Bielorusia organizează brusc o inspecţie la transportatoarele sale de arme nucleare

Avion de luptă rusesc Suhoi Su-25 (wikipedia.org)
Redacţia
08.05.2024

Bielorusia a declarat marţi că a început o inspecţie surpriză la transportatoarele sale de arme nucleare non-strategice, la ordinul preşedintelui Alexander Lukaşenko, raportează The Moscow Times.

Anunţul vine la o zi după ce omologul său rus, Vladimir Putin, a ordonat exerciţii nucleare în Rusia, ceea ce a ridicat temeri că armele puternice ar putea fi folosite în Ucraina.

Armele nucleare non-strategice, cunoscute şi sub numele de arme nucleare tactice, sunt concepute pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă şi pot fi livrate prin intermediul rachetelor.

Ele sunt mai puţin devastatoare decât armele nucleare strategice folosite pentru a distruge oraşe întregi, dar sunt totuşi foarte distructive şi nu au fost niciodată folosite în luptă.

„În conformitate cu un ordin al preşedintelui Bielorusiei, se efectuează de urgenţă o inspecţie bruscă a purtătorilor de arme nucleare non-strategice”, a precizat Ministerul bielorus al Apărării, într-un comunicat.

Inspecţia va testa „planificarea, pregătirea şi utilizarea loviturilor cu focoase nucleare tactice” şi va implica o escadrilă de avioane Su-25, a adăugat acesta.

Bielorusia nu deţine arme nucleare proprii, dar anul trecut, pe fondul tensiunilor crescânde legate de Ucraina, Minskul a fost de acord să găzduiască pe teritoriul său focoase tactice ruseşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor