Tensiuni sino-filipineze. Filipine convoacă un diplomat chinez după o dispută în Marea Chinei de Sud

O navă a Gărzii de coastă chineze atacând cu tunuri cu apă o navă a Gărzii de coastă filipineză (Philippine Coast Guard)
Redacţia
03.05.2024

Filipine a convocat joi un diplomat chinez pentru a protesta faţă de utilizarea de către Beijing a tunurilor de apă împotriva navelor filipineze la un banc de nisip disputat din Marea Chinei de Sud, calificând agresiunea chineză drept hărţuire şi "manevre periculoase", relatează Reuters.

Ministerul filipinez de Externe a declarat că adjunctul şefului misiunii a fost convocat pentru a asculta cel de-al 20-lea protest formulat de Filipine împotriva Chinei în acest an, unul dintre cele 153 de proteste ale actualei administraţii, în legătură cu comportamentul gărzii sale de coastă şi al navelor de pescuit despre care Manila susţine că sunt miliţii.

"Filipinele au protestat faţă de hărţuirea, acostarea, ambuteiajul, blocarea, manevrele periculoase, utilizarea tunurilor de apă şi alte acţiuni agresive ale Gărzii de Coastă a Chinei şi ale miliţiei maritime chineze", a specificat instituţia într-o declaraţie, îndemnând navele să părăsească imediat apele.

Filipine a acuzat China de creşterea tensiunilor în Marea Chinei de Sud după ce paza sa de coastă a folosit tunuri de apă şi a avariat două dintre navele sale în timp ce se îndreptau spre ţărmul Scarborough, marţi, pentru a ajuta pescarii filipinezi.

Ţărmul, care este ocupat de China de mai bine de un deceniu, a fost un punct de foc între Filipine şi China ani de zile. Tensiunile au escaladat recent în această zonă, deoarece Filipine adoptă o abordare mai fermă în zonele disputate, în timp ce îşi consolidează alianţele cu Statele Unite şi Japonia.

Un loc important de pescuit folosit de mai multe ţări şi aflat în apropierea marilor rute maritime, bancul de nisip se află în zona economică exclusivă a Filipinelor şi este revendicat de China, deşi nicio ţară nu deţine suveranitatea asupra lui.

Ambasada Chinei din Manila a declarat miercuri că atolul a fost întotdeauna teritoriul Chinei şi a îndemnat Filipinele să înceteze încălcările şi provocările şi să nu "sfideze hotărârea Chinei de a ne apăra suveranitatea".

China revendică suveranitatea asupra unei mari părţi din Marea Chinei de Sud, un canal de transport pentru un comerţ naval anual de peste 3 trilioane de dolari, inclusiv părţi revendicate de Filipine, Vietnam, Indonezia, Malaezia şi Brunei.

În 2016, un tribunal internaţional a declarat că revendicarea Chinei nu are un temei juridic, decizie pe care Beijingul a respins-o.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor