Amenzi usturătoare pentru persoanele fizice şi firmele care vând produse fără documente de provenienţă

Băuturi energizante într-un supermarket
Băuturi energizante într-un supermarket (YouTube Screenshot)

Angajaţii ANAF, Vămii şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pot da amenzi de zeci de mii de lei persoanelor fizice cât şi firmelor dacă acestea comercializează produse fără documente de provenienţă.

Sancţiunile au fost introduse prin Legea guvernului Ciolacu care a adăugat noi taxe şi le-a crescut pe cele existente (L296/2023), noutatea fiind acum legată de un nou ordin care stabileşte criteriile în funcţie de care se va da o sancţiune complementară de suspendare a activităţii, relatează HotNews.ro.

Potrivit sursei citate, acea Lege spune că este interzisă efectuarea de activităţi economice cu bunuri care nu sunt însoţite de documente de provenienţă, indiferent de locul în care acestea se află, pe timpul transportului, al depozitării sau al comercializării.

Prin documente de provenienţă se înţelege, după caz, factura, avizul de însoţire a mărfii, documentele vamale sau orice alte documente justificative care stau la baza înregistrării în contabilitate, în format fizic sau în format electronic.

Astfel, continuă site-ul citat, constituie contravenţie, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât să fie considerată, potrivit legii penale, infracţiune, şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 15.000 lei, dacă este săvârşită de persoane fizice, respectiv cu amendă de la 5.000 lei la 30.000 lei, dacă este săvârşită de persoane juridice.

La aplicarea sancţiunii agentul constatator (de la una dintre cele trei instituţii) este obligat să înştiinţeze contravenientul asupra sancţiunilor care urmează a fi aplicate dacă acesta mai săvârşeşte încă o contravenţie într-un interval de 12 luni de la data aplicării ultimei sancţiuni.

De asemenea, în cazul în care, într-un interval de 12 luni de la data aplicării ultimei sancţiuni pentru săvârşirea contravenţiei, este săvârşită o nouă contravenţie, pentru care a fost sancţionat, se aplică o amendă de la 4.000 lei la 30.000 lei, dacă este săvârşită de persoane fizice, respectiv o amendă de la 10.000 lei la 60.000 lei, dacă este săvârşită de persoane juridice.

Totodată, se aplică şi o sancţiune complementară constând în suspendarea activităţii acestuia pentru o perioadă de până la 15 zile. Mai multe detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie