Şeful Poliţiei Locale Bucureşti, care a dat amenda de 35 de milioane de euro în cazul defrişărilor din Parcul IOR, suspendat după o acţiune a prefectului PSD

Rareş Hopincă
Rareş Hopincă (Facebook)

Şeful Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, Eduard Valentin Stroe, cel care a dat uriaşa amendă de 35 de milioane de euro în cazul defrişărilor din Parcul IOR, a fost suspendat din funcţie, după ce prefectul Capitalei, Rareş Hopincă (PSD), a atacat în Contencios-administrativ cel puţin două dispoziţii ale primarului general Nicuşor Dan, pe motiv de nelegalitate.

Dispoziţiile care privesc mutările de la Poliţia Locală sunt cele de detaşare a fostului director general Daniel Mihai Răşică şi de numire a actualului director general Eduard Valentin Stroe, decizii semnate de Nicuşor Dan pe 2 octombrie, anul trecut, scrie G4Media.

Informaţiile au fost confirmate pentru publicaţia citată de prefectul Capitalei Rareş Hopincă, care susţine că acţiunea sa a fost înaintată după aproape 6 luni de la evenimente pentru că un control de legalitate al Prefecturii Bucureşti durează.

„Prefectul are un termen de 6 luni ca să atace aceste dispoziţii şi, în funcţie de volumul şi de acte normative, cam acesta este termenul în care putem verifica actele. Adică noi nu putem face un control de legalitate de la o zi la alta, pentru că sunt foarte multe acte, în municipiul Bucureşti cam 30.000 pe an”, a afirmat Rareş Hopincă.

Până la pronunţarea instanţei însă, pe baza sesizării făcute de Prefectul Capitalei, dispoziţiile sunt suspendate şi se revine la situaţia de dinainte, respectiv funcţia de director general al Poliţiei Locale este preluată de fostul şef al Poliţiei Locale Daniel Mihai Răşică, numit în 2018 de primarul de atunci Gabriela Firea.

Întrebat dacă acţiunea sa în instanţă are legătură cu amenda record de 35 de milioane de lei dată proprietarilor parcelei de 12 ha retrocedate din IOR, Rareş Hopincă a spus că este „exclus, nu are legătură şi nu impactează acea amendă”. „Dispoziţiile (de numire şi detaşare din funcţie – n.red) au fost date greşit, aparatul de specialitate al primarului nu şi-a făcut treaba în mod legal şi corect. Pentru că dacă erau legale nu avea nimeni nicio treabă, este un control juridic normal”, a răspuns Rareş Hopincă la întrebarea dacă nu este percepută ca o acţiune de campanie sau de blocare a amenzii-record în cazul Parcului IOR.

Eduard Valentin Stroe a aplicat în octombrie 2023 sancţiunea de 35 de milioane de euro proprietarilor terenului retrocedat din IOR. El a ieşit alături de Nicuşor Dan într-o conferinţă de presă şi a explicat că s-a ajuns la această sumă dată pentru reducerea suprafeţei de spaţiu verde. La acea vreme, primarul general Nicuşor Dan a felicitat Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti pentru acest gest. Amenda este acum contestată în instanţă de proprietarii terenului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne