Taiwanul este mulţumit de pachetul de ajutor acordat de SUA. Însă China e de altă părere

Tsai Ing-wen, preşedintele Taiwanului
Tsai Ing-wen, preşedintele Taiwanului (Getty Images)
Redacţia
24.04.2024

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a declarat miercuri că este mulţumită că Congresul american a adoptat un amplu pachet de ajutoare externe, care include sprijin pentru armament pentru insulă, însă China a cerut Washingtonului să nu mai vândă arme către Taipei, relateaă Reuters.

Statele Unite sunt cel mai important susţinător internaţional şi furnizor de arme al Taiwanului, chiar şi în absenţa unor legături diplomatice oficiale. China, care consideră Taiwanul ca fiind teritoriul său, a cerut în mod repetat oprirea vânzărilor de arme.

Senatul a aprobat cu 79 la 18 patru proiecte de lege adoptate sâmbătă de Camera Reprezentanţilor, după ce liderii republicani din Cameră au schimbat brusc direcţia săptămâna trecută şi au dat un vot favorabil pentru 95 de miliarde de dolari, în mare parte ajutor militar pentru Ucraina, Israel şi Taiwan şi partenerii americani din Indo-Pacific.

Întâlnindu-se cu legislatorii americani aflaţi în vizită la biroul prezidenţial din Taipei, Tsai s-a referit la adoptarea proiectelor de lege în weekend.

"Suntem, de asemenea, foarte fericiţi că Senatul tocmai a adoptat aceste proiecte de lege", a spus ea.

Ministrul Apărării, Chiu Kuo-cheng, a declarat că domeniile în care urmează să fie cheltuiţi banii, cum ar fi instruirea sau echipamentele, vor fi discutate cu Statele Unite.

"Statele Unite şi-au exprimat bunăvoinţa, iar acest lucru trebuie să fie negociat între noi", a declarat el în faţa parlamentului.

China spune că Taiwanul, al cărui guvern respinge pretenţiile de suveranitate ale Beijingului, este o chestiune pur internă şi cea mai sensibilă şi importantă problemă în legăturile cu Statele Unite.

La Beijing, Biroul chinez pentru afaceri cu Taiwan şi-a exprimat furia faţă de aceste proiecte de lege, pe care preşedintele Joe Biden a declarat că le va promulga miercuri.

Proiectele de lege "trimit un semnal greşit forţelor separatiste pentru independenţa Taiwanului, iar noi ne opunem cu hotărâre", a declarat purtătorul de cuvânt Zhu Fenglian reporterilor.

"Îndemnăm Statele Unite să ia măsuri concrete pentru a-şi respecta angajamentul de a nu susţine independenţa Taiwanului şi de a înceta să înarmeze Taiwanul în orice fel", a adăugat aceasta.

Consolidarea "conlucrării militare" dintre Statele Unite şi Taiwan nu va asigura securitatea insulei, a declarat ministrul chinez de Externe.

"Aceasta nu va face decât să crească tensiunile şi riscul de conflict şi confruntare în strâmtoarea Taiwan", a declarat purtătorul de cuvânt Wang Wenbin.

Secretarul de stat american Antony Blinken ajunge miercuri în China pentru o vizită, Taiwanul urmând să fie probabil unul dintre subiectele de discuţie.

Taiwanul a protestat în ultimii patru ani faţă de intensificarea activităţii militare chineze în apropierea insulei, inclusiv misiuni aproape zilnice ale avioanelor de război şi navelor de război chineze.

Însă din 2022, Taiwanul s-a plâns de întârzieri în livrările de arme americane, cum ar fi rachetele antiaeriene Stinger, deoarece producătorii s-au concentrat pe aprovizionarea Ucrainei pentru a o ajuta să lupte cu forţele ruse invadatoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor