Care sunt noile reguli în calcularea pensiilor de la 1 septembrie care le vor aduce mai mulţi bani românilor

Bancnote de 50 şi 200 de lei
Bancnote de 50 şi 200 de lei (YouTube Screenshot)

Noua lege a pensiilor aduce o serie de modificări importante pentru cetăţenii români şi, conform autorităţilor, aproximativ trei milioane de români vor beneficia de majorări ale pensiilor. În plus, chiar şi pentru cei a căror pensie ar fi trebuit să scadă în urma recalculării, acest lucru nu se va întâmpla, astfel încât pensia va rămâne la nivelul cel mai favorabil pentru ei. Şeful Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a explicat, la Antena 3, care este noutatea din legea pensiilor care le va aduce mai mulţi bani românilor.

“Există şi o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ şi sporurile cu caracter nepermanent, şi aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime şi sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate şi nu au avut acel caracter permanent, lună de lună. Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvenţă de caracter permanent, şi noi intenţionăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiţia ca asupra acestor sporuri să se fi datorat şi să se fi achitat contribuţii de asigurări sociale. Acolo era acest risc, în special la acordul global, ca adeverinţa pe care o eliberează un angajator să fie cu nişte sume mai mici decât sumele din carnetul de muncă.

Iar noi am specificat foarte clar în lege şi în norme că dacă vin cu asemenea adeverinţe, cu sume mai mici, pensia lor să nu scadă. La fel ca şi la recalculare, pe noua formulă de calcul, să rămână cu cuantumul cel mai avantajos în plată. Sporurile se vor lua în calcul de la 1 septembrie, pentru cei care vor ieşi după 1 septembrie, dar şi pentru toţi pensionarii în plată care fie au aceste sporuri în dosarele de pensie şi nu mai trebuie să meargă să îşi ia aceste adeverinţe, pentru că ele se află în dosar, şi noi le calculăm din oficiu, iar cei care nu le au, vorbim de pensionarii în plată, trebuie să meargă să îşi obţină aceste adeverinţe de la angajatorii pe unde şi-au desfăşurat activitatea. Aceste sporuri sunt valabile şi pentru pensionarii în plată, este foarte clar specificat în lege, ca şi pentru pensionarii aflaţi în plată, cât şi pentru viitorii pensionari”, a precizat Baciu.

De asemenea, şeful CNPP a menţionat că pensia minimă a crescut de la 1 ianuarie şi “are acelaşi principiu de majorare, de indexare, la fel cu valoarea punctului de pensie”.

“În prezent este la valoarea de 1.281 RON, a crescut şi ea cu 13,8% la 1 ianuarie, exact cum a crescut şi punctul de pensie. Noi urmărim prin această lege, cu noua formulă de calcul, pentru că acel număr de puncte care este acelaşi pentru toţi, recalculat strict pe contributivitate, se înmulţeşte cu o valoare fixă, valoarea punctului de referinţă, rezultând aceleaşi pensii. Practic la acelaşi număr de puncte avem aceeaşi pensie. La contributivitatea egală va trebui să avem pensii egale în plată.

Faptul că unii au beneficiat de nişte condiţii mai favorabile şi au un cuantum al pensiilor mai mare, efectiv când aplicăm această formulă de calcul este posibil ca acest cuantum să fie mai mic decât cuantumul în plată. Dar nu este nicio problemă, pentru că în urma acestei recalculări nicio pensie nu va scădea. Am pus foarte clar o prevedere ca oamenii să nu sufere şi să rămână în continuare cu pensia cea mai avantajoasă în plată”, a continuat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie