ani, conform unui studiu BMJ, deşi nu a modificat semnificativ ratele scăzute de diagnosticare a nivelului de vitamina D.

Această creştere a nivelului testării vitaminei D contrastează cu recomandările asociaţiilor medicale, care, în general, descurajează testarea de rutină la persoanele asimptomatice, cu risc scăzut.

De exemplu, Societatea de Endocrinologies recomandă să se facă screening doar pentru grupurile cu risc ridicat. De partea sa, U.S. Preventive Services Task Force consideră că nu există suficiente dovezi ale beneficiilor pentru screeningului adulţilor asimptomatici.

Choosing Wisely se pronunţă, de asemenea, împotriva testării în grupurile cu risc scăzut, inclusiv testărilor în masă.

Dr. Joel Finkelstein de la Centrul de densitate osoasă al Spitalului General din Massachusett îşi exprimă şi el scepticismul cu privire la depistarea galopantă a deficienţei de vitamina D, el opinând pe un blog de la Harvard Health, că multe verificări la persoanele sănătoase sunt inutile.

„Nu este nevoie să verificăm nivelul de vitamina D al majorităţii persoanelor sănătoase”. El contestă necesitatea unui nivel ridicat de vitamina D, remarcând prezenţa limitată a acesteia în alimentele naturale şi sinteza redusă în pielea mai închisă la culoare, obişnuită în zonele bogate în soare.

Cu toate acestea, mulţi medici de medicină funcţională şi naturopatică recomandă testarea regulată a vitaminei D. Colegiul de Medicină Naturopată îi sfătuieşte pe cei din zone sărace în soare să facă teste de rutină pentru o mai bună menţinere a sănătăţii.

Aliniindu-se la acest punct de vedere, Dr. Goodyear subliniază relevanţa testelor, în special în ceea ce priveşte inflamaţia şi bolile cronice precum cancerul. El a declarat pentru The Epoch Times: „Nivelul de vitamina D va fi întotdeauna scăzut în cazul inflamaţiilor semnificative, atât acute, cât şi cronice”, el pledând pentru o monitorizare regulată, pentru o suplimentarea adecvată.

Dr. Goodyear face o analogie cu somonii care înoată în amonte împotriva curenutului, ilustrând provocările legate de creşterea nivelurilor plasmatice de vitamina D în astfel de condiţii. El compară acest proces cu practicile medicale standard, cum ar fi monitorizarea tensiunii arteriale, subliniind necesitatea unei abordări similare în terapiile naturale: „Procesul este de a evalua, doza, reevalua şi apoi redoza”, adaugă el.

Reflectând opiniile lui Linus Pauling, considerat „părintele vitaminei C”, Dr. Goodyear critică abordarea medicală a farmacocineticii şi dinamicii în ceea ce priveşte terapiile naturale.

El explică faptul că medicii învaţă precizia dozării medicamentelor, dar uită adesea că acest lucru ar trebui să se aplice şi în cazul vitaminelor. El pledează pentru o abordare personalizată în terapia cu vitamina D, îndepărtându-se de o metodologie de tip „aceeaşi doză pentru toată lumea”.

Definirea nivelurilor optime de vitamina D

Potrivit U.S. Preventative Services Task Force, „Nu există un consens în ceea ce priveşte definiţia deficienţei de vitamina D sau nivelul optim al serului total de 25-hidroxivitamine”.

Unii experţi consideră că nivelurile de 25(OH)D sub 30 ng/mL sunt deficitare. Standardele comune sugerează 30-60 ng/mL ca fiind suficiente. Cu toate acestea, mulţi practicieni în domeniul sănătăţii funcţionale pledează pentru un interval optim de 50-80 ng/mL.

Recomandări conform National Institutes for Health (NIH)

nmol/Lng/mLCategorie
<30 <12 Deficienţă
30 to <50 12 to <20 Insuficient
≥50 ≥20 Adecvat
>125 >50 Efecte adverse


NIH clarifică faptul că nivelurile optime de vitamina D nu sunt prestabilite, deoarece acestea „variază în funcţie de etapa vieţii, de rasă şi etnie şi de fiecare măsură fiziologică utilizată”.

Voci precum Dr. Goodyear susţin însă că nvelurile de vitamina D recomandate la ora acuală sunt prea scăzute. El etichetează actualele cote zilnice recomandate de SUA drept „îngrozitor de inadecvate”.

Dr. Goodyear observă că accentul cade pe prevenirea rahitisumului dar se ingnoră beneficiile mai ample pentru sănătate ale nivelurilor mai ridicate de vitamina D. El pledează pentru niveluri optime mai mari, ceea ce înseamnă că standardele actuale nu exploatează pe deplin potenţialul de sănătate al vitaminei.

Prea mult dintr-un lucru bun?

Vitamina D este vitală, însă există îngrijorări cu privire la consumul său excesiv, în special prin intermediul suplimentelor. Spre deosebire de vitaminele solubile în apă, pe care corpul nostru le poate elimina rapid atunci când este în exces, vitamina D este solubilă în grăsimi şi se poate acumula în ficat şi în ţesuturile adipoase până la niveluri dăunătoare, ceea ce se numeşte „intoxicaţie cu vitamina D”.

Dr. Holick avertizează că intoxicaţia cu vitamina D, deşi extrem de rară, este gravă. Expunerea la soare nu poate cauza intoxicare cu vitamina D, dar suplimentarea excesivă poate. „Orice exces de vitamina D produsă de soare este distrus de soare. Nu poţi deveni niciodată intoxicat cu vitamina D în urma expunerii la soare, dar poţi deveni din cauza suplimentelor, dacă iei prea mult”, avertizează el.

Intoxicarea cu vitamina D declanşează un exces de calciu în sânge, ceea ce duce la greaţă, vărsături şi slăbiciune. Dacă nu este tratată, poate escalada până la afectarea rinichilor, dureri osoase şi, rareori, moarte.

Unii practicieni, printre care Pam Schoenfeld, dietetician autorizat, afirmă că aportul excesiv de vitamina D poate duce la epuizarea retinolului, forma activă a vitaminei A. Ea a declarat pentru The Epoch Times: „Suplimentărea cu vitamina D neglijează adesea echilibrul complicat cu alte vitamine liposolubile cruciale”.

Într-un articol pentru Weston Price Foundation, Pam Schoenfeld avertizează: „Practicienii mai isteţi ştiu că suplimentarea cu vitamina D, în special la niveluri de 5.000 UI pe zi... nu este recomandabilă decât dacă se acordă atenţie asigurării unui aport optim de vitamina A”.

Această perspectivă subliniază echilibrul delicat dintre aceşti nutrienţi esenţiali, sugerând că menţinerea unor niveluri optime ale ambelor este crucială pentru sănătate, în special în timpul sarcinii.

Criticii, precum Dr. Holick, contestă acest punct de vedere, susţinând că nu există dovezi substanţiale care să susţină afirmaţia că vitamina D afectează în mod negativ nivelurile de vitamina A.

„Pur şi simplu nu este adevărat”, notează el.

Dilema suplimentării cu vitamina D

Stilul de viaţă modern care face ca oamenii să petreacă mai mult timp în interior decât afară, la soare, precum şi dietele sărace în vitamina D contribuie la deficienţe răspândite. În ciuda dietelor bine echilibrate, aproximativ 1 din 4 adulţi americani şi 70 la sută dintre copii nu au nivelul necesar de vitamina D.

Având în vedere aceste provocări, suplimentarea de vitamina D este un aspect important. Recomandările actuale sunt de 400 de unităţi internaţionale (UI) pentru copiii până la vârsta de 12 luni, 600 UI pentru persoanele cu vârste cuprinse între 1 şi 70 de ani şi 800 UI pentru persoanele de peste 70 de ani.

Dr. Holick pledeză pentru suplimente ca fiind o soluţie simplă, în special pentru persoanele care nu au parte de soare, el sugerând un aport zilnic total de 2000-3000 UI din dietă, soare şi suplimente. Cu toate acestea, nu toţi practicienii sunt de acord că suplimentarea este necesară pentru toată lumea.

„Deşi multe studii au legat nivelurile scăzute de vitamina D de o gamă de afecţiuni medicale, atunci când oamenii de ştiinţă au încercat să o administreze ca mijloc de prevenire sau de tratare a acestor probleme, acest supliment «minune» a eşuat lamentabil”, a declarat Dr. Tavel pentru The Epoch Times.

Soarele, sursă principală de vitamina D, poate satisface nevoile printr-o expunere minimă. Dr. Tavel notează: „Stocul intern de vitamina D durează în general aproximativ 10-12 săptămâni”, punând sub semnul întrebării necesitatea unei suplimentări constante.

Dezbaterea privind deficitul de vitamina D este complexă. Dr. Tavel subliniază că „noţiunea larg răspândită că o mare parte din America suferă de un deficit de vitamina D a venit dintr-o interpretare probabil greşită a nivelurilor normale de vitamina D stabilite de Institutul de Medicină cu peste un deceniu în urmă”. Acest lucru a dus la supraestimarea ratelor de deficienţă şi la suplimentarea potenţial inutilă.

Cu toate acestea, explică el, există scenarii specifice în care suplimentarea este benefică. Academia Americană de Pediatrie recomandă 400 UI de vitamina D zilnic pentru copiii alăptaţi la sân. Cei cu afecţiuni medicale sau cu expunere limitată la soare ar putea, de asemenea, să beneficieze.

Dr. Tavel avertizează că luarea excesivă de vitamina D pentru a preveni fracturile nu ar trebui să prevaleze asupra necesităţii unui echilibru în ceea ce priveşte aportul de vitamina D.

În sprijinul Dr. Tavel, o cercetare din New England Journal of Medicine nu a constatat nicio reducere a riscului de fractură la adulţii sănătoşi care au suplimentat cu 2000 UI de vitamina D în comparaţie cu cei care nu au suplimentat.

Necesarul de vitamina D variază în funcţie de circumstanţe. Dr. Tavel ne reaminteşte: „De-a lungul celei mai mari părţi a istoriei umane, oamenii şi-au procurat vitamina D mai ales de la soare”, subliniind capacitatea înnăscută a organismului nostru de a regla acest nutrient.

Determinarea nevoii de suplimentare de vitamina D necesită o evaluare personală, un consult medical şi luarea în considerare a tuturor factorilor. În general, combinaţia între o dietă echilibrată, soare şi suplimente ocazionale este suficientă pentru majoritatea persoanelor, susţine Dr. Tavel.

Industria suplimentelor de vitamina D, în expansiune

Piaţa suplimentelor de vitamina D este în creştere rapidă, fiind evaluată la 1.560 milioane USD în 2023 şi se preconizează că va ajunge la 2.780 milioane USD până în 2033, cu o creştere anuală de 5,9%.

Factorii ce determină o astfel de creştere galopantă includ o populaţie îmbătrânită, o conştientizare sporită a nevoilor în materie de sănătate şi o creştere a cererii de produse îmbogăţite cu vitamine.

Ca răspuns la cererea consumatorilor, industria inovează noi metode de livrare şi formulări, cum ar fi gumele, spray-uri, plasturi, creme şi pastile puternice. Această varietate satisface diverse preferinţe şi nevoi, inclusiv uşurinţa de utilizare şi o mai bună absorbţie.

Creşterea industriei este, de asemenea, propulsată de marketing şi publicitate. Firmele farmaceutice şi de wellness promovează intens suplimentele de vitamina D ca fiind esenţiale pentru sănătate, modelând opiniile consumatorilor şi alimentând expansiunea pieţei.

În timp ce această creştere a pieţei reflectă o schimbare în modul în care este conştientizată sănătatea, ea stârneşte îngrijorări cu privire la suplimentarea auto-prescrisă şi subliniază importanţa unei abordări echilibrate a consumului de vitamina D.

Cele mai bune surse de vitamina D

Expunerea la soare este esenţială în producţia de vitamina D. Razele UVB (ultraviolete B) convertesc colesterolul din piele în vitamina D3, transformată ulterior în calcitriol, forma sa utilizabilă.

Este interesant faptul că vitamina D produsă de piele rămâne în sânge de aproximativ două ori mai mult timp decât cea care este ingerată prin alimente sau vitamine

Producerea vitaminei D prin expunere la lumina soarelui variază în funcţie de timp, anotimp şi locaţie. Cea mai bună sinteză este între orele 10 a.m. şi 3 p.m. în lunile mai calde. Cu toate acestea, la peste 37 de grade latitudine, producţia de vitamina D este neglijabilă din noiembrie până în martie.

Un studiu din 2022 a concluzionat: „Expunerea la soare poate compensa în mod semnificativ deficienţele la subiecţii care au un aport insuficient de Vit D din alimentaţie. În comparaţie cu costul şi timpul necesare suplimentări de Vit D, expunerea moderată la soare pare a fi un mijloc simplu şi fără costuri pentru ca publicul să înceapă în practica zilnică.”

Există şi alimente care contribuie la aportul de vitamina D. Peştele gras şi ciupercile expuse la UV sunt surse cheie. Încorporarea în dietă a acestor alimente poate ajuta la menţinerea nivelului de vitamina D, în special în perioadele mai puţin însorite.

Suplimentarea, deosebit de benefică pentru cei aflaţi la latitudini mai mari, este o altă metodă. Un studiu a arătat că, în timp ce atât soarele, cât şi suplimentele D3 orale cresc nivelul de vitamina D, suplimentele au fost mai eficiente petnru că, pur şi simplu, mai multe persoane au preferat să ia suplimente decât să petreacă timp la soare.

Suplimentele de vitamina D sunt disponibile de tip D2 (din plante) şi D3 (de la animale). D3 este adesea recomandată pentru creşterea şi menţinerea eficientă a nivelului de vitamina D.

Cu toate acestea, Dr. Holick afirmă că „dozele fiziologice de D2 şi D3 cresc în acelaşi mod nivelul de vitamina D în sânge”, demontând efectiv miturile privind impactul diferit al acestora asupra sănătăţii.

În plus, el confirmă faptul că rinichii metabolizează în mod egal ambele forme. Dr. Holick abordează, de asemenea, istoricul reglementării acestor suplimente în Statele Unite, explicând că vitamina D2 rămâne singura formă farmaceutică disponibilă datorită proceselor istorice de aprobare ale Administraţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA). „Nimeni nu a obţinut niciodată aprobarea pentru D3”, notează el, subliniind un motiv de reglementare, mai degrabă decât unul bazat pe sănătate, pentru dominaţia vitaminei D2 pe piaţă.

Deşi lumina soarelui este principala sursă de vitamina D, nu putem avea mereu parte de soare. Astfel, dieta şi suplimentele servesc drept alternative vitale pentru a asigura o cantitate suficientă de vitamina D pentru o sănătate optimă.

Consideraţii cheie pentru suplimentarea cu vitamina D

Înţelegerea felului în care putem optimiza suplimentarea cu vitamina D şi reduce riscurile este crucială.

Natura liposolubilă

Contrar credinţei populare şi a multor recomandări, Dr. Michael Holick susţine că absorbţia vitaminei D nu depinde de grăsimile alimentare. El citează studii care arată o absorbţie mai bună din laptele degresat, cu un conţinut scăzut de grăsimi, decât din laptele integral.

Prin urmare, vitamina D poate fi administrată cu sau fără grăsimi alimentare.

Asocierea cu alţi nutrienţi

Vitamina K: Studiile sugerează că administrarea împreună a vitaminelor D şi K poate îmbunătăţi sănătatea oaselor şi reduce riscurile de calcificare arterială.

Magneziu: Magneziul ajută la metabolismul vitaminei D, iar dozele mari de vitamina D pot epuiza nivelurile de magneziu. Un nivel adecvat de magneziu este vital pentru utilizarea eficientă a vitaminei D.

Vitamina A: Vitaminele A şi D, ambele liposolubile, acţionează împreună, dar nu există un consens clar privind administrarea lor împreună.

Momentul administrării: Unii sugerează alinierea aportului de vitamina D cu ritmurile circadiene, propunând consumul în timpul zilei pentru a evita tulburările de somn.

Cu toate acestea, Dr. Holick indică faptul că nu există dovezi care să susţină ideea că vitamina D perturbă somnul, ceea ce face ca aceasta să poată fi administrată la orice oră.

Alegerea tipului de vitamina D: În timp ce D2 (ergocalciferol) provine din plante şi alimente îmbogăţite, iar D3 (colecalciferol) din produse de origine animală şi din expunerea la lumina soarelui, Dr. Holick afirmă că ambele forme cresc şi menţin nivelul de vitamina D în mod egal.

Consultaţi profesioniştii din domeniul sănătăţii: Înainte de a începe administrarea de suplimente, consultarea unui specialist este esenţială pentru a determina dozajul adecvat şi pentru a evalua potenţialele interacţiuni cu alte medicamente sau afecţiuni. În timp ce suplimentele pot fi utile, integrarea lor cu surse naturale de vitamina D şi un stil de viaţă echilibrat este crucială pentru bunăstarea generală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor