Persoanele vaccinate cu ARNm sunt amprentate imunitar, răspund ciudat la rapelurile pentru alte variante

(Pixabay.com)

Persoanele care au făcut cel puţin trei doze din versiunea originală a vaccinului COVID-19 cu ARN mesager au fost puternic amprentate imunitar, a constatat un studiu realizat de Universitatea din Washington (UW).

În consecinţă, atunci când au fost vaccinate cu cele mai recente doze de rapel COVID-19 XBB.1.5 ARN mesager, beneficiarii au produs puţini sau deloc anticorpi specifici variantei XBB.1.5.

Imprimarea (amprentarea) imunitară apare atunci când infecţiile sau vaccinările anterioare lasă o memorie imunitară atât de puternică încât organismul continuă să producă celule imunitare şi anticorpi care vizează experienţa imunitară anterioară - chiar şi atunci când este expus la o nouă variantă sau la un nou vaccin.

"[Amprentarea imunitară] ar putea fi o problemă dacă persoana devine incapabilă să organizeze un răspuns imunitar util împotrivă unei noi variante", a declarat pentru The Epoch Times Dr. Stanley Perlman, imunolog şi microbiolog la Universitatea din Iowa. El nu a fost implicat în studiul menţionat.

Deşi acest fenomen nu s-a înregistrat în acest studiu, majoritatea anticorpilor produşi în urma vaccinării ulterioare au vizat varianta originală COVID-19 şi nu XBB.1.5.

Constatări surprinzătoare

"Imprinting-ul nu este un concept nou, dar situaţia pe care o analizăm pare să fie destul de specială", a declarat într-un comunicat de presă David Veesler, care are un doctorat în biologie structurală, fiind profesor şi preşedinte al Departamentului de Biochimie de la UW şi cercetător al Institutului Medical Howard Hughes.

Amprentarea imunitară este un fenomen bine recunoscut care poate apărea şi în cazul altor infecţii şi virusuri. Cu toate acestea, în cadrul studiului UW, imprimarea imunitară a persistat chiar şi în rândul celor infectaţi cu noile variante omicron.

"Este complet diferit de ceea ce cunoaştem din experienţele cu virusul gripal", a declarat Veesler.

"Amprenta imunitară persistă după expuneri multiple la vârfurile variantelor Omicron, prin vaccinare şi infectare, inclusiv după vaccinarea de rapel XBB.1.5, ceea ce va trebui luat în considerare pentru a ghida viitoarele vaccinări", au scris autorii.

La studiu au participat peste 20 de persoane cu un istoric de trei sau mai multe vaccinuri cu ARN mesager, varianta Wuhan. Cei mai mulţi fuseseră infectaţi cu COVID-19 pre şi post-omicron.

În plus faţă de vaccinurile originale cu ARN mesager, majoritatea participanţilor au făcut un rapel bivalent sau rapel XBB.1.5. Până la momentul studiului, toţi participanţii făcuseră între patru şi şapte vaccinuri.

Autorii au constatat că majoritatea anticorpilor produşi după inocularea ARN mesager XBB.1.5 au neutralizat cel mai bine varianta originală Wuhan COVID-19 - în loc de XBB.1.5 cum ar fi fost de aşteptat.

Anticorpii au avut a doua cea mai mare putere de neutralizare împotriva variantei BA.2.86 omicron. Eficacitatea împotriva variantei XBB.1.5 s-a clasat pe locul al treilea.

Aceşti anticorpi au avut reactivitate încrucişată, ceea ce înseamnă că se puteau lega şi la alte variante, inclusiv variante XBB.1.5.

Cu toate acestea, au existat puţini sau deloc anticorpi specifici pentru XBB.1.5.

Unele persoane au produs noi celule imunitare care recunoşteau doar XBB.1.5. Cu toate acestea, dintre cei 12 participanţi evaluaţi, doar cinci aveau celule imune care recunoşteau XBB.1.5, dar nu şi varianta Wuhan.

"Majoritatea anticorpilor rechemaţi de rapelurile actualizate ale vaccinului au reacţii încrucişate şi ajută la blocarea noilor variante, ceea ce este un lucru bun. Cu toate acestea, am putea face o treabă şi mai bună? Răspunsul este, cel mai probabil, da", a declarat Veesler.

Două explicaţii posibile

"Există două ipoteze principale cu privire la ceea ce vedem", a declarat Veesler în comunicatul de presă, "şi nu ştiu încă care dintre cele două opţiuni explică acest lucru".

Una dintre ipoteze este că locuitorii din Seattle, de unde provin cele mai multe dintre eşantioane, au fost expuşi la virus de atât de multe ori - în principal prin vaccinare, dar şi prin infecţie - încât au dezvoltat anticorpi şi celule de memorie imunitară preferabile virusului original.

"Oamenii din Seattle, inclusiv eu însumi, au fost foarte ascultători", a spus Veesler. "Am fost expuşi de foarte multe ori în ultimii patru ani prin vaccinare şi, de obicei, cel puţin o infecţie. Şi este foarte neobişnuit să ai atât de multe expuneri într-un timp atât de scurt - până la şapte doze de vaccin în cohorta pe care am analizat-o."

Un alt motiv este faptul că vaccinul cu ARN mesager creează un efect de imprimare imunitară mai robust decât vaccinurile cunoscute anterior. Autorii au citat un alt studiu care a constatat că inocularea cu virusuri COVID-19 atenuate a produs un efect de imprimare redus la om.

"Vaccinurile inactivate induc un răspuns imunitar mai slab, astfel încât există mai puţine posibilităţi ca răspunsul să fie influenţat [către o variantă]", a declarat Dr. Perlman.

"Este posibil ca vaccinurile cu ARN mesager să fi fost atât de puternice şi să fi provocat răspunsuri imune atât de masive încât imprimarea să fie mai puternică decât ceea ce am fost obişnuiţi să vedem la vaccinurile pentru alte virusuri, cum ar fi pentru virusul gripal", a spus Veesler.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură