Interlopii români, o durere de cap pentru autorităţile din SUA. Au extins skimming-ul cardurilor şi la magazine alimentare

Suspecţi filmaţi cum instalează dispozitive de skimming peste aparatul de introducere a cardurilor de credit de la casa de marcat a unui magazin din SUA
Suspecţi filmaţi cum instalează dispozitive de skimming peste aparatul de introducere a cardurilor de credit de la casa de marcat a unui magazin din SUA (El Cajon Police Department)

Procurorii din California spun că mafia românească a dat o nouă înfăţişare unei vechi escrocherii - skimming-ul cardurilor de debit - plasând dispozitive pentru a fura informaţii personale pe aparatele de autocontrol din magazinele alimentare, relatează Fox News.

Skimmerele de carduri de debit sunt de mult timp o problemă la benzinării şi la bancomate. Dar, acum, se extinde o reţea foarte bine organizată de escroci.

"Au oameni care stau în faţa unui Walmart sau a unui Target, şi va părea că cerşesc", au declarat procurorii pentru Fox News Digital. "Uneori vor avea câţiva copii. Şi folosesc de fapt tehnologia Bluetooth care este conectată la skimmerele din interiorul magazinelor. Aşa că este ca şi cum ar fi doi la unu, primind banii pe care îi dau oamenii şi furând numerele de pe skimmere".

O înregistrare video de supraveghere obţinută de Departamentul de Poliţie din El Cajon arată că suspecţii pot plasa un skimmer peste aparatul care scanează cardul în doar câteva secunde - şi arată aproape exact ca unul real.

Poliţia recomandă clienţilor din astfel de magazine să tragă puţin de aparat înainte de a introduce cardul. Dacă se clatină sau se desprinde, înseamnă că este fals.

Autorităţile spun că au prins deja zeci de suspecţi, majoritatea având legături cu crima organizată din România.

Şi, în ciuda unor arestări de amploare în decembrie şi ianuarie a zeci de suspecţi în SUA, Europa şi Mexic, unde aceştia se asociază cu cartelurile din zone turistice importante precum Tulum, furturile sunt în creştere, din cauză că hoţii îşi amplifică eforturile, au declarat autorităţile.

Aceştia ar putea încasa până la 9 milioane de dolari pe lună - o mare parte din această sumă pe cheltuiala contribuabililor.

Skimmerele, care pot viza şi utilizatorii de carduri EBT, ar fi golit conturile în momentul în care statul eliberează plăţile lunare, potrivit biroului procurorului districtual Todd Spitzer din comitatul Orange, care a anunţat o campanie majoră de combatere a acestor infracţiuni la începutul acestui an.

Ca urmare, furturi în valoare de peste 100 de milioane de dolari au vizat programele de asistenţă socială finanţate de contribuabili şi beneficiarii acestora.

"Victimele sunt mame singure care se luptă pentru a pune un acoperiş deasupra capului copiilor lor şi mâncare pe masă şi oameni muncitori care au nevoie de o mână de ajutor şi care se trezesc stând la coadă la casa de marcat cu sacoşele pline de cumpărături doar pentru a fi umiliţi când află că nu au bani în cont pentru că un hoţ a luat totul pe ascuns", a declarat Spitzer într-un comunicat.

"Între timp, hoţii folosesc aceşti bani pentru a finanţa crima organizată, pentru a-şi cumpăra maşini de lux în valoare de sute de mii de dolari şi pentru a duce o viaţă de lux la care adevăraţii beneficiari nu pot decât să viseze".

În plus, graniţa sudică poroasă le oferă mafioţilor o sursă constantă de noi forţe, în timp ce o combinaţie de politici relaxate privind eliberarea pe cauţiune şi caziere judiciare incomplete le permite infractorilor să îşi taie monitoarele de gleznă şi să fugă de justiţie dacă sunt arestaţi.

"Mii de infractori suspectaţi de a fi conectaţi la crima organizată din România au fost identificaţi ca fiind în Statele Unite, o mare parte dintre ei intrând ilegal în Statele Unite, în principal prin graniţa de sud", a declarat, pentru Fox News Digital, Kimberly Edds, directorul de relaţii publice al biroului lui Spitzer. "O parte mai mică din această populaţie intră ca solicitanţi de azil".

Un grup de comitate din sudul Californiei, printre care Orange, Riverside, Los Angeles şi Santa Barbara, a înregistrat aproximativ 15% din activitatea mafiei româneşti pe teritoriul SUA, a precizat aceasta.

Pe lângă trimiterea banilor furaţi înapoi în România pentru a finanţa un stil de viaţă luxos şi maşini sport europene, escrocii schimbă bonurile de masă cu formule pentru copii şi băuturi energizante, care sunt apoi revândute în Mexic în cadrul unei alianţe cu cartelurile locale.

Mulţi dintre ei chiar îşi etalează câştigurile obţinute ilicit pe TikTok, inclusiv un suspect de 14 ani pe care poliţia l-a surprins conducând o maşină sport de 250.000 de dolari şi purtând un Rolex.

Unul dintre bărbaţii implicaţi în această schemă se află deja pe lista celor mai căutaţi infractori din România: Florin Duduianu.

Bărbatul în vârstă de 39 de ani a fost condamnat în ianuarie, după ce poliţia l-a urmărit cum a efectuat mai multe retrageri de la acelaşi bancomat din Placentia, la aproximativ 50 de kilometri sud-est de centrul oraşului Los Angeles, folosind carduri diferite. L-au prins cu patru carduri cadou Visa care fuseseră reprogramate în clone ale patru carduri de debit diferite ale victimelor.

Potrivit Departamentului de Justiţie, Duduianu ar urma să primească 30 de ani de închisoare federală la pronunţarea sentinţei în cursul acestei săptămâni.

În decembrie, FBI a anunţat că a colaborat cu Poliţia Română pentru a efectua raiduri în zeci de locaţii din România legate de furturile pe bază de skimming din California.

Operaţiunea comună s-a soldat cu 48 de arestări şi recuperarea a peste un milion de dolari şi a 11 vehicule de lux.

Mulţi dintre suspecţii arestaţi în România au avut legături şi cu banda mexicană Riviera Maya, care este acuzată de furturi de milioane de dolari în locuri turistice populare pentru americani, inclusiv Tulum şi Cancun din Quintana Roo.

Liderul bandei, Florian Tudor, aşteaptă să fie judecat pentru acuzaţii de fraudă în Mexic şi este căutat pentru tentativă de omor şi în România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne