Rusia creşte importurile de benzină din Bielorusia, pe măsură ce rezervele interne se reduc

(LAURA BOUSHNAK / AFP / Getty Images)

Pentru a face faţă riscului de penurie pe piaţa sa internă din cauza reparaţiilor neprogramate la rafinăriile ruseşti după atacurile cu drone, Rusia a majorat importurile de benzină din ţara vecină Bielorusia în luna martie, au declarat miercuri patru surse din industrie şi comerţ, potrivit Reuters.

De obicei, Rusia este un exportator net de combustibil şi un furnizor pe pieţele internaţionale, dar întreruperea rafinării ruseşti a forţat companiile petroliere să importe.

Rusia a interzis deja exporturile de benzină de la 1 martie pentru a încerca să asigure suficient combustibil pentru piaţa sa internă, după repetatele atacuri cu drone ucrainene asupra rafinăriilor ruseşti de la începutul anului.

În mod normal, Rusia importă foarte puţin combustibil din Bielorusia, deşi a apelat la ţara vecină în perioada august-octombrie anul trecut, când s-a confruntat cu penurii de combustibil care au dus la o creştere rapidă a preţurilor la benzină şi au determinat o altă interdicţie a exporturilor de produse petroliere.

În acest an, Rusia a crescut din nou importurile de benzină din Bielorusia, iar în prima jumătate a lunii martie acestea au ajuns la aproape 3.000 de tone metrice, au declarat surse familiare cu statisticile.

În februarie, Rusia a importat 590 de tone, în timp ce în ianuarie nu au existat livrări din Bielorusia.

Două surse din industrie, care au solicitat anonimatul deoarece nu sunt autorizate să vorbească în mod public, au declarat că au loc discuţii între guverne şi companiile petroliere cu privire la noi importuri.

Una dintre acestea a declarat că discuţiile sunt dificile, deoarece Bielorusia acordă prioritate exporturilor de combustibil pe pieţele internaţionale.

Cât de mult va fi necesar pentru Rusia va depinde de calendarul reparaţiilor rafinăriilor, a declarat o altă sursă.

Companiile petroliere ruseşti pot creşte livrările de petrol către rafinăriile din Bielorusia în schimbul unor produse petroliere suplimentare pentru aprovizionarea Rusiei, au declarat sursele din industrie.

În general, Bielorusia îşi exportă produsele petroliere prin porturile ruseşti de la Marea Baltică pe pieţele internaţionale, în cadrul unor acorduri de tranzit pe termen lung între state.

Bielorusia are două rafinării de petrol - rafinăria de petrol Naftan din Novopolotsk şi rafinăria de petrol Mozir.

Fiecare dintre ele are o capacitate de 12 milioane de tone pe an (aproximativ 240.000 de barili pe zi), dar de obicei funcţionează la o capacitate mai mică, fiecare rafinând aproximativ 9 milioane de tone pe an (aproximativ 180.000 de barili pe zi).

Nu este clar cu cât de mult poate creşte Bielorusia producţia, iar surse din industrie au declarat că există blocaje tehnice.

Ministerul rus al Energiei şi compania petrolieră de stat bielorusă Belneftekhim, care operează ambele rafinării din republică, nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Nici Rosneft, Lukoil, Tatneft şi Gazpromneft din Rusia, toţi furnizori majori de petrol din Bielorusia şi operatori ai benzinăriilor din republică, nu au răspuns.

Rafinăriile din Bielorusia folosesc în principal petrol rusesc ca materie primă, în timp ce companiile petroliere ruseşti, care au filiale în Bielorusia, cumpără, de asemenea, benzină de la rafinării pentru a-şi aproviziona staţiile de carburanţi din Bielorusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe