Taiwanul consideră că SUA îşi menţine sprijinul faţă de insulă, indiferent cine câştigă alegerile prezidenţiale

Tsai Ing-wen, preşedintele Taiwanului
Tsai Ing-wen, preşedintele Taiwanului (Getty Images)

Ministerul de Externe din Taiwan a declarat, joi, că este de părere că sprijinul SUA va rămâne neschimbat, indiferent cine va câştiga alegerile prezidenţiale, dar va fi în gardă pentru ca problemele dintre Taiwan şi China să nu fie "manipulate" pe măsură ce campania se încinge, transmite Reuters.

Taiwanul, pe care China îl revendică ca teritoriu propriu, a primit un sprijin puternic din partea administraţiei Trump, inclusiv vizite de profil înalt şi vânzări de arme, care au continuat sub guvernul preşedintelui Joe Biden.

Într-un raport adresat legislatorilor, Ministerul de Externe din Taiwan a menţionat că, deşi rezultatul alegerilor din SUA nu era sigur, a existat un sprijin transpartinic pentru insulă.

Taiwanul va continua să aibă schimburi echilibrate cu ambele partide, dar trebuie să fie atent la modul în care problemele dintre Taiwan şi China ar putea apărea în alegeri, a adăugat ministerul.

"Pe măsură ce alegerile din SUA se apropie, ar trebui să fim atenţi la faptul că problemele din strâmtoarea Taiwan sunt manipulate ca o problemă politică de apărare şi atac", a spus acesta, fără a da detalii.

Întâlnindu-se joi cu preşedintele taiwanez Tsai Ing-wen la Taipei, congresmanul american Jack Bergman, un republican care face parte din Comisia pentru servicii armate a Camerei Reprezentanţilor şi care prezidează Subcomisia pentru informaţii şi operaţiuni speciale a acesteia, a declarat că delegaţia sa a fost acolo pentru a arăta sprijinul continuu al Congresului pentru Taiwan.

"Vom continua să-i asigurăm pe colegii noştri că această relaţie strategică este esenţială pentru securitatea viitoare a regiunii. Acest lucru include o strategie maritimă solidă pentru Taiwan şi modul în care putem lucra împreună la obiective comune pentru a contracara acţiunile tot mai agresive ale Chinei în regiune", a declarat Bergman.

Bergman, care este însoţit de congresmenii democraţi Donald Norcross şi Jimmy Panetta, a declarat că aceştia se vor întâlni cu "personal american" în timp ce se află în Taiwan, dar nu a precizat dacă este vorba despre militari sau civili.

Statele Unite sunt cel mai important furnizor de arme şi susţinător internaţional al Taiwanului, în ciuda absenţei unor legături diplomatice oficiale.

Guvernul ales în mod democratic al Taiwanului respinge pretenţiile de suveranitate ale Chinei, afirmând că doar poporul insulei poate decide viitorul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe