Proteste în Cisiordania. Studenţi palestinieni aruncă cu pietre în maşina diplomaţilor UE

Soldaţi israelieni în Cisiordania (Getty Images)
Redacţia
01.05.2024

Un grup de studenţi palestinieni a perturbat, marţi, o reuniune a diplomaţilor Uniunii Europene în Cisiordania şi a atacat cu pietre unele dintre maşinile acestora, spărgând geamul din spate al unuia dintre vehicule, pentru a protesta împotriva războiului din Gaza, au declarat martorii, potrivit Reuters.

Incidentul a avut loc în timp ce reprezentanţii UE pentru teritoriile palestiniene ocupate de Israel ţineau o reuniune la Muzeul Palestinian, care celebrează istoria şi cultura palestiniană, în Birzeit, în apropiere de Ramallah.

Unul dintre diplomaţii prezenţi a declarat că se aflau la o întrunire când afară a apărut o mulţime care le spunea să plece şi, după ce încercările de dialog au eşuat, diplomaţii au plecat. Experienţa a fost neplăcută, dar nu a existat nicio ameninţare serioasă la adresa vreunui diplomat, a mai precizat acesta.

Videoclipuri difuzate ulterior pe reţelele de socializare au arătat o mulţime înconjurând o maşină şi spărgându-i un geam.

Amr Kayed, un student de la Universitatea Birzeit, a declarat că i-au forţat pe diplomaţii UE să plece pentru a transmite mesajul că "nimeni dintre cei care sunt complici la genocid şi la ofensiva asupra Gaza" nu este binevenit.

Oliver Owcza, reprezentantul Germaniei în teritoriile palestiniene, a declarat că regretă faptul că întâlnirea a fost întreruptă.

"Cu toate acestea, rămânem angajaţi să lucrăm în mod constructiv cu partenerii noştri palestinieni! Protestul paşnic şi dialogul paşnic au întotdeauna un rol", a declarat el pe X.

Înainte de incident, studenţii palestinieni au postat pe Facebook un mesaj prin care au făcut apel pentru un protest împotriva prezenţei trimisului Germaniei din cauza sprijinului acordat de ţara sa Israelului în timpul războiului cu Gaza.

Germania a fost unul dintre cei mai fideli aliaţi ai Israelului de la atacurile din 7 octombrie ale militanţilor Hamas, care au ucis 1.200 de persoane, potrivit unui bilanţ israelian. Peste 34.535 de palestinieni au fost ucişi în timpul ofensivei militare ulterioare a Israelului, potrivit autorităţilor sanitare din enclavă.

Germania a fost, de asemenea, unul dintre principalii exportatori de arme către Israel, trimiţând 326,5 milioane de euro în echipamente militare şi arme în 2023, potrivit datelor Ministerului german al Economiei.

Violenţele din Cisiordania, care erau deja în creştere înainte de război, s-au amplificat de atunci cu intensificarea raidurilor israeliene şi atacurilor de stradă palestiniene. Înregistrările Ministerului palestinian al Sănătăţii arată că forţele israeliene sau coloniştii au ucis cel puţin 460 de palestinieni de la 7 octombrie.

Israelul a cucerit Cisiordania în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu, iar de atunci zona se află sub ocupaţie militară, în timp ce coloniile israeliene s-au extins treptat. Palestinienii au în vedere Cisiordania ca parte a unui viitor stat independent care să includă şi Gaza şi Ierusalimul de Est.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor