Părinţii a 8 copii creează un "birou" fără tehnologie pentru activităţi recreative

Foto:
Foto: (Prin amabilitatea lui Adele Collins)

După o excursie revelatoare la New York, un cuplu din Virginia cu opt copii a decis să implementeze o idee nouă în casa lor: o cameră în care să nu fie tehnologie, unde copiii sunt încurajaţi să vorbească, să se joace şi să se bucure de timp de calitate fără ecrane sau tehnologie.

Ben Collins, 40 de ani, director de software, şi soţia sa, Adele Collins, 40 de ani, mamă casnică, au şapte fiice şi un fiu, cu vârste cuprinse între 16 ani şi 5 luni.

Domnul şi doamna Collins cu cei opt copii ai lor.
Domnul şi doamna Collins cu cei opt copii ai lor. (Prin amabilitatea lui Adele Collins)

Cu ani în urmă, familia Collins a avut ocazia să viziteze Yale Club împreună cu prietenii lor.

"Când am intrat, am avut senzaţia că păşim într-o epocă trecută; există un cod vestimentar, astfel încât toată lumea trebuie să poarte un sacou sau o fustă, şi există reguli stricte în ceea ce priveşte utilizarea tehnologiei, astfel încât oamenii nu stau pe telefoane", a declarat Adele Collins pentru The Epoch Times. "Pe măsură ce ne uitam în jur, ne-am dat seama că era o atmosferă grozavă; oamenii vorbeau, se jucau, beau ceva."

Acest lucru li s-a părut foart diferit faţă de atmosfera la care s-ar aştepta în mod normal într-un loc public, deoarece în acest spaţiu toată lumea, în mare parte, nu foloseşte telefoanele.

În acea vară, familia s-a mutat din California în Virginia şi a făcut o prioritate din crearea unei camere în care se acordă importanţă deosebită discuţiilor dintre ei, jocurilor, lecturii şi altor lucruri de acest gen - astfel s-a născut studiul fără a folosi tehnologia în familia Collins.

În birou nu există televizoare sau computere şi nici telefoane, iPad-uri sau laptopuri. În schimb, există "întotdeauna cineva care citeşte o carte, cântă la pian, joacă un joc sau citeşte ziarul". În timpul iernii este un spaţiu confortabil cu flăcări jucăuşe în şemineu. Totodată, sâmbăta dimineaţa este întotdeauna cineva care se "ascunde" de treburile sale în birou, ghemuit cu o carte bună.

Foto:
Foto: (Prin amabilitatea lui Adele Collins)

"Ai avea la fel de multe şanse să-i găseşti pe copii construind fortăreţe sau să participi la o dezbatere sănătoasă despre filozofie. În familie putem discuta o varietate de subiecte", a declarat Adele Collins. "Este totodată locul unde ne adunăm să ne rugăm în familie, unde Ben fumează o pipă seara şi unde găzduim adesea prieteni. Am adus recent un casetofon în cameră, aşa că bănuiesc că nu mai este în întregime fără niciun fel de tehnologie!"

Această zonă i-a ajutat să construiască o "cultură de familie robustă". Copiii cresc într-un mediu în care sunt încurajaţi să citească, să se joace şi să dezbată diverse subiecte împreună. De asemenea, copiii au putut să se exprime în mod creativ, venind cu propriile scenete şi jocuri, aşa cum făceau părinţii lor când erau mici.

În mod surprinzător, se pare că doar părinţii greşesc, fiind surprinşi uneori folosindu-şi telefoanele în zona fără tehnologie.

"Noi suntem cei care de multe ori căutăm un loc liniştit pentru a lucra, iar «biroul» este una dintre camerele din casă care are o uşă care se închide", a spus Adele Collins.

Foto:
Foto: (Prin amabilitatea lui Adele Collins)

Una dintre provocările soţilor Collins a fost utilizarea calculatoarelor pentru şcolarizarea copiilor lor.

"Decizia pe care am luat-o este ca până la liceu, copiii noştri să nu aibă acces la un computer pentru temele zilnice", a declarat Adele Collins. "Acesta a fost un lucru pe care l-am comunicat şcolilor lor. Am fost plăcut surprinşi de modul în care profesorii şi directorii lor ne-au sprijinit şi s-au acomodat la acest obiectiv."

Doamna Collins are un cont de Instagram foarte bogat, @simplelifemusings, unde îşi împărtăşeşte gândurile despre viaţa de părinte şi de familie. Dar accesul la social media este puternic limitat în casa familiei Collins, chiar şi pentru părinţi, iar copiii nu primesc un smartphone până când nu obţin permisul de conducere, ceea ce înseamnă că în prezent, doar copilul lor cel mare are un telefon.

Foto:
Foto: (Prin amabilitatea lui Adele Collins)

"A fost important să ne ţinem copiii departe de reţelele de socializare. Există o mulţime de studii care arată cât de dăunătoare sunt smartphone-urile şi social media pentru copiii noştri", a spus ea. "Faptul că i-am ţinut pe copiii noştri departe de telefoane le-a permis să fie pur şi simplu copii; ies cu prietenii, merg pe jos în oraş pentru a lua prânzul, fac o drumeţie sau coc prăjituri."

Adele Collins crede că în societate am devenit obsedaţi de "siguranţă" şi încercăm să fim extrem de precauţi cu activităţile în aer liber, cum ar fi urcatul într-un copac sau joaca într-un pârâu.

"Dar părinţii oferă fiecărui copil un smartphone, care este de fapt cea mai mare sursă de pericol, mai ales cu potenţialul ca adulţii agresori să contacteze copiii şi adolescenţii pe reţelele de socializare", a spus ea. " Facem totul pe dos".

Foto:
Foto: (Prin amabilitatea lui Adele Collins)

Foto:
Foto: (Prin amabilitatea lui Adele Collins)

Pentru orice familie care doreşte să îşi creeze propria "zonă fără tehnologie", dar care nu poate dedica o cameră întreagă, Adele Collins insistă că nu este o problemă de spaţiu.

"Ai putea începe prin a spune că sufrageria ta să nu deţină tehnologie, deci, niciodată cu telefoane la masă", a spus ea. "Sau aţi putea să puneţi un coş lângă uşa de la intrare şi să cereţi membrilor familiei să pună telefoanele înăuntru pe măsură ce intră în casă. Dacă aveţi un televizor în camera de zi, aţi putea fie să-l acoperiţi, fie să-l puneţi într-un dulap cu uşi, fie să treceţi la un televizor "cu ramă" care prezintă artă atunci când nu este folosit."

Foto:
Foto: (Prin amabilitatea lui Adele Collins)

Prin încurajarea activităţilor tradiţionale în detrimentul utilizării tehnologiei, soţii Collins au văzut cum calitatea relaţiilor copiilor lor "înfloreşte", întrucât petrec timp împreună mai mult "în viaţa reală, decât prin intermediul mijloacelor de tip social media". Şi se pare că experimentul lor este menit să reziste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură