Şeful serviciilor de informaţii ucrainene: Rusia ştia despre pregătirile pentru atacul terorist cel puţin din 15 februarie

Kirilo Budanov
Kirilo Budanov (Anadolu Agency via Getty Images)

Rusia era la curent cu pregătirile pentru un atac terorist pe teritoriul său cel puţin din 15 februarie, a declarat pe 27 martie şeful serviciului de informaţii militare ucrainene, Kirilo Budanov, potrivit Kiev Independent.

Mai mulţi bărbaţi înarmaţi au deschis focul la Crocus City Hall din Krasnogorsk, o suburbie a Moscovei, în seara zilei de 22 martie, ucigând cel puţin 139 de persoane. O ramură a Statului Islamic (ISIS) a revendicat atacul la scurt timp după aceea.

În prezent, autorităţile ruse reţin opt persoane în arest preventiv în legătură cu atacul terorist. Oficiali ruşi de rang înalt au încercat să facă legătura între atentat şi Ucraina, fără a furniza nicio dovadă. Casa Albă a declarat că nu există niciun indiciu că Ucraina s-ar afla în spatele atacului.

Potrivit lui Budanov, Rusia ştia de unde vor veni atacatorii şi cele două ţări prin care vor intra pe teritoriul rusesc.

"Nu-i lăsaţi să vă spună poveşti că acest (atac) a apărut de nicăieri", a comentat şeful serviciilor de informaţii.

Citiți și Unii din cercul lui Putin nu văd nicio legătură între Ucraina şi atacul de la Moscova [Bloomberg]

În cadrul celui de-al treilea Forum anual Kyiv Stratcom 2024 de la Kiev, Budanov a declarat că o posibilă explicaţie a faptului că autorităţile ruse au permis producerea atacului a fost o luptă internă pentru putere care viza înlăturarea unor oficiali de rang înalt din funcţiile lor.

"O altă opţiune este că au subestimat de fapt amploarea a ceea ce se va întâmpla. Au crezut că va fi mai mult la nivel local şi au vrut să dea vina pe Ucraina pentru tot", a spus Budanov.

Şeful serviciilor de informaţii a denunţat încercările Kremlinului de a arunca vina pentru atac asupra Kievului ca fiind "un nonsens", menţionând că oficialii ruşi şi-au schimbat versiunile deja de trei ori pentru a crea un fel de legătură cu Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe