Expertul ONU care afirmă că atacurile Israelului în Gaza echivalează cu genocid a fost ameninţată

Francesca Albanese, raportor special al ONU pentru teritoriile palestiniene ocupate
Francesca Albanese, raportor special al ONU pentru teritoriile palestiniene ocupate (Youtube - captură ecran)

Raportorul ONU, care a publicat un raport în care afirma că există motive rezonabile pentru a crede că Israelul a comis un genocid în Gaza în timpul campaniei sale militare împotriva Hamas, a declarat, miercuri, că a primit ameninţări pe tot parcursul mandatului său.

Potrivit Reuters, Francesca Albanese, raportor special pentru situaţia drepturilor omului în Cisiordania şi Gaza, a prezentat marţi Consiliului ONU pentru Drepturile Omului un raport intitulat "Analiza unui genocid", pe care Israelul a declarat că îl "respinge cu desăvârşire".

Întrebată dacă munca sa la acest raport a fost urmată de ameninţări, Albanese a declarat: "Da, primesc ameninţări. Nimic care să mă facă să consider până acum că ar necesita precauţii suplimentare. Presiuni? Da, şi nu-mi schimbă nici angajamentul, nici rezultatele muncii mele".

Albanese, care ocupă această funcţie din 2022, nu a dat detalii despre natura ameninţărilor şi nici nu a spus cine le-a lansat.

"A fost o perioadă dificilă. Am fost mereu atacată încă de la începutul mandatului meu", a declarat aceasta.

Israelul a hărţuit-o pe Albanese, spunând că ea "delegitimează însăşi crearea şi existenţa statului Israel". Albanese a negat acuzaţia.

Albanese a declarat că una dintre constatările sale cheie a fost că conducerea executivă şi militară a Israelului şi soldaţii au "subminat în mod intenţionat funcţiile lor de protecţie în încercarea de a legitima violenţa genocidară împotriva poporului palestinian".

"Singura deducţie rezonabilă care poate fi trasă din dezvăluirea acestei politici este politica de stat israeliană de violenţă genocidară faţă de poporul palestinian din Gaza", a spus ea.

Misiunea diplomatică a Israelului la Geneva a declarat că folosirea cuvântului genocid este "scandaloasă" şi a precizat că războiul a fost împotriva Hamas şi nu a civililor palestinieni.

Albanese, o avocată şi academician italian, este unul dintre zecile de experţi independenţi în domeniul drepturilor omului mandataţi de Naţiunile Unite să raporteze cu privire la teme şi crize specifice. Punctele de vedere exprimate de raportorii speciali nu le reflectă pe cele ale întregului organism mondial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe