SUA a descoperit cinci unităţi israeliene vinovate de încălcări grave ale drepturilor omului înainte de războiul din Gaza

Ciocniri între manifestanţi palestinieni şi soldaţi israelieni în apropiere de un punct de control israelian în oraşul Ramallah din Cisiordania, 7 august 2017. (Getty Images)
Redacţia
01.05.2024

Statele Unite au descoperit cinci unităţi ale forţelor de securitate ale Israelului responsabile de încălcări grave ale drepturilor omului. Este pentru prima dată când Washingtonul a ajuns la o astfel de concluzie în privinţa forţelor israeliene, a declarat luni Departamentul de Stat, fără să interzică însă niciuneia dintre aceste unităţi să primească ajutor militar american, transmite Reuters.

Israelul a făcut "remedieri" în cazul a patru unităţi, în conformitate cu legislaţia americană care interzice acordarea asistenţei militare unităţilor forţelor de securitate care comit astfel de abuzuri şi nu au fost aduse în faţa justiţiei, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel.

Incidentele în cauză au avut loc în afara Fâşiei Gaza înaintea izbucnirii conflictului dintre Israel şi Hamas în octombrie, a precizat Patel.

Grupurile pentru drepturile omului spun că au raportat Departamentului de Stat incidente în care au fost implicate unităţi israeliene, inclusiv omoruri extrajudiciare, tortură şi abuzuri fizice, cele mai multe dintre ele comise împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată de Israel.

Patel a refuzat să ofere detalii cu privire la încălcările pe care le-au analizat oficialii americani, ce unităţi au fost implicate sau ce măsuri de remediere au fost luate.

"Patru dintre aceste unităţi au remediat efectiv aceste încălcări, ceea ce ne aşteptam ca partenerii să facă", a declarat Patel.

În cazul celei de-a cincea unităţi, Washingtonul nu a stabilit încă dacă a existat o remediere suficientă şi este încă în discuţii cu Israelul, a spus acesta.

Se crede că cea de-a cincea unitate este batalionul Netzah Yehuda al Forţelor de Apărare ale Israelului, care a fost implicat, în 2022, în moartea palestinianului american Omar Assad, în vârstă de 78 de ani.

Toate unităţile rămân eligibile pentru a primi ajutor din partea SUA, a precizat Patel.

Conduita militară a Israelului a fost supusă unui control din ce în ce mai atent, deoarece forţele sale au ucis aproximativ 34.500 de palestinieni în Gaza, potrivit autorităţilor sanitare din enclavă, mulţi fiind femei şi copii. Fâşia Gaza a fost pustiită, iar penuria extremă de alimente a provocat temeri de foamete.

Asaltul israelian a fost lansat ca răspuns la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, în care Israelul afirmă că 1.200 de persoane au fost ucise şi zeci de ostatici au fost luaţi.

Legile Leahy

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat la 19 aprilie că a luat decizii cu privire la acuzaţiile potrivit cărora unităţile israeliene ar fi comis încălcări, după ce organizaţia de presă de investigaţie Pro Publica a raportat că oficiali ai Departamentului de Stat au recomandat ca unităţile israeliene să nu mai primească ajutorul american în conformitate cu Legile Leahy (autorul acestor legi a fost senatorul american Patrick Leahy la sfârşitul anilor 1990).

În urma acestei declaraţii, premierul israelian Benjamin Netanyahu a precizat că va lupta împotriva sancţiunilor impuse împotriva unităţilor israeliene, iar membrii cabinetului de război israelian Benny Gantz şi Yoav Gallant au avut convorbiri telefonice cu Blinken.

Tranzacţiile cu Israelul au devenit un punct fierbinte de interes pentru politica din anul electoral american, iar preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, republicanul cu cel mai înalt rang din ţară, i-a cerut lui Blinken asigurări cu privire la livrarea la timp a ajutorului militar pentru Israel inclus într-o lege de finanţare adoptată săptămâna trecută.

O scrisoare adresată de Blinken lui Johnson ca răspuns a precizat că deciziile nu vor întârzia livrarea niciunui ajutor american către Israel şi "nu vor avea niciun impact asupra sprijinului nostru pentru capacitatea Israelului de a se apăra împotriva Hamas, Iranului, Hezbollah sau a altor pericole".

Blinken a mai spus în scrisoarea nedatată că trei dintre cele cinci unităţi erau batalioane ale FDI (Forţele Armate al Israelului) şi două se aflau sub autoritate civilă.

Blinken părea să se refere la Netzah Yehuda, un batalion înfiinţat în 1999 pentru a satisface convingerile religioase ale evreilor ultraortodocşi şi ale altor recruţi naţionalişti religioşi din armată, care a fost desfăşurat în Cisiordania până când a fost mutat la sfârşitul anului 2022, după criticile SUA.

Israelul a mustrat un comandant al Netzah Yehuda şi doi ofiţeri din cauza morţii lui Assad, care a survenit după ce soldaţii i-au pus căluş la gură şi cătuşe la mâini, dar autorităţile au declarat că a fost imposibil să se stabilească dacă moartea lui Assad a survenit ca urmare a comportamentului soldaţilor.

Blinken a scris că o unitate "a fost recunoscută de guvernul israelian că a avut un comportament incompatibil cu regulile IDF şi, ca urmare, a fost transferată din Cisiordania pe Înălţimile Golan în 2022".

"Guvernul israelian a prezentat noi informaţii cu privire la statutul unităţii şi ne vom angaja în identificarea unei căi de remediere eficientă pentru această unitate", a spus Blinken.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor