Şefa spionajului american avertizează: Războiul din Ucraina nu are şanse să se încheie prea curând

Avril Haines, directorul Biroului Naţional de Informaţii al SUA (Graeme Jennings/AFP via Getty Images)
Redacţia
03.05.2024

Preşedintele rus Vladimir Putin consideră că evoluţiile interne şi internaţionale tind să îi fie favorabile şi probabil că va continua cu tacticile agresive în Ucraina, dar este puţin probabil ca războiul să se încheie curând, a declarat joi Directoarea Serviciului Naţional de Informaţii (DNI) al SUA, Avril Haines, potrivit Reuters.

Haines a declarat în faţa Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului că Rusia a intensificat atacurile asupra infrastructurii Ucrainei pentru a împiedica Kievul să mute arme şi trupe, pentru a încetini producţia de apărare şi pentru a forţa Ucraina să ia în considerare varianta negocierilor.

"Tacticile din ce în ce mai agresive ale lui Putin împotriva Ucrainei, cum ar fi loviturile asupra infrastructurii energetice a ţării, au scopul de a transmite că o continuare a luptei nu va face decât să sporească pagubele pentru Ucraina şi nu oferă nicio cale plauzibilă spre victorie", a afirmat ea, adăugând că "Este probabil ca aceste tactici agresive să continue şi este puţin probabil ca războiul să se încheie prea curând".

Avril Haines şi generalul-locotenent Jeffrey Kruse, director al Agenţiei de Informaţii a Apărării, au depus mărturie în faţa comisiei cu privire la evaluarea comunităţii de informaţii pentru 2024 a ameninţărilor cu care se confruntă Statele Unite.

"Xi Jinping se aşteaptă la o anumită instabilitate viitoare în relaţiile cu Washingtonul"

În ceea ce priveşte China, considerată de Statele Unite drept principalul său rival global, Haines a declarat că preşedintele chinez Xi Jinping şi liderii chinezi se aşteaptă la o anumită instabilitate viitoare în relaţiile cu Washingtonul.

Dar, a continuat ea, vor încerca să proiecteze stabilitate în aceste legături, deoarece prioritatea lor principală este confruntarea cu economia chineză aflată în dificultate.

Decât să aplice politici de stimulare a cheltuielilor de consum sau de încurajare a investiţiilor, se pare că Beijingul mai degrabă "dublează" o strategie pe termen lung bazată pe producţie şi inovaţie tehnologică, a specificat ea.

Această abordare, însă, "aproape sigur va adânci pesimismul populaţiei şi al investiţiilor pe termen scurt", a menţionat şefa DNI.

China se confruntă cu tulburări economice, inclusiv cu o cerere internă slabă, şomaj ridicat în rândul tinerilor şi o criză imobiliară. Beijingul a accelerat investiţiile în infrastructură şi s-a orientat spre investiţii în producţia de înaltă tehnologie, dar unii economişti avertizează că acest lucru ar putea exacerba dezechilibrele pe termen lung.

Xi şi liderii chinezi sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de capacitatea SUA de a perturba obiectivele tehnologice ale Chinei şi "şi-au modificat abordarea privind represaliile economice împotriva Statelor Unite" prin "impunerea cel puţin a unor costuri tangibile asupra firmelor americane", a declarat Haines.

Se pare că ea se referea la raidurile asupra companiilor americane care au răcit mediul de afaceri străin din China şi la extinderea de către Beijing a restricţiilor privind aplicaţiile tehnologice americane din cauza preocupărilor legate de securitatea naţională.

Cu toate acestea, agenţiile de informaţii americane evaluează că, în următoarele luni, China va limita probabil astfel de represalii economice pentru a evita deteriorarea economiei sale interne, a spus ea.

"În special, scăderea semnificativă a investiţiilor străine directe în China, cu 77% în 2023, este probabil să determine Republica Populară Chineză să fie mai cumpătată în răspunsurile sale în absenţa unei escaladări neaşteptate din partea Statelor Unite", a afirmat şefa DNI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor