ONG-urile care luptă pentru drepturile cetăţenilor, anihilate în Justiţie. ONG-urile trag semnalul de alarmă

Foto
Foto (Ecopolis)

Zeci de organizaţii din societatea civilă au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Iohannis, premierului Ciolacu şi ministrului Justiţiei, Alina Gorghiu, prin care trag un puternic semnal de alarmă. Semnatarii scrisorii atrag atenţia că organizaţiile care luptă pentru drepturile cetăţenilor sunt anihilate de dezvoltatori imobiliari, pe mâna Justiţiei.

În aceste condiţii, ONG-urile cer modificarea cu celeritate a legislaţiei în vigoare pentru a proteja organizaţiile neguvernamentale şi cetăţenii care apără în instanţă interesul public.

Scrisoarea este trimisă, spre ştiinţă, şi reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Redăm integral scrisoarea societăţii civile:

În atenţia:
Domnului Klaus Iohannis, Preşedintele României,

Domnului Marcel Ciolacu, Prim-ministrul României,
Doamnei Alina Gorghiu, Ministrul Juştiţiei din România,

Spre ştiinţa,
Doamnei Mara Roman, Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România,
Doamnei Alexandra Bocşe, consilier de stat la Administraţia Prezidenţială

Stimate doamne, stimaţi domni,

  • Având în vedere faptul că organizaţiile societăţii civile care luptă pentru respectarea legii în dezvoltarea urbană din Bucureşti sunt ameninţate cu procese în instanţă şi desfiinţarea de către compania One United Properties şi alţi dezvoltatori imobiliari,
  • Având în vedere că Asociaţia Miliţia Spirituală, care a reprezentat drepturile cetăţenilor a fost deja desfiinţată ca urmare a acţiunii companiei One United în instanţă,
  • Având în vedere faptul că, în acest moment compania One United Properties, având la dispoziţie resurse avocăţeşti nelimitate, se îndreaptă prin procese împotriva persoanelor fizice care reprezintă aceste organizaţii ale societăţii civile, şi nu numai,

Dorim să facem un apel la solidarizare şi să tragem un semnal de alarmă, pentru că ne aflăm într-o situaţie complet nouă, fără precedent de la Revoluţia din 1989 încoace: anihilarea organizăţiilor care luptă pentru drepturile cetatenilor şi intimidarea reprezentanţilor acestora, astfel încât aceşţia să înceteze activitatea de monitorizare a respectării legii.

În fapt, asociaţii precum Miliţia Spirituală, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, Asociaţia Ecopolis, Grupul Floreasca Civică au demarat acţiuni în instanţă pentru a reclama ilegalitatea unor documente ale administraţiei publice, aşa cum sunt PUZ-urile de sector sau autorizaţii de construire, emise şi adoptate de administraţii locale sensibile la corupţie, influenţate de grupurile de dezvoltatori imobiliari, care făceau posibile construcţiile pe spaţii verzi sau fără a respecta legile în vigoare.

În aceste cazuri, compania One United Properties a intervenit pe parcurs în procese, chiar dacă acţiunea asociaţiilor vizează strict legalitatea actelor administraţiei publice locale. Unele procese au fost pierdute, iar pentru acest lucru, s-au cerut şi se cer daune exorbitante, mergând chiar până la desfiinţarea ONG-urilor şi acţionarea persoanelor care au iniţiat demersurile legale.

Considerăm inacceptabil ca un demers legitim, care protejează interesul public, să fie folosit pentru a ameninţa activişti de mediu, descuraja şi desfiinţa asociaţii care acţionează pentru salvarea spaţiilor verzi şi respectarea legii de către administraţia publică şi mediul privat.

În acest context, menţionăm că în martie 2024, Consiliul şi Parlamentul European au adoptat directiva Anti-SLAPP (Strategic Litigation Against Public Participation), cunoscută şi că Legea lui Daphne. Directiva are în vedere procedurile abuzive iniţiate pentru restricţionarea accesului la justiţie pentru diverşi actori implicaţi civic, pornind de la cazurile pentru reducerea la tăcere a jurnaliştilor de investigaţii care divulgă probleme de interes public, a activiştilor pentru drepturilor omului său de mediu, cercetătorilor, persoanelor din mediul academic etc. Statele membre au fost invitate să înceapă pregătirile pentru implementarea directivei Anti-SLAPP în legislaţia naţională.

Cunoscând intensificarea acţiunilor de tip SLAPP împotriva societatii civile, în susţinerea peţiţiei lansată de APADOR CH şi Declic — semnată de peste 21.000 de cetateni — şi a scrisorii deschise iniţiată de Coaliţia ONG-uri pentru Cetatean, vă solicităm să implementaţi cu celeritate modificarea legislaţiei în vigoare pentru a proteja organizaţiile neguvernamentale şi cetatenii care apără în instanţă interesul public.

Demers iniţiat în comunitatea Platformei de Mediu şi susţinut de următoarele organizaţii:

Asociaţia Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis

Fundaţia Comunitară Bucureşti

Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti

Asociaţia Ecoteca

Asociaţia Mission 4 Life

ViitorPlus – Asociaţia pentru dezvoltare durabilă

Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23

Asociaţia pentru Consum Sustenabil

Asociaţia Climato Sfera

Nod Makerspace

Asociaţia Pentru Protecţia Albinelor şi Polenizatorilor Sălbatici

CeRE: Centrul de Resurse pentru participare publică
Centrul pentru Inovare Publică

APADOR-CH

Fundaţia Greenpeace CEE România

Comunitatea Declic

Asociaţia Părinţi de Cireşari
Acţiunea Comunitară Tineretului

Grupul de Iniţiativă Civică Cişmigiu

Grupul de Iniţiativă Civică I.O.R. Titan

Grupul de Iniţiativă Floreasca Civică

Grupul Iniţiativa Favorit

Grupul de Iniţiativă Civică Icoanei-Ioanid

Iniţiativă Civică Bucureştii Noi

Grupul de Iniţiativă Civică Kiseleff

Grupul de Iniţiativă Civică Pentru locuri de joacă şi spaţii verzi în Grozăveşti

Grupul de Iniţiativă Civică Izvor

Asociaţia A.R.T. Fusion

Reţeaua pentru Natură Urbană

Asociaţia Pro Democraţia

Asociaţia Step by Step

Asociaţia CCN

Federaţia Bicicliştilor din România

Asociaţia HaicuBicla

Asociaţia Codrii Iaşilor

Asociaţia CIVICA

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne