În timp ce prinţesa de Wales dezvăluie diagnosticul, medicii avertizează cu privire la o "epidemie misterioasă de cancer"

Catherine of Wales, anuntând că suferă de cancer
Catherine of Wales, anuntând că suferă de cancer (Captură Video)

Medici de renume au avertizat în legătură cu o nouă şi misterioasă "epidemie" de cancere abdominale la persoanele tinere, potrivit The Telegraph.

În urma anunţului făcut vineri de Prinţesa de Wales cu privire la diagnosticul său, medicii specialişti au declarat că, în ultimii ani, au observat o creştere semnificativă a numărului persoanelor sub 45 de ani care prezintă diferite forme de cancer întâlnite de obicei la pacienţii mai în vârstă.

Mulţi dintre ei se simt bine şi sunt aparent sănătoşi, ceea ce a determinat oamenii de ştiinţă să caute cauza acestei tendinţe.

Un studiu care a analizat datele din Irlanda de Nord între 1993 şi 2019 a constatat că rata cancerelor cu debut precoce a crescut cu 20,5 %, echivalentul a aproximativ 7.000 de cazuri suplimentare pe an în Marea Britanie.

Aceste cancere le includ pe cele care intră sub termenul generic "abdominale".

Prinţesa nu a dezvăluit tipul de cancer pentru care face tratament. Însă în declaraţia de vineri ea a precizat că acesta a fost descoperit în urma unei intervenţii chirurgicale abdominale, în luna ianuarie.

"Nu se gândesc la cancer"

Profesorul Andrew Beggs, chirurg colorectal consultant şi cercetător clinic la Universitatea din Birmingham, conduce o clinică pentru pacienţii cu cancer cu vârsta sub 45 de ani.

"Când am început să lucrez în calitate de chirurg oncolog acum 20 de ani, rareori vedeai pacienţi mai tineri, dar acum îi văd în mod regulat. Când se prezintă, sunt şocaţi, pentru că adesea nu au avut niciun simptom şi, din cauza vârstei lor, nu se gândesc la cancer", a spus el.

Beggs a adăugat că "este un lucru foarte important la care trebuie să te gândeşti la această vârstă şi, desigur, mulţi au copii mici".

"Gândurile mele sunt alături de Kate şi de familia ei. Probabil că i-a lovit ca un autobuz", a mai spus chirurgul britanic.

Există o confuzie semnificativă în rândul cercetătorilor cu privire la cauza aceastei tendinţe, deşi majoritatea sunt de acord că este puţin probabil să se datoreze unui singur factor. Potrivit unor oameni de ştiinţă, cauza ar putea fi parţial genetică.

Aproximativ una din o sută de persoane este purtătoare a genei BRCA - făcută celebră de Angelina Jolie - care cauzează cancerul de sân şi ovarian, în timp ce aproximativ una din 350 este afectată de sindromul Lynch, o cauză ereditară a cancerului de intestin, uter, ovar şi pancreas.

Creşterea ratelor de supravieţuire în rândul persoanelor cu aceste gene indică faptul că, la nivelul populaţiei, creşte probabilitatea de a le avea.

Cercetătorii încep, de asemenea, să îşi îndrepte privirea spre posibilele modificări ale microbiomului pentru a explica această tendinţă.

Compoziţia bacteriilor intestinale - ca urmare a alimentaţiei sau a altor factori de mediu - poate influenţa nivelurile de inflamaţie, care, la rândul lor, pot creşte riscul de cancer.

Cu toate acestea, în ciuda entuziasmului teoretic tot mai mare, oamenii de ştiinţă sunt împiedicaţi de dificultatea de a realiza studiile de cauză şi efect pe termen lung necesare pentru a stabili o legătură între ce mănâncă oamenii şi riscul de îmbolnăvire.

O mai mare conştientizare cu privire la cancer

O mai mare conştientizare generală cu privire la cancer şi dorinţa de a se supune unui control al simptomelor este probabil să joace un rol în creşterea numărului de cazuri documentate.

Dr. Shivan Sivakumar, profesor asociat în oncologie la Universitatea din Birmingham, a fost de acord cu profesorul Beggs: "În prezent, există o mulţime de tineri care se îmbolnăvesc de cancer (sub 50 de ani).

"Nu se cunoaşte cauza acestui lucru, dar vedem mai mulţi pacienţi care fac cancere abdominale".

Modelele bazate pe date globale prevăd că numărul cazurilor de cancer cu debut precoce va creşte cu aproximativ 30 de procente între 2019 şi 2030, o creştere mult mai rapidă decât în ultimii 30 de ani.

Cancer Research UK se numără printre organismele proeminente de finanţare a cercetării din întreaga lume care sprijină programe pentru a înţelege mai bine cancerul cu debut precoce.

"Cazurile de cancer de profil înalt acţionează adesea ca un îndemn pentru a-i încuraja pe oameni să afle mai multe informaţii sau să se gândească la propria sănătate. Dacă oamenii observă ceva anormal la ei sau care nu dispare, ar trebui să se adreseze medicului de familie. Probabil că nu va fi vorba de cancer. Dar dacă este depistat într-un stadiu incipient, tratamentul are mai multe şanse de succes", a declarat Michelle Mitchell, directorul executiv al organizaţii Cancer Research UK.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură