Ucraina retrage tancurile Abrams de pe linia frontului după atacurile ruseşti cu drone

Tanc american M1A2 Abrams (military.com)
Redacţia
30.04.2024

Armata ucraineană a decis să îşi retragă de pe linia frontului tancurile principale de luptă M1 Abrams, furnizate de SUA, din cauza ameninţării reprezentate de dronele ruseşti, au declarat oficiali americani pentru Associated Press. Kievul ar fi pierdut mai multe dintre aceste tancuri de la desfăşurarea lor îndelung amânată în februarie, potrivit The Libertarian Institute.

Decizia a fost luată în condiţiile în care Moscova se bazează din ce în ce mai mult pe UAV-uri pentru supraveghere non-stop şi atacuri aeriene, ceea ce face ca Abrams să fie "prea dificil [...] de operat fără a fi detectat sau fără a fi atacat", a relatat joi AP. Tancurile au fost retrase din luptă pentru o perioadă nespecificată, în timp ce Kievul şi Washingtonul lucrează la "resetarea tacticilor", a declarat vicepreşedintele Statului Major al Forţelor Întrunite, amiralul Christopher Grady, pentru publicaţia citată.

"Când vă gândiţi la modul în care a evoluat lupta, blindatele masive într-un mediu în care sistemele aeriene fără pilot sunt omniprezente pot fi în pericol. Acum, există o modalitate de a face acest lucru. Vom lucra cu partenerii noştri ucraineni şi cu alţi parteneri de pe teren pentru a-i ajuta să se gândească la modul în care ar putea folosi acest lucru, într-un astfel de mediu schimbat acum, în care totul este văzut imediat", a adăugat Grady.

Deşi Statele Unite au fost de acord să furnizeze 31 de Abrams în ianuarie 2023, blindatele au avut nevoie de luni de zile pentru a ajunge în Ucraina, şi chiar mai mult timp până când au văzut prima dată lupta în februarie. Ucraina a pierdut până acum cel puţin cinci dintre tancuri, forţele ruse anunţând un număr mai mare de morţi de când Abrams a fost văzut pentru prima dată pe câmpul de luptă. Cel puţin unul dintre tancuri ar fi fost avariat de o dronă kamikaze de fabricaţie ieftină, parte a flotei tot mai mari de drone de supraveghere şi drone înarmate a Moscovei.

Omniprezenţa dronelor în conflict a însemnat că "nu mai există teren deschis pe care să poţi trece cu maşina fără teama de a fi detectat", a declarat un alt oficial de rang înalt din domeniul apărării pentru AP, explicând astfel decizia de a lăsa Abrams-ul deoparte.

Măsura vine în contextul în care Washingtonul îşi intensifică asistenţa pentru trupele ucrainene, după o pauză în ceea ce priveşte sprijinul acordat, Congresul adoptând la sfârşitul săptămânii trecute un pachet masiv de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari, după luni de blocaj în Camera Reprezentanţilor.

Pentagonul a aprobat imediat miercuri un transport de 1 miliard de dolari, care include rachete de artilerie, rachete de apărare antiaeriană, vehicule de luptă pentru infanterie şi o listă lungă de alte echipamente - cel mai mare pachet de ajutor american din ultimele câteva luni. Vineri a fost anunţat un alt pachet de armament în valoare de 6 miliarde USD, care va include muniţii pentru sistemul de apărare antiaeriană Patriot, fabricat de SUA.

După contraofensiva eşuată din vara anului trecut, Kievul a cerut în mod repetat arme suplimentare din partea sponsorilor săi din NATO, avertizând că va continua să piardă teren în faţa forţelor ruse fără avioane, blindate şi rachete cu rază lungă de acţiune de producţie occidentală.

Miercuri, Departamentul de Stat al SUA a dezvăluit că a trimis deja Ucrainei primul transport de rachete ATACMS cu rază mai lungă de acţiune luna trecută, precizând că decizia nu a fost anunţată "pentru a menţine securitatea operaţională a Ucrainei la cererea lor".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor