Băncile occidentale avertizează cu privire la riscurile planului UE de a pune mâna pe activele ruseşti [Surse]

(Captură Foto)

Unele bănci occidentale au început să facă lobby împotriva propunerilor UE de redistribuire a miliardelor de euro provenite din dobânzile obţinute din activele ruseşti îngheţate, au declarat surse importante din industrie, deoarece se tem că ar putea duce la litigii costisitoare, potrivit Reuters.

Liderii din Uniunea Europeană au discutat joi despre propunerea de a folosi până la 3 miliarde de euro pe an pentru a furniza arme Ucrainei, în încercarea de a susţine lupta Kievului împotriva Rusiei, întrucât ar deţine în continuare activele îngheţate ce stau la baza acestora.

Unele bănci se tem, însă, că ar putea fi trase la răspundere ulterior de Rusia dacă sunt implicate în orice transfer de bani către Ucraina şi că planul UE ar putea fi extins la activele din conturile pe care le deţin pentru persoanele şi companiile sancţionate.

O astfel de extindere nu a fost încă evocată de UE.

Sursele sunt, de asemenea, îngrijorate de faptul că propunerile vor duce la o erodare mai amplă a încrederii în sistemul bancar occidental.

Vorbind sub protecţia anonimatului dat fiind caracterul sensibil al problemei, sursele au declarat că împărtăşesc îngrijorările cu factorii de decizie politică din Marea Britanie şi din zona euro, semnalând litigii probabile atunci când sancţiunile antiruseşti vor fi în cele din urmă atenuate sau ridicate.

Rusia afirmă că orice încercare a altor state de a-şi însuşi capitalul sau dobânzile la activele ruseşti din străinătate reprezintă "banditism" care va duce la zeci de ani de acţiuni în justiţie împotriva tuturor celor implicaţi. Moscova a declarat în repetate rânduri că va riposta în cazul în care activele sau veniturile sale vor fi expropriate.

Euroclear deţine echivalentul a 190 de miliarde de euro în titluri şi numerar ale băncii centrale ruseşti. Băncile occidentale deţin, de asemenea, miliarde de euro, lire sterline şi dolari în active deţinute de companii şi persoane fizice care fac obiectul sancţiunilor.

Peste 3,5 milioane de ruşi au active îngheţate în străinătate în valoare de aproximativ 1.500 de miliarde de ruble (15 miliarde de euro), a declarat anul trecut ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov.

Planul UE prevede plata unei taxe către Euroclear, care nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Depozitarul central de valori mobiliare cu sediul în Belgia, care numără printre acţionari unele dintre cele mai mari bănci din lume, va putea, de asemenea, să reţină temporar 10% din profiturile obţinute din activele ruseşti blocate, ca măsură de protecţie împotriva litigiilor.

Conform planului UE, aproximativ 90% din banii confiscaţi ar urma să fie canalizaţi prin intermediul Fondului european pentru pace pentru a cumpăra arme pentru Ucraina. Restul va fi utilizat pentru redresare şi reconstrucţie.

Legislaţia UE engleză şi americană privind sancţiunile prevede, de obicei, îngheţarea activelor deţinute de părţile desemnate, dar nu şi confiscarea. Activele pot fi confiscate în conformitate cu legislaţia engleză, dar numai dacă se stabileşte că sunt produse ale infracţiunii.

Permiţând confiscarea şi redistribuirea dobânzilor obţinute din aceste active, băncile riscă să fie contestate de proprietari, au declarat sursele.

O sursă a avertizat asupra precedentului pe care l-ar crea această propunere şi asupra "militarizării rezervelor şi activelor deţinute în străinătate".

Chiar Rusia a confiscat active, a instalat o nouă conducere la filialele companiilor occidentale şi a forţat firmele care au plecat să vândă cu reduceri uriaşe ca răspuns la sancţiunile occidentale.

O altă persoană a declarat că banca sa caută consultanţă juridică cu privire la despăgubirile pe care le-ar putea cere pentru a participa la planul UE.

"Dacă aceste propuneri avansează, întreaga arhitectură juridică ar trebui să se schimbe", a declarat Paul Feldberg, partener şi şef al departamentului White Collar Defense, Investigations & Compliance al Brown Rudnick din Londra.

"În ceea ce priveşte băncile, cred că au dreptate să fie îngrijorate, deoarece am văzut deja numeroase litigii civile legate de sancţiuni", a spus Feldberg, care nu este implicat în prezent în mod direct în niciun lobby.

Reputaţie

Moscova afirmă că orice confiscare ar fi o lovitură pentru drepturile de proprietate, ar afecta încrederea în obligaţiunile şi monedele occidentale şi ar torpila încrederea între băncile centrale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, săptămâna aceasta, că propunerea UE ar submina dreptul internaţional şi a avertizat asupra daunelor inevitabile ce le-ar avea Europa timp de decenii din cauza disputelor juridice.

"Europenii sunt foarte conştienţi de daunele pe care astfel de decizii le pot provoca economiei lor şi imaginii lor, reputaţiei lor de garant de încredere, ca să spunem aşa, al inviolabilităţii proprietăţii", a declarat Peskov reporterilor.

Francis Bond, asociat senior la firma de avocatură Macfarlanes, a declarat că detaliile privind propunerea UE sunt cruciale atunci când se observă probabilitatea unor dispute juridice internaţionale prelungite.

"...această propunere nu va reprezenta sfârşitul acestei poveşti, ci mai degrabă ultima salvă într-o dezbatere perenă despre natura sancţiunilor şi rolul lor adecvat în sistemul financiar global", a spus el.

Comisia Europeană nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Ministerul britanic de Finanţe a amânat comentariile către Biroul pentru Afaceri Externe, Commonwealth şi Dezvoltare al Regatului Unit.

FCDO a precizat că ministrul britanic de Extern, David Cameron, a abordat această problemă într-o dezbatere din 5 martie, în care a spus: "Argumentul moral există - aceşti bani ar trebui să fie folosiţi în beneficiul poporului ucrainean".

"Clawback"

Nu este încă clar câte state membre ale UE vor susţine propunerile UE sau cât de repede ar putea fi puse în aplicare.

Între timp, avocaţii care le examinează au declarat că despăgubirile nu ar neutraliza neapărat potenţialii contestatari.

"Nu există imediat o modalitate evidentă pentru bănci de a se izola toal de viitoarele contestaţii şi acţiuni de clawback", a declarat, pentru Reuters, Oliver Browne, partener de litigii şi arbitraj la Paul Hastings.

"Instituţiile financiare prudente trebuie să anticipeze costurile viitoare probabile ale litigiilor inevitabile care vor apărea", a spus Browne, care nu face lobby în mod direct, dar discută cu clienţii care ar putea fi afectaţi de modificările aduse legislaţiei privind sancţiunile.

Cea de-a treia sursă din industrie a declarat că potenţialele confiscări au agravat îngrijorările bancherilor cu privire la respectarea sancţiunilor, inclusiv gestionarea oricărui dezacord posibil între UE, Marea Britanie şi Statele Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie