Lovitură grea pentru CNSAS: Cum ar putea foştii colaboratori ai Securităţii să scape de verificări

Dosare la arhivele CNSAS
Dosare la arhivele CNSAS (Epoch Times România)

În timp ce Parlamentul numeşte şase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituţie mocneşte un scandal legat de procedura de verificare a foştilor informatori ai poliţiei secrete. Printr-un artificiu, foştii colaboratori ai Securităţii pot scăpa de verificări, relatează Europa Liberă.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat marţi numirea a zece membri în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Noii veniţi sunt Sorin Mărgărit, Andreea Oana Grigorescu, Florin Homorean, Mădălin Hodor şi Adrian Petcu. Sulfina Barbu are mandatul decalat, valabil până în 2029. Patru membri îşi păstrează funcţiile: Constantin Buchet, Cătălin Boris Precul, Germina Nagâţ şi Ladislau Antoniu Csendes.

Scandalul menţionat mai sus se referă la faptul că vechea majoritate a Colegiului dorea schimbarea procedurii prin care un fost colaborator al Securităţii poate fi verificat, în ciuda faptului că aplică cu succes această procedură de 15 ani.

Potrivit sursei citate, subit, în toamna anului trecut, colegiul CNSAS a decis să interpreteze regulamentul propriu astfel: dacă o persoană renunţă la funcţia care atrage verificarea sa de către Colegiu, procedura încetează imediat.

Toate procesele de până acum câştigate de CNSAS cu foşti lucrători sau colaboratori ai Securităţii comuniste aveau ca punct de pornire data la care CNSAS se autoseziza sau era sesizat pentru verificarea unei persoane.

Potrivit legii, Consiliul verifică din oficiu candidaţii la alegeri, revoluţionarii din 1989, demnitarii şi membrii asociaţiilor şi fundaţiilor.

Până în toamna anului 2023, odată începute verificările, acestea erau duse până la capăt şi, în funcţie de ce găseau cercetătorii în dosarele Securităţii, era sesizată Curtea de Apel pentru a stabili dacă persoana respectivă a colaborat cu Securitatea comunistă.

Totuşi, în octombrie anul trecut, majoritatea membrilor din CNSAS - numiţi de partidele politice - a pus în discuţie schimbarea procedurii, fără un motiv anume. Juriştii Colegiului au cerut un control la instituţie.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne